Σχέδιο Τρισέ για τη διάσωση του ευρώ

Η Ευρώπη θα μπορούσε να ενισχύσει τη νομισματική ένωσή της δίνοντας στους ευρωπαίους πολιτικούς την εξουσία να κηρύσσουν σε χρεοκοπία ένα κράτος και να αναλαμβάνουν τη δημοσιονομική πολιτική του, δήλωσε την Πέμπτη ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ παρουσιάζοντας μια τολμηρή πρόταση για τη σωτηρία του ευρώ.
Το σχέδιο του Τρισέ, ο οποίος αποχώρησε τον περασμένο Νοέμβριο από τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ, αντιμετωπίζει μια θεμελιώδη αδυναμία του ενιαίου νομίσματος, το οποίο υφίσταται εδώ και 13 χρόνια.
Η νομισματική ένωση ανέκαθεν θεωρούνταν ότι αψηφούσε οικονομικές αρχές, επειδή το ευρώ υιοθετήθηκε πριν από μια δημοσιονομική ή πολιτική ένωση της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό δημιούργησε πιέσεις σε χώρες με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα --κυρίως στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία-- που οδήγησαν σε προβλήματα χρηματοδότησης και πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα.
Η πρότασή του παρουσιάστηκε στην Ουάσινγκτον την παραμονή της συνάντησης της Ομάδας των Οκτώ (G8), με οικοδεσπότη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα πιέσει την Ευρώπη να εντείνει τις προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης του κρατικού χρέους, που απειλεί την εύθραυστη παγκόσμια ανάκαμψη.
Έρχεται επίσης πριν από μια κρίσιμη συνάντηση ηγετών της ΕΕ στις 23 Μαΐου για να συζητήσουν τρόπους για τη στήριξη της ανάπτυξης. Οι ως τώρα αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές έχουν οδηγήσει σε ύφεση πολλές χώρες, σε πολιτική αναταραχή και, στην περίπτωση της Ελλάδας, σε αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις πρόσφατες εκλογές.
Ο Τρισέ δήλωσε πως υπάρχουν ήδη οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει το δημοσιονομικό του σχέδιο.
ΑΠΕ, Επιμέλεια : Γ. Αγγελόπουλος

Σχόλια