«Δώρο Θεού»

Οι διαμαρτυρίες για το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στο νησί όμως, συνδυάζονται με ένα αίσθημα ελπίδας ότι το ακριβό ρεύμα μπορεί σύντομα να αποτελέσει παρελθόν. Η ανακάλυψη στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Κύπρου μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου αποτελεί, σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ενέργειας του Πανεπιστημίου της Κύπρου Πάνο Παπαναστασίου, τη δεύτερη μεγαλύτερη ανακάλυψη υπεράκτιων κοιτασμάτων παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία. Ακόμη μεγαλύτερο μάλιστα από το κοίτασμα Λεβιάθαν που ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2010 από το γειτονικό Ισραήλ.


Στην Κύπρο αισιοδοξούν ότι η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα βγάλει τη χώρα από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία
«Δώρο Θεού» χαρακτήρισε τα κοιτάσματα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’. Ένα δώρο που έρχεται σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία για την κυπριακή οικονομία που πλήττεται έντονα από τις επιπτώσεις της κρίσης, λόγω και της κατοχής ελληνικών ομολόγων από τις τράπεζες της χώρας.

Το ακριβές μέγεθος των κοιτασμάτων, που εκτείνονται σε 13 ‘τομείς’ εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δεν είναι ακόμη γνωστό. Η πρώτη γεώτρηση που ανατέθηκε στην αμερικανική εταιρία Noble Energy στο 12ο μπλοκ τον Οκτώβριο του 2011, έδειξε ότι μόνο σε αυτό βρίσκονται 140 με 226 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, ποσότητα που θα μπορούσε να καλύψει, βάσει ενός πρόχειρου υπολογισμού της υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλας Αντωνιάδου, τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού για 210 χρόνια.
Deutsche Welle

Σχόλια