ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ : 3000 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ


ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ : 3000 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ
Ιστορία - Πολιτισμός - Χριστιανισμός - Οικονομία
Προσφορά στο σύγχρονο Ελληνικό Κράτος
ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΡΑΠΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ



ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΠΕΜΠΤΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012, ΩΡΑ 19:30

1200 χρόνια π.Χ. οι πρώτοι Έλληνες από την κύρια Ελλάδα, περνώντας από τις Κυκλάδες, άρχισαν να κατοικούν στις εύφορες και φιλόξενες παραλίες της Δυτικής Μικράς Ασίας. Αιολείς, Ίωνες και Δωριείς ίδρυσαν δεκάδες πόλεις που το όνομά τους μέχρι σήμερα είναι συνώνυμο του Ελληνικού Πολιτισμού. Μίλητος, Έφεσος, Αλικαρνασσός ! Πόλεις που έμελλε να υποφέρουν από τον Περσικό ζυγό και το διχασμό των Ελλήνων σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, που τον ενίσχυε ο Περσικός χρυσός. Ο Μέγας Αλέξανδρος, βαδίζοντας ανίκητος στα βάθη της Ανατολίας,
ισχυροποίησε τις Ελληνικές πόλεις, ίδρυσε νέες και επεξέτεινε την επιρροή του Ελληνικού πνεύματος. Η Ρώμη προστάτεψε τις περιοχές αυτές κάτω από τη σημαία της ιδρύοντας αμυντικές στρατιωτικές αποικίες. Στα χίλια χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας συνέχισε να ανθίζει και να ισχυροποιείται. Η σταδιακή παρακμή της Αυτοκρατορίας με παράλληλη άνοδο των Τούρκων οδήγησε στην άλωση των Ελληνικών εδαφών με αποκορύφωμα την πτώση της Κωνσταντινούπολης. Παρόλο που ακολούθησαν μαύρες εκατονταετίες κατοχής από τους βάρβαρους, το Ελληνικό στοιχείο δεν έχασε το δυναμικό του και συνέχιζε να κυριαρχεί στο πνεύμα και την οικονομία. Φτάνοντας στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που σήμανε την αρχή του τέλους των Οθωμανών, βρίσκουμε στη Μικρά Ασία 2.660.316 Έλληνες και 6.065.237 Μουσουλμάνους από τους οποίους μόνο 1.802.697 Οθωμανοί Τούρκοι. Οι διώξεις των Χριστιανικών πληθυσμών που ακολούθησαν και η τραγική κατάληξη της Μικρασιατικής εκστρατείας ξερίζωσε τους προγόνους μας από τις αρχαίες τους πατρίδες.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Συλλόγου, και με την ευκαιρία συμπλήρωσης 90 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, προκηρύχθηκε γραπτός διαγωνισμός με θέμα «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ : 3000 Χρόνια Ελληνικής Παρουσίας. Ιστορία - Πολιτισμός - Χριστιανισμός - Οικονομία, προσφορά στο σύγχρονο Ελληνικό Κράτος» με συμμετοχή Λαρισαίων μαθητών της Γ’ Γυμνασίου και Α’ και Β’ Λυκείου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

  • Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Χρήστο Παυλίδη.

  • Ομιλία με θέμα : «Μικρά Ασία : 3000 Χρόνια Ελληνικής Παρουσίας» από τον Ανδρέα Ταχτατζή, γραμματέα του Συλλόγου.

  • Τελετή βράβευσης των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διακρίθηκαν στην έκθεση με θέμα «Μικρά Ασία : 3000 Χρόνια Ελληνικής Παρουσίας».

  • Ομιλία με θέμα «Μικρασιατική Καταστροφή, Ιστορικές αλήθειες» από τον φιλόλογο καθηγητή και ποιητή Σωτήρη Τιτή.

  • Χοροί από περιοχές της Μικράς Ασίας από το χορευτικό συγκρότημα του «Κέντρου Λαογραφικών Ερευνών» (ΚΕ.Λ.Ε.).

  • Τραγούδια από τη Χορωδία του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Κιλελέρ.

Παρουσίαση της Εκδήλωσης : Κυριακή Θεοφάνογλου, Έφορος του Συλλόγου


Σχόλια