Κώδωνας κινδύνου για την Ευρωζώνη


«Καμπανάκι» για το μέλλον της Ευρωζώνης από δύο κορυφαίους κοινοτικούς αξιωματούχους, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και επίτροπο για τα δημοσιονομικά, Ολι Ρεν, οι οποίοι ζητούν την άμεση ανάληψη δράσης για την αποφυγή της γενίκευσης της κρίσης.
Ο κ. Ντράγκι, μιλώντας σε Επιτροπή της Ευρωβουλής, χθες, στις Βρυξέλλες, ζήτησε ευθέως από τους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν άμεσα σε μια πολιτική συζήτηση, ώστε να ξεκαθαριστεί το όραμά τους για το ευρώ τα επόμενα χρόνια, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό να εννοηθεί ότι σήμερα η Ευρωζώνη βαδίζει χωρίς πυξίδα, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να συσσωρεύονται και ο κίνδυνος εξάπλωσής τους να είναι μεγαλύτερος από ποτέ.

Ακάλυπτο κενό
Αναφορικά με το ρόλο της ΕΚΤ, προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να καλύψει το κενό που υπάρχει εξαιτίας της έλλειψης μέτρων, δηλαδή της αναβλητικότητα που χαρακτηρίζει τις κυβερνήσεις.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη ο περιορισμός του κινδύνου εξάπλωσης της κρίσης αποτελεί άμεση προτεραιότητα, προκειμένου η Ευρωζώνη να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης.
Για το χρηματοπιστωτικό τομέα, που αποτελεί σήμερα πηγή ανησυχίας εξαιτίας της κρίσης στην Ισπανία και όχι μόνο, ο κ. Ντράγκι τάχθηκε υπέρ της σύστασης ενός αξιόπιστου ευρωπαϊκού μηχανισμού ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς και της βελτίωσης της διαδικασίας στήριξης και εποπτείας των τραπεζών. Οπως είπε, η βασική πρόκληση είναι σήμερα η αποφυγή της εξάπλωσης της κρίσης.
Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε και ο κ. Ρεν σε ομιλία σε οικονομικό φόρουμ στις Βρυξέλλες, ζητώντας την άμεση ανάληψη δράσης, διαφορετικά, όπως είπε, η Ευρωζώνη κινδυνεύει με αποσύνθεση, που θα οδηγήσει σε τεράστια ύφεση την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Μάλιστα, αναγνώρισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν αρκετά για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά δεν ήταν επαρκή.
Ο κ. Ρεν υποστήριξε ότι πρέπει πάση θυσία να μειωθεί το κόστος δανεισμού, αλλά και να προωθηθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί που θα εμποδίσουν την εξάπλωσης της κρίσης.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, η Ευρωζώνη θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα και ταυτόχρονα σε τρεις τομείς: συνέχιση της πολιτικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις προκειμένου να ξεκινήσει η ανάπτυξη.
Ο κ. Ρεν αναφέρθηκε και στα ευρωομόλογα για την κοινή διαχείριση του δημόσιου χρέους, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να ξεπεράσουμε τα σημερινά προβλήματα, εάν περιοριστούμε μόνο σε αυτό το θέμα.
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2187723

Σχόλια