Τελείωσε το Eurogroup: 100 δις χωρίς σχέδιο λιτότητας για την Ισπανία

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ισπανία, σύμφωνα με ευρωπαϊκές κυβερνητικές πηγές. 
Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 20:30 ώρα Ελλάδος σήμερα για να «εξηγήσει τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup» που αφορούσε σε μια ευρωπαϊκή βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες, ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Οικονομίας.
Ο υπουργός «θα εξηγήσει στα μέσα ενημέρωσης τις αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση του ισπανικού τραπεζικού τομέα», διευκρινίζει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του. 
Πηγή προσκείμενη στο θέμα αυτό δήλωσε ότι η Ισπανία θα ζητήσει βοήθεια για τις τράπεζές της και η ευρωζώνη θα αποδεχθεί το αίτημά της. Επίσης άλλες πηγές προσκείμενες στο ζήτημα δήλωσαν ότι το σχέδιο βοήθειας για τις ισπανικές τράπεζες
θα ανέρχεται σε «έως 100 δισεκατομμύρια ευρώ». Η ευρωζώνη δεν θα ζητήσει από την Ισπανία ένα σχέδιο λιτότητας, δήλωσε παράλληλα ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή, ενώ, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο θέμα, το ΔΝΤ θα μετάσχει στο σχέδιο βοήθειας έχοντας έναν ρόλο επίβλεψης.
Από την ίδια πηγή ωστόσο, δεν ξεκαθαρίζεται προς το παρόν αν το ΔΝΤ θα μετάσχει σε αυτό το σχέδιο βοήθειας προς τις ισπανικές τράπεζες. Η Ισπανία δεν έχει ακόμη υποβάλλει επισήμως αίτημα για βοήθεια, ενώ ακόμη δεν έχει καθοριστεί το περίγραμμα ενός τέτοιου σχεδίου. 
Είχε προηγηθεί την Παρασκευή το πράσινο φως που έδωσε το Eurogroup γιατην «τηλεδιάσκεψη ώστε να εγκριθεί η έκδοση ανακοινωθέντος που θα υπογραμμίζει την πρόθεση της Ισπανίας να ζητήσει βοήθεια και την δέσμευση των 17 να την αποδεχτούν», τόνισε μια από τις πηγές. Το ισπανικό υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει «καμία αλλαγή» στη θέση της Ισπανίας, η οποία δεν ζητά ακόμη ευρωπαϊκή βοήθεια για τις τράπεζές της. «Δεν έχει αλλάξει τίποτα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων. 
Ερωτηθείσα αν αυτό σημαίνει ότι η χώρα δεν επιζητεί ακόμη διάσωση, απάντησε: «Αυτό σημαίνει, (ότι έχουμε) την ίδια θέση με χθες (Παρασκευή)», που η κυβέρνηση δήλωσε ότι θέλει να περιμένει την έκθεση του ΔΝΤ και έναν έλεγχο των τραπεζών της, πριν αποφασίσει. Η έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με ισπανικές τράπεζες, που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, τελικά κυκλοφόρησε την Παρασκευή το βράδυ και εκτιμά τις ανάγκες τους σε τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ. Όμως ο έλεγχος, που διενεργήθηκε από τη γερμανική εταιρεία Roland Berger και την αμερικανική Oliver Wyman ΗΠΑ θα πρέπει να καθυστερήσει λίγο περισσότερο: θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 21 Ιουνίου στην κυβέρνηση. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.