Διαδηλώσεις σε 80 ισπανικές πόλεις

Εκατοντάδες χιλιάδες ισπανοί διαδήλωσαν χθες βράδυ σε 80 πόλεις της Ισπανίας κατά των περικοπών της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι που ανέρχονται στα 65 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.
Για πρώτη φορά στις πορείες διαμαρτυρίες κατά της λιτότητας συμμετείχαν από κοινού συνδικαλιστικοί φορείς τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα. Οι τελευταίοι δε, αποφάσισαν γενική απεργία στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Μερικές ώρες νωρίτερα η ισπανική βουλή υπερψήφιζε τα μέτρα που στόχο έχουν τη μείωση του ελλείμματος του ΑΕΠ της χώρας στο 3% το 2014.
Διαδηλώσεις με επεισόδια



Περίπου 800.000 διαδηλωτές σύμφωνα με τα συνδικάτα ή 100.000 σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο κατέκλυσαν το κέντρο της Μαδρίτης. Ανάμεσά τους αστυνομικοί και πυροσβέστες με τις στολές υπηρεσίας αλλά και γιατροί και εκπαιδευτικοί που οι περικοπές τους επηρεάζουν άμεσα. Εκτός από την ισπανική πρωτεύουσα μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν στη Βαρκελώνη, το Μπιλμπάο, τη Σεβίλλη και τη Βαλένθια.
Μετά τα μεσάνυχτα στη Μαδρίτη σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ ομάδων διαδηλωτών και της αστυνομίας με αποτέλεσμα εκτός από 15 συλλήψεις και 26 τραυματισμούς και υλικές ζημιές σε κάδους σκουπιδιών και παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Τα επεισόδια εξελίχθηκαν αρχικά κοντά στο κτίριο του ισπανικού κοινοβουλίου και επεκτάθηκαν στη συνέχεια σε όλο το κέντρο της πόλης.
Με τις χθεσινές πορείες και διαδηλώσεις που αποκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο για την ισπανική κυβέρνηση έκλεισε μία εβδομάδα έντονων κινητοποιήσεων με πρωταγωνιστές κυρίως υπαλλήλους του Δημοσίου που πλήττονται περισσότερο από τα μέτρα.
Δώρα Μακρή, Μαδρίτη
Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Deutsche Welle

Σχόλια