Στάση αναμονής…

Ανακούφιση μεν, αναμονή δε για την επόμενη μέρα. Η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει σε σταθερή κυβέρνηση συνασπισμού για την εφαρμογή των συμφωνιών. Δυσπιστία στο πρόσωπο του Σαμαρά από το γερμανικό τύπο.
Η μέρα μετά την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, που ανέδειξε τη ΝΔ σε πρώτη δύναμη, βρίσκει τη Γερμανία ανακουφισμένη καταρχήν, αλλά και προβληματισμένη γύρω από το πόσο γρήγορα θα σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση αποφασισμένη να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Στη χθεσινοβραδινή τηλεφωνική επικοινωνία της με τον Αντώνη Σαμαρά η καγκελάριος κατέστησε σαφή την αναγκαιότητα εφαρμογής των υπεσχημένων, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε υπενθύμισε σχετική δέσμευση που είχε κάνει ο νικητής των εκλογών σε Γιούρογκουπ του περασμένου Φεβρουαρίου.
Να δοθεί χρόνος

Σχολιαστές του γερμανικού τύπου θεωρούν ότι άλλος καιρός για χάσιμο δεν υπάρχει και ότι θα αποδειχθεί από την έκβαση των διερευνητικών εντολών κατά πόσο απεφεύχθη το χάος ή κατά πόσο η Ελλάδα θα βρεθεί στο ίδιο σημείο που ήταν την επομένη της 6ης Μαΐου. «Μετά τις χθεσινές εκλογές η Ευρώπη μπορεί να πάρει ανάσα και πάλι, προσεκτικά όμως» επισημαίνει στην ανάλυσή της η Süddeutsche Zeitung. «Κυρίως θα πρέπει να κρατήσει τη ψυχραιμία της και να μην τρελαθεί από τις νευρικές αγορές. Το πρώτο ατύχημα απεφεύχθη, οι Έλληνες θέλουν να μείνουν στην Ευρώπη». Ο σχολιαστής υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε σημαντικά τη δύναμή του, αλλά δεν κέρδισε. Άλλοι αναλυτές θεωρούν ότι οι Έλληνες τιμώρησαν και πάλι τις δυνάμεις που τους έφεραν σε αυτή τη κατάσταση, αλλά με μέτρο.
Εκείνο που υπογραμμίζεται είναι ότι θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες κινήσεις ακόμη για να σχηματιστεί μια σταθερή και βιώσιμη πλειοψηφία. Και σε αυτό θα μπορούσαν να βοηθήσουν ΕΕ και ΔΝΤ. Όχι με το να κάνουν αφαιρέσεις στο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, διότι κάτι τέτοιο θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη των αγορών στην αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων να αντιμετωπίσουν την κρίση, αλλά με το να δώσουν περισσότερο χρόνο στην Αθήνα να το εφαρμόσει.
http://www.dw.de/dw/article/0,,16033000,00.html

Σχόλια