Οδεύει η Ελλάδα προς τη χρεοκοπία;

Οι πληροφορίες για τη φερόμενη άρνηση του ΔΝΤ αλλά και της γερμανικής κυβέρνησης για περαιτέρω οικονομική στήριξη της Ελλάδας πυροδότησαν σωρεία δημοσιευμάτων.
«Η Ελλάδα οδεύει προς τη χρεοκοπία» είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου άρθρου στην Süddeutsche Zeitung (εκτενής αναφορά στο τμήμα της πολιτικής στην ιστοσελίδα της DW). H εφημερίδα σημειώνει πως «Γερμανία και ΔΝΤ αρνούνται ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Αθήνα. Από τον πρωθυπουργό Σαμαρά λείπουν 50 δισ. ευρώ. Το φθινόπωρο απειλείται χρεοκοπία».
Στο σχόλιο της ίδιας εφημερίδας διαβάζουμε:
«Για μια τέτοια χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης δεν υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο, όπως δεν υπάρχει κανένα εγχειρίδιο για τη συνολική διαχείριση της κρίσης. Σαφές είναι μόνο ότι νομικά και πολιτικά δεν υπάρχει τρόπος να εκδιωχθούν οι Έλληνες από την ευρωζώνη. Μόνο η ΕΚΤ θα είχε έμμεσα τη δυνατότητα να κλείσει τη στρόφιγγα στην Αθήνα και να εξαναγκάσει τον Σαμαρά σε έξοδο από την ευρωζώνη».
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Για την ελληνική κυβέρνηση μια τέτοια έξοδος θα είχε ανυπολόγιστους κινδύνους, μεγαλύτερους πάντως από ό,τι για τις χώρες που θα έμεναν. Δυστυχώς όμως θα πρέπει να ζήσει αυτήν την περιπέτεια. Ίσως και στην πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης από την Άνγκελα Μέρκελ να υπάρχει μια συνευθύνη, όμως δεν θα πρέπει κανείς να μπερδεύει τις αιτίες με τις συνέπειες. Οι Έλληνες φέρουν την κύρια ευθύνη. Όμως το ότι ο Σαμαράς, αυτός που μπλόκαρε τις πολιτικές εξελίξεις, θα μπορούσε να είναι αυτός που θα υποβάλει αίτηση πτώχευσης είναι ειρωνεία».
Το Βερολίνο χάνει την υπομονή του με την Ελλάδα
Οδεύει η Ελλάδα προς τη χρεοκοπία;
Και το Spiegel στην ιστοσελίδα του γράφει: «Η γερμανική κυβέρνηση θα αρνηθεί νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Το Βερολίνο χάνει την υπομονή του με την Ελλάδα. Η καγκελάριος Μέρκελ δεν θέλει να εγγυηθεί νέες οικονομικές ενέσεις προς την Αθήνα. Σύμφωνα και με τη Süddeutsche Zeitung, θεωρείται απίθανο στους κυβερνητικούς κύκλους η καγκελάριος να παρακαλέσει τη βουλή και για ένα τρίτο πακέτο. Σκληρός εμφανίζεται και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε».
Η Kölner Stadt Anzeiger σχολιάζει για την πιθανή άρνηση του ΔΝΤ να βοηθήσει περαιτέρω την Ελλάδα: «Η Άνγκελα Μέρκελ δεν φρόντισε τυχαία να έχει μαζί της το ΔΝΤ στην ‘επιχείρηση Ακρόπολη’. Ήθελε ένα θεσμό που εκτίθεται λιγότερο σε πολιτικές πιέσεις από ότι οι υπεύθυνοι στην ΕΕ. Το ΔΝΤ θα ήταν η τεχνική ραχοκοκαλιά της κάθε τρόικας, η οποία θα ελέγχει την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Δεν είναι όμως μόνο οι σωτήρες στην Ουάσινγκτον που έχουν χάσει την υπομονή τους».
Η αυστριακή die Presse διερωτάται : «Πόσο συχνά οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ πρέπει ακόμα να υποχωρούν; Τι θα πρέπει να γίνει για να τεθεί διαχωριστική γραμμή; Μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη; Δεν θα προκαλούσε πλέον πανικό. Οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες έχουν εδώ και καιρό απαλλαγεί από τα ελληνικά ομόλογα. Μόνο η ΕΚΤ διατηρεί ακόμα πολλά ελληνικά ομόλογα. Αλλά ακόμα και μια ανακεφαλαιοποίηση της ΕΚΤ θα μπορούσαν οι χώρες της ευρωζώνης να την αντέξουν. Οι διεθνείς πιστωτές θα πρέπει να πραγματοποιήσουν τις απειλές τους. Διαφορετικά θα χάσουν την αξιοπιστία τους».
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου, Deutsche Welle

Σχόλια