Παράτυπη η ανάθεση του Μουντιάλ στη Γερμανία;

Μετά τις αποκαλύψεις δωροδοκιών εντός της FIFA και τη σκληρή κριτική από γερμανικής πλευράς, ο επικεφαλής της FIFA Ζεπ Μπλάτερ απαντά με κατηγορίες εξαγοράς της διοργάνωσης του Μουντιάλ 2006.
Οι αποκαλύψεις της προηγούμενης εβδομάδας για το σκάνδαλο δωροδοκίας στους κόλπους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου τη δεκαετία του ’90 προκάλεσε τριγμούς και αλληλοκατηγορίες μεταξύ κορυφαίων λειτουργών του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Όπως προκύπτει από δημοσιευμένα την προηγούμενη εβδομάδα δικαστικά ντοκουμέντα, ο τότε πρόεδρος της FIFA Ζοάο Χαβελάνζε και ο τότε γαμπρός του και αλλοτινός πρόεδρος της Βραζιλιάνικης Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Ρικάρντο Τεξέιρα, έλαβαν κατά τη δεκαετία του ’90 χρηματικά ποσά αρκετών εκ. ευρώ ως «προμήθεια» από την εταιρία μάρκετινγκ ISMM/ISL που συνεργαζόταν τότε με τη FIFA.
Ευθείς υπαινιγμοί εξαγοράς



Ο Ζεπ Μπλάτερ δεν αρνήθηκε μεν ότι γνώριζε την υπόθεση, υπογράμμισε ωστόσο ότι τέτοιες πρακτικές ήταν συνήθεις στο παρελθόν εξυπηρετώντας, μεταξύ άλλων, φοροαπαλλακτικούς σκοπούς και δεν θεωρούνταν παράνομες. Η δήλωση του επικεφαλής της FIFA προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πλευράς υψηλόβαθμων ποδοσφαιρικών αξιωματούχων στη Γερμανία. Ο πρόεδρος της γερμανικής ποδοσφαιρικής λίγκας Ράινχαρντ Ράουμπαλ επέρριψε στο Ζ. Μπλέτερ ότι επιχειρεί να μειώσει τη σημασία του σκανδάλου διαφθοράς στους κόλπους της FIFA και τον προέτρεψε σε τηλεφωνική συνομιλία την περασμένη Παρασκευή να παραιτηθεί.

Απαντώντας στις γερμανικές κατηγορίες, ο Ζεπ Μπλάτερ βγήκε στην… αντεπίθεση μιλώντας στην ελβετική σκανδαλοθηρική εφημερίδα SonntagsBlick για παρατυπίες στη διαδικασία ανάθεσης στη Γερμανία της διοργάνωσης του Μουντιάλ 2006. «Αγορασμένο Παγκόσμιο Κύπελλο… Αυτό μου θυμίζει την ανάθεση του 2006, κατά την οποία κάποιος εγκατέλειψε την αίθουσα την τελευταία στιγμή. Έτσι από την ισοψηφία 10-10 φτάσαμε σε ένα προβάδισμα 10-9 υπέρ της Γερμανίας». Σε διευκρινιστική ερώτηση για το εάν υποθέτει ότι εξαγοράστηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο 2006 ο πρόεδρος της FIFA ήταν σαφής: «Όχι, δεν υποθέτω τίποτα. Το διαπιστώνω».

Οι Γερμανοί διαψεύδουν κατηγορηματικά

Η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (DFB) από την πλευρά της διέψευσε άμεσα τις αιτιάσεις του Ζεπ Μπλάτερ. Όπως επισήμανε χθες ο γ.γ. της DFB Χέλμουτ Σάντροκ, «αυτοί οι νεφελώδεις υπαινιγμοί είναι εντελώς αβάσιμοι και φαίνεται ότι έχουν ως κύριο σκοπό να αποπροσανατολίσουν από την παρούσα και αποδεδειγμένη με ντοκουμέντα υπόθεση (σ.σ. διαφθοράς)».
Την απορία του για τις δηλώσεις Μπλάτερ εξέφρασε και ο βετεράνος Γερμανός ποδοσφαιριστής Φραντς Μπεκενμπάουερ. Ο επικεφαλής της γερμανικής επιτροπής που διεκδίκησε το Μουντιάλ του 2006 αμφισβήτησε ότι υπήρξαν οποιεσδήποτε παρατυπίες. «Δεν μπορώ να αντιληφθώ τις δηλώσεις και τους υπαινιγμούς του Ζεπ Μπλάτερ. Κάνει ήδη λάθος στο αποτέλεσμα (σ.σ της ψηφοφορίας). Ήταν 12-11 υπέρ μας, όχι 10-9. Ήταν αποφασιστική η ψήφος των οκτώ Ευρωπαίων υπέρ μας» υπογράμμισε στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Bild ο Φ. Μπεκενμπάουερ.
Ο πρόεδρος της FIFA πάντως δεν σκοπεύει να πετάξει «λευκή πετσέτα», παραπέμποντας στη νόμιμη εκλογή του από το Κογκρέσο της FIFA. Μάλιστα επιχείρησε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως θύμα της υπόθεσης υποστηρίζοντας ότι η εντολή διερεύνησης της υπόθεσης διαφθοράς δρομολογήθηκε από την ίδια τη FIFA. «Οι άνθρωποι που μου επιτίθενται γνωρίζουν ότι είναι έτσι, ωστόσο δεν υποχωρούν. Θέλουν να φύγω» επέρριψε ο Μπλάτερ σε όσους τον κατηγορούν για συγκάλυψη του εν λόγω σκανδάλου.
Να σημειωθεί ότι η σχέση του Ζεπ Μπλάτερ με τη Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου περνάει, από την εποχή της πρώτης του εκλογής στον προεδρικό θώκο το 1998, μία ψυχρή φάση. Η DFB υποστήριξε τότε ανοιχτά την υποψηφιότητα του ανταγωνιστή του Ελβετού για την προεδρία, Λέναρντ Γιόχανσον. Μετά την ήττα του τελευταίου, ο τότε πρόεδρος της DFB Εγκίντιους Μπράουν είχε πει, όπως υποστηρίζει ο Ζεπ Μπλάτερ, σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι «εμείς είχαμε χθες 111 ψήφους. Σήμερα τις έχει ο Μπλάτερ. Τις εξαγόρασε χθες στο ξενοδοχείο».  DPA / Άρης Καλτιριμτζής
Deutsche Welle

Σχόλια