Με δάνειο από το Παρακαταθηκών απομακρύνεται ο κίνδυνος μπλακ άουτ

Της Μανταλένας Πίου
Με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο κλείστηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε του ενεργειακού κράχ, που απειλούσε να αφήσει τη χώρα δίχως φυσικό αέριο και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα τον Ιούνιο επιχειρείται να καλυφθεί το ταμειακό έλλειμμα στην αγορά ενέργειας, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα σε νέα σύσκεψη, αφού σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει θέμα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού που θα πρέπει να επιλυθούν αφού δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

Σύσκεψη
Χθες, στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Γιώργο Ζαννιά, τον υπουργό Περιβάλλοντος Γρηγήρη Τσιάλτα και τους επικεφαλής όλων των φορέων, ΡΑΕ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς) και ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρισμού) κλήθηκε να συμμετάσχει και ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, καθώς αποφασίστηκε το Ταμείο να χορηγήσει στο ΛΑΓΗΕ υπό μορφή δανείου ένα ποσό, πιθανώς της τάξης των 250 εκατ. ευρώ για να εξοφλήσει ο Λειτουργός τα χρέη στους ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι με τη σειρά τους θα πρέπει να εξοφλήσουν τη ΔΕΠΑ. Το όλο σχέδιο φαίνεται ότι πραγματοποιείται με τη σιωπηρή ανοχή της τρόικας, η οποία αρχικά, όταν λίγες εβδομάδες προ των εκλογών είχε πρωτοπαρουσιαστεί το σχέδιο είχε εγείρει ενστάσεις εκτιμώντας ότι το έλλειμμα δεν είναι μόνο ταμειακό αλλά και δομικό.
Μάλιστα για να δώσει το πράσινο φως είχε ζητήσει την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος της ΔΕΗ, κατά πληροφορίες ως και 30%, καθώς και τη μείωση των εγγυημένων τιμών των ΑΠΕ. Τις προηγούμενες ημέρες είχε εξεταστεί σε συζήτηση με την τροικα η χορήγηση μίας «προκαταβολής του δανείου», τελικά όμως αποφασίστηκε το ποσό να δοθεί ως αυτοτελές δάνειο, διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών και πιθανότατα με οψιόν παράτασης.
Οσο για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού και το νέο ψαλίδι στις ταρίφες των ΑΠΕ αυτά περιμένουν προφανώς τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.Αμεσα ξεκινά ένας αγώνας δρόμου, εννέα ημερών τουλάχιστον, για την εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Παρακαταθηκών.
Την Τρίτη καταθέτει τη σχετική αίτηση ο ΛΑΓΗΕ , την οποία αφού εξετάσει το υπηρεσιακό συμβούλιο, θα πρέπει να συγκληθεί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο για να εγκριθεί και να γίνει η εκταμίευση.
Λογαριασμοί
Το έλλειμμα των 400 εκατ. ευρώ, που απειλεί με κραχ όλη την αγορά, έχει δημιουργηθεί στους λογαριασμούς του ΛΑΓΗΕ, της νεοσύστατης θυγατρικής της ΔΕΗ που λειτουργεί ως φορέας διακανονισμού και εκκαθάρισης των συναλλαγών στην αγορά ηλεκτρισμού.
Οι απλήρωτοι λογαριασμοί του ενός προμηθευτή προς τον άλλο και το έλλειμμα για τις πληρωμές των παραγωγών πράσινης ενέργειας έχει οδηγήσει στο σημείο οι ηλεκτροπαραγωγοί να χρωστούν στη ΔΕΠΑ γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, τα οποία η εταιρία χρειάζεται άμεσα για να πληρώσει τους ξένους προμηθευτές της τη ρωσική Gazprom κλπ.
Εισπράξεις
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης ,σε επιστολή τους προς την πολιτική ηγεσία, υπογράμμισε τον κίνδυνο τον Ιούνιο η ΔΕΠΑ να μην μπορει να αγοράσει αέριο, αν δεν βρεθεί τρόπος να εισπράξει τις οφειλές. Χθες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters προειδοποίησε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διακοπών στην ηλεκτροδότηση αν οι διεθνείς δανειστές δεν επιτρέψουν την έκτακτη ένεση ρευστότητας στο σύστημα.
Το κράχ στη φάση αυτή μάλλον αποφεύχθηκε.
Ομως τίποτα δεν εγγυάται ότι δεν θα φθάσουμε ξανά και πολύ γρήγορα στην ίδια κατάτασταση, όσο περαμένουν οι γεννεσιουργές αιτίες που γεννούν τα ελλείμματα.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Σχόλια