Ο Ευρωπαϊκός τύπος για τις εκλογές

Καμπανάκι Μέρκελ για το μνημόνιο. Δύσκολη η επόμενη μέρα για την Ελλάδα, αλλά και το κοινό νόμισμα. Νέα σενάρια εξόδου από το ευρώ. "Ψήφος κατά της Μέρκελ, δε βοήθησαν οι παρεμβάσεις Σόιμπλε".
Μια νέα μέρα πλήρους αβεβαιότητας ανέτειλε στην Ελλάδα με τα δύο παραδοσιακά κόμματα «τιμωρημένα» για τη μέχρι τώρα οικονομική πολιτική τους, ένα φασιστικό κόμμα για πρώτη φορά στα έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου, μια πολυκομματική βουλή και έναν νικητή, τον Αλέξη Τσίπρα, που με την πολεμική του ρητορική εναντίον των «ξένων δυνάμεων που ευθύνονται για την εξαθλίωση της Ελλάδας» εκδίωξε το ΠΑΣΟΚ από τη δεύτερη θέση. Αυτό είναι το περίγραμμα των βουλευτικών εκλογών, όπως περιγράφεται από πληθώρα δημοσιευμάτων του γερμανικού τύπου.
«Δεν βοήθησαν οι παρεμβάσεις»


Το περιοδικό der Spiegel κάνει λόγο για ένα εκλογικό αποτέλεσμα που ισοδυναμεί με «μαστίγωμα για τους σωτήρες του ευρώ», αλλά κι ένα χτύπημα εναντίον της στρατηγικής του ΔΝΤ και της Ε.Ε. «Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι οι Έλληνες θέλησαν να σωθούν περιορισμένα. Τα μέτρα λιτότητας ήταν καταστροφικά, οι παρεμβάσεις του διεθνούς παράγοντα -και κυρίως της Γερμανίας- πολύ σκληρές. Κι όλα αυτά πλήγωσαν τον ελληνικό εγωισμό. Ακούστηκε από όλα τα κόμματα και όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ ότι δεν βοήθησε ούτε τον προεκλογικό αγώνα, αλλά ούτε την εφαρμογή του πακέτου λιτότητας όταν για παράδειγμα ο υπουργός Οικονομικός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απείλησε ανοιχτά, ότι οι Έλληνες θα πρέπει να υπολογίζουμε με συνέπειες αν δεν ψηφίσουν σύμφωνα με τις επιταγές του διεθνούς παράγοντα».
Ανησυχία εκφράζεται από μεγάλη μερίδα αρθρογράφων για την επόμενη μέρα. «Σήμερα κιόλας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αναμένεται να δώσει διερευνητική εντολή στον Αντώνη Σαμαρά για σχηματισμό κυβέρνησης» γράφει η Süddeutsche Zeitung. «Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολλές μέρες, χρόνος όμως δεν υπάρχει, διότι μέχρι τέλος Μαΐου οι διεθνείς πιστωτές περιμένουν βιώσιμη κυβέρνηση. Και σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης, τότε θα κοπεί η βοήθεια από το εξωτερικό».
«Ξεπεράστηκαν τα όρια αντοχής»

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούν αναλυτές στη Γερμανία τις επιπτώσεις του εκλογικού αποτελέσματος στην Ελλάδα αλλά και στη Γαλλία για το ευρώ. «Κινδυνεύει η ευρωπαϊκή πολιτική λιτότητας μετά τις εκλογές στην Αθήνα και το Παρίσι;» αναρωτιέται ο αναλυτής του γερμανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου. O ‘Οθων Αθανασάκης, διευθυντής Νοτιοευρωπαικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Οξσφορντ, είπε ότι οι Έλληνες έστειλαν ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι φτάνει πια με την πολιτική λιτότητας. Ο Ιταλός οικονομικός αναλυτής Ρικάρντο Ντεζινιόρε θεωρεί ότι επρόκειτο για ένα εκλογικό αποτέλεσμα κατά της Μέρκελ και ότι παντού στην Ευρώπη οι πολίτες έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής με την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που θέλουν να επιβάλουν οι Γερμανοί. Για τον Στεν Γιάκομπσεν, επικεφαλής οικονομολόγο της Saxo Bank, το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών θέτει την ευρωπαϊκή πολιτική εκτός ελέγχου και δείχνει το μεγάλο κενό ανάμεσα στους πολιτικούς και τους ψηφοφόρους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γαλλία. «Οι εκλογείς στην Ευρώπη αρχίζουν να στέλνουν το εξής ανησυχητικό μήνυμα, ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν μεταρρυθμίσεις». 
Deutsche Welle

Σχόλια