Μάχη των «κορυφαίων» του ΠΑΣΟΚ για υπουργική καρέκλα.....

«Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ακολουθήσει πρακτικές άλλων. Δεν θα είναι συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση και αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση», υπογράμμισε ο Ευ. Βενιζέλος Ο Ευ. Βενιζέλος εισηγείται να μη συμμετάσχουν στην κυβέρνηση πρώην υπουργοί και νυν βουλευτές. Διαφωνούν οι Αν. Λοβέρδος και Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Συνεδριάζει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών η Κοινοβουλευτική Ομάδα

«Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ακολουθήσει πρακτικές άλλων. Δεν θα είναι συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση και αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση», υπογράμμισε ο Ευ. Βενιζέλος
Με την πεποίθηση ότι εντός των προσεχών ωρών θα υπάρξει συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας πορεύεται το ΠΑΣΟΚ, παρότι μετά τη χθεσινή «επεισοδιακή» συνεδρίαση των κορυφαίων στελεχών υπό τον αρχηγό Ευ. Βενιζέλο το κλίμα που διαμορφώθηκε παρέπεμπε τουλάχιστον σε προσωρινό αδιέξοδο.

Με τη φράση «επάγγελμα υπουργός, τέλος!» στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου επιχειρεί να κόψει κάθε συζήτηση που συνδέεται με την αξιοποίηση στο νέο κυβερνητικό σχήμα πρωτοκλασάτων πράσινων υπουργών.
Αλλωστε ο κ. Βενιζέλος στα ραντεβού που είχε χθες διαδοχικά με ομάδες βουλευτών του ξεκαθάρισε ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από την απόφαση να μην προτείνει τη συμμετοχή στην κυβέρνηση όχι μόνο πρώην υπουργών (στις κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου), αλλά και νυν βουλευτών. Πολύ απλά, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι η συμμετοχή στην κυβέρνηση μπορεί να είναι αποτελεσματική χωρίς τη συμβολή δημοφιλών στελεχών του, αλλά με την αξιοποίηση επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων που έχει εντάξει στην πρόταση για τη νέα διακυβέρνηση.
Η σχετική συζήτηση υπό τον κ. Βενιζέλο και τη συμμετοχή των «7» (Χρυσοχοΐδη, Λοβέρδου, Σκανδαλίδη, Ανδρουλάκη, Ευθυμίου, Διαμαντοπούλου, Γεννηματά) προκάλεσε πάντως εκρήξεις ένθεν κακείθεν.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι κ. Χρυσοχοΐδης και Λοβέρδος επέμειναν ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση τα κόμματα πρέπει να δίνουν τη μάχη στην κυβέρνηση με το καλύτερο δυναμικό τους, ενώ ο Πέτρος Ευθυμίου υποστήριξε ότι στην κυβέρνηση Σαμαρά που θα αναλάβει να διαπραγματευτεί σκληρά, οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης πρέπει να έχουν ισχυρό ρόλο, ίσως αντιπροέδρου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε τηλεφωνικά εκ νέου με τον κ. Κουβέλη, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε τέτοιου επιπέδου συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ, ξεκαθαρίζοντας ότι η «παρουσία» του κόμματός του θα καταγραφεί από εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη πλευρά συνεδριάζει με άλλη σύνθεση σήμερα το πρωί.
Υστερα από πολλά χρόνια η Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα συνεδριάσει, εκτός απροόπτου, κεκλεισμένων των θυρών. Οπως προγραμμάτιζε η Ιπποκράτους, σήμερα στις 10 το πρωί ο κ. Βενιζέλος θα παρουσιάσει την εισήγησή του στους 32 βουλευτές του, οι οποίοι θα κληθούν να «ψηφίσουν» για την ομάδα που θα τους εκπροσωπήσει στη νέα κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι οι ίδιοι δεν θα συμμετάσχουν.
Πρώτα βήματα
Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ο κ. Βενιζέλος υιοθέτησε την πρόταση να ζητήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα απόφαση, καθώς είχε ενημερωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών τάσσεται κατά της αξιοποίησης πρώην υπουργών.
Το σίγουρο είναι ότι η σημερινή διαδικασία είναι ένα από τα πρώτα βήματα της πορείας του ΠΑΣΟΚ προς την... έρημο του οριακά διψήφιου ποσοστού - αν και ο κ. Βενιζέλος εξακολουθεί να ενισχύει την τάση που αντιλαμβάνεται ότι το «στοίχημα» θα κριθεί από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη.
«Δεν μπορεί να εκπροσωπηθούμε από... Μαραβέγιες και να σταθούμε πολιτικά» λέγεται ότι ακούστηκε κάποια στιγμή κατά την «καυτή» σύσκεψη στην Ιπποκράτους λίγο πριν αποχωρήσουν οι κ. Σκανδαλίδης και Αγγελούδης για τη συνεδρίαση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων στη Βουλή.
«Τα υπουργεία δεν θα είναι κομματικά φέουδα -καθετοποιημένα- και θα υπάρχουν κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας, ουδείς θα προσπαθήσει να εγκαταστήσει το... κράτος του» λέγεται ότι είπε στους απεσταλμένους του ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί εκ των προτέρων ο χρόνος της κυβέρνησης, όμως είναι ανάγκη να αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής, αφού στην κυβέρνηση θα συμμετάσχουν τρία κόμματα.
EΘΝΟΣ

Σχόλια