Με το PSI πάει για λουκέτο το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας και κατάργηση το μέρισμα...

Ακολουθεί επιστολή του Αθανάσιου Πάσχου (Υποπτέραρχος ε.α. Οικονομολόγος),  προς τον Αρχηγό της Αεροπορίας
Κύριε Αρχηγέ, 
Το PSI λήγει την Πέμπτη 8-3-12 και έντονες φημολογίες θέλουν να επιβάλλεται αυθαίρετα "κούρεμα" 65% στα διαθέσιμα του ΜΤΑ που είναι κατατεθειμένα σε προθεσμιακό λογαριασμό (μετρητών) στην Τράπεζα της Ελλάδος. 
Αν αυτό συμβεί το ΜΤΑ θα απολέσει 55 εκατ. € σε σύνολο 80 περ. εκατ. € που είναι κατατεθειμένα στην Τ.Ε. και αυτό θα είναι η πλήρης και απόλυτη κατάργηση του ΜΤΑ με συνακόλουθο την κατάργηση του μερίσματος. 
Ως γνωστόν τα χρήματα αυτά προήλθαν κυρίως από τις κρατήσεις (5%) που επιβάλλονται στις αποδοχές των ε.ε. στελεχών από την ημέρα της κατάταξής τους στην ΠΑ μέχρι την αποστρατεία τους.
Επίσης από τις επί πλέον κρατήσεις στις αποδοχές των ε.ε. στελεχών για να δοθεί το Βοήθημα ενηλικίωσης στα τέκνα τους.
Αυτό που προγραμματίζεται σε βάρος των διαθεσίμων του ΜΤΑ είναι καταφανώς άδικο και θα πρέπει να εξαντλήσετε όλα τα περιθώρια της επιρροής σας, λόγω της θέσεως σας και του θεσμικού σας ρόλου, προς τις αρμόδιες αρχές και προς την πολιτική ηγεσία, έτσι ώστε με ανάλογα επιχειρήματα να πείσετε για την αποφυγή αυτής της επώδυνης για την ΠΑ ρύθμισης που με πονηρία και παράνομα προωθείται.
Τα χρήματα που θα απολεσθούν είναι οι οικονομίες χιλιάδων ε.ε. στελεχών για πάρα πολλά χρόνια και αν συμβεί το φημολογούμενο, ουδέποτε τα χρήματα αυτά θα αναπληρωθούν, με άμεση συνέπεια το ΜΤΑ να περιέλθει σε αδυναμία πληρωμών σε πολύ σύντομο χρόνο. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΜΤΑ δεν διαθέτει Ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό του και ο ισχυρισμός της Τ.Ε. ότι επένδυσε τα διαθέσιμα του ΜΤΑ σε Ομόλογα δεν της δίνει το νομικό δικαίωμα να προβεί στην αυθαίρετη μείωσή τους κατά το ύψος του επίσημου "κουρέματος-PSI". 
Σημειωτέον ότι τα διαθέσιμα του ΜΤΑ δεν θα κινδύνευαν αν ήταν κατατεθειμένα σε άλλη Τράπεζα.
Η ζημιά για το ΜΤΑ είναι ήδη τόσο μεγάλη (της τάξεως των 45 περ. εκατ. €) από τον μηδενισμό σχεδόν της αξίας του χαρτοφυλακίου του σε τραπεζικές μετοχές που λόγω του PSI έχασαν το 95% και πλέον της τιμής τους.
Επειδή δε στον ισολογισμό του ΜΤΑ οι τραπεζικές μετοχές εμφανίζονται με την τιμή κτήσης τους το ΜΤΑ δεν εμφανίζεται ελλειμματικό, αν όμως οι μετοχές καταγραφούν στον ισολογισμό με τη σημερινή χρηματιστηριακή αποτίμηση, τότε η πραγματική εικόνα θα είναι άκρως απογοητευτική.
Ως άμεση αντίδραση της ΠΑ στην προσπάθεια επιβολής του PSI στα διαθέσιμα του ΜΤΑ, πρέπει αν τελικά δεν αποφευχθεί, να γίνει σε ΜΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ βάση εκ μέρους μας (εννοώ το ΜΤΑ ή την ΠΑ) και ταυτόχρονα να γίνουν οι αναγκαίες προσφυγές στη δικαιοσύνη για το παράνομο της υπόθεσης.
Για το σκοπό αυτό επιβάλλεται το ΔΣ του ΜΤΑ να συνεδριάσει άμεσα και να απορρίψει ομοφώνως το προτεινόμενο PSI στα διαθέσιμά του, επ΄αυτού δε αναγκαία είναι η προσωπική σας συνδρομή στο να πεισθούν αναλόγως, για το δίκαιο και το νόμιμο, τα μέλη του ΔΣ/ΜΤΑ πριν τη συνεδρίαση.
Την ίδια πρακτική ακολούθησε νομίζω το ΕΒΕΑ που δημιούργησε και μεγάλο θέμα στα ΜΜΕ, που σημειωτέον τα διαθέσιμά του έιναι της τάξεως των 11 εκατ.€ μόνο. 
Για το μεγάλο αυτό θέμα κύριε Αρχηγέ ανησύχησα πριν να γίνουν οι σχετικές συζητήσεις και στις 31-1-12 έστειλα ένα mail "εγρήγορσης" στον Γεν. Δντη ΜΤΑ που θα σας θέσω υπόψη για ενημέρωσή σας.
 Ως επιχειρηματολογία θέλω να προσθέσω ότι το ΜΤΑ δεν είναι ένα Επικουρικό Ταμείο με βάση τη νομοθεσία των λοιπών επικουρικών ταμείων (όπου ο εργαζόμενος καταβάλει 3% από τις αποδοχές του και 3% το δημόσιο). 
ΠΧ οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν επικουρικές συντάξεις από δύο ταμεία, το ΜΤΠΥ (Μετ. Ταμείο Πολιτικών Υπαλλ.) και το ΤΕΑΔΥ (Ταμείο  Επικουρικής Ασφάλισης Δημ. Υπαλλήλων), ενώ εμείς έχουμε μόνο το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας που δεν επιχορηγείται άμεσα από τον Π/Υ του κράτους. 
Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική διευκρίνιση ή άλλη τυχόν συνδρομή. 
Με Εκτίμηση 
Αθανάσιος Πάσχου 
Υποπτέραρχος ε.α. Οικονομολόγος 

Σχόλια

  1. P. Gerakis
    Δυστυχώς, πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα κακοδιαχείρισης στην εθνική Οικονομία από την τράπεζα της Ελλάδος η οποία έχει παίξει σε ομόλογα και τα χρήματα και άλλων ασφαλιστικών ταμείων όπως και των Επιμελητηρίων χωρίς την έγκρισή τους προκαλώντας την εύλογη αντίδραση χιλιάδων πολιτών, που είδαν τα λεφτά τους να εξανεμίζονται εν μια νυκτί!
    Η Ηγεσία της Π.Α οφείλει να κινηθεί νομικά στον εμπαιγμό της Τράπεζας Της Ελλάδος αλλά και των συναφών Υπουργείων για την απώλεια των χρημάτων. Η οποιαδήποτε ατολμία στη λήψη πρωτοβουλίας για την αποκατάσταση του δικαίου των μερισματούχων θα θεωρηθεί ως δοτή ΠΑΣΟΚΙΚΗ ενέργεια . Η Ηγεσία της Π.Α και το ΜΤΑ θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να ενημερώσει επισήμως τους μερισματούχους εάν έχει λάβει επιστολή από την τράπεζα της Ελλάδος που να αναφέρει εάν τα χρήματα «επενδύθηκαν» σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και σε έντοκα γραμμάτια!
    Αυτό που αναφέρει ο κ. Πάσχος είναι μόνο η αρχή αφού το προβλεπόμενο κούρεμα στόχο έχει την ολοκληρωτική καταστροφή του ταμείου με υπομόχλιο την Ττ Ε. Η αρπαγή των χρημάτων των μερισματούχων της Π.Α είναι σαν η Τράπεζα να αρπάζει τις καταθέσεις μας και να τις παίζει σε ομόλογα, χωρίς την έγκρισή μας. Σε αυτήν την περίπτωση τι θα κάναμε; Θα αφήναμε τον κάθε τυχοδιώκτη προβόπουλο να διαχειρίζεται το μέλλον της Ελλάδος και των παιδιών μας, μια με τα δομημένα ομόλογα, μια με τα παράγωγα που προωθούσε, μια με τα έντοκα γραμμάτια ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΥΧΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tη ζημιά είναιυποχρεωμένη να την υποστεί η Τράπεζα της Ελλάδος ,όπως όλλες οι τράπεζες που θα συμμετέχουν στο PSI και παίρνουν κεφάλαια για αναπλήρωση ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ.Έτσι προβλέπει το PSI.Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που στον επίσημο κατάλογο των τραπεζών που έχουν αποδεχθεί το PSI δεν παρουσιαζεται η Τράπεζα της Ελλάδας και έχει εξαφανισθεί και ο κ.Προβόπουλος από την δημοσιότητα.Οι διοικήσεις των ταμείων δεν έχουν ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τα ομόλογα της ιδιωτικής ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΗΝ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΣΤΕ,ΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΕ,ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και οι “μαγειρεμένες” της εκθέσεις για το κόστος εργασίας
    Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν χρησιμοποιεί τον καθιερωμένο δείκτη κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος –σε αντίθεση με το ΥΠΕΘΟ, τους διεθνείς οργανισμούς και τους ερευνητικούς φορείς— αλλά άλλον δείκτη, παγκόσμιας πρωτοτυπίας, τον οποίο μόνον εκείνη χρησιμοποιεί και τον οποίο θεωρεί ορθότερο. Ωστόσο, ο δείκτης της Τράπεζας της Ελλάδος, υπερεκτιμά συστηματικά το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Το συστηματικό λάθος σχετίζεται με το γεγονός ότι ο δείκτης που χρησιμοποιεί η ΤτΕ για την παραγωγικότητα της εργασίας είναι ο λόγος ΑΕΠ ανά μισθωτό και όχι το ΑΕΠ ανά απασχολούμενο, ως εάν το ΑΕΠ να παραγόταν αποκλειστικά από τους μισθωτούς και όχι από το σύνολο των απασχολουμένων. Στην πρόσφατη ομηλία του στη Βουλή ο Λουκάς Παπαδήμος επεσήμαν ότι η ανταγωνιστικότητα εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από το μη μισθολογικό κόστος παραγωγής τι σημαίνει αυτό; σημαίνει ότι δίνει έμφαση στο σύνολο των απασχολούμενον, όπως προσδιορίζεται από τις ασφαλιστικές εισφορές, το Φ.Π.Α. και άλλους φόρους, τα τιμολόγια δημόσιων υπηρεσιών σε αντίθεση με όσα εφαρμόζει η ΤτΕ ίσως φαίνεται να του ξέφυγε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα (α) να υποεκτιμάται συστηματικά η παραγωγικότητα της εργασίας, και (β) το μοναδιαίο κόστος εργασίας, που είναι αντιστρόφως ανάλογο της παραγωγικότητας, να εμφανίζεται υψηλότερο από όσο πράγματι είναι.
    Δεν υπάρχει παγκοσμίως καμία άλλη κεντρική τράπεζα, στατιστική υπηρεσία, πανεπιστήμιο ή ερευνητικό κέντρο, το οποίο να υιοθετεί τον τρόπο υπολογισμού της ΤτΕ. Αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς ο εν λόγω υπολογισμός είναι μεροληπτικός και άστοχος. Για το σκάνδαλο που ακούει στο όνομα Τράπεζα της “Ελλάδας” και τη μεγάλη εξαπάτηση της κοινής γνώμης και των ασφαλιστικών ταμείων ότι δήθεν είναι κρατική τράπεζα, ενώ δεν είναι τίποτα περισσότερο από άλλη μία ιδιωτική τράπεζα με άγνωστους μετόχους και με την ιδιαιτερότητα να είναι η μοναδική ανώνυμη εταιρεία η οποία δε δημοσιοποιεί τα στοιχεία της όπως όλες οι υπόλοιπες ΑΕ που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και η οποία καθορίζει την οικονομική πολιτική, ενώ ταυτόχρονα έχει την ευθύνη του ελέγχου των υπόλοιπων ιδιωτικών τραπεζών (δηλ. κάτι αντίστοιχο με έναν αρχιμαφιόζο που επιτηρεί τους υπόλοιπους μαφιόζους. Το ΜΤΑ που επένδυσε τα χρήματα των μετόχων και μερισματούχων γνώριζε για τη μαφία της ΤτΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.