Συνάντηση ΥΕΘΑ κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Γ.Γ. NATO κ. Anders Rasmussen στο ΥΠΕΘΑ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Anders Rasmussen, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη τη χώρα μας. Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις:

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ : Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω σήμερα εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τον κ. Rasmussen στην Ελλάδα, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων ενεργού συμμετοχής της χώρας μας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Η άφιξή σας στην Ελλάδα συμπίπτει με μια δύσκολη στιγμή με μεγάλα, σοβαρά οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Θέλω όμως, να σας γνωρίσω και να σας διαβεβαιώσω, ότι η κατάσταση αυτή δεν έχει επ’ ουδενί διασαλέψει το αμυντικό σύστημα της χώρας μας, η οποία παραμένει και θα συνεχίσει να είναι ένας σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή για την ασφάλεια, την συνεργασία και την συνεννόηση ανάμεσα σε όλους τους λαούς.

Με τον κ. Rasmussen συζητήσαμε μια σειρά θεμάτων που αφορούν στην ελληνική παρουσία και την συμβολή της χώρας μας στη Συμμαχία, καθώς επίσης και το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ, όπως αυτός διαμορφώνεται ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στο Σικάγο, τον Μάιο του 2012.

Συζητήσαμε για την συμμετοχή της Ελλάδας σε αποστολές του ΝΑΤΟ, μέσα και έξω από την Ευρώπη, καθώς επίσης και την πρόταση βελτιστοποίησης των αμυντικών δυνατοτήτων των χωρών-μελών της συμμαχίας σε μία περίοδο σοβαρών οικονομικών περικοπών στους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Συζητήσαμε βέβαια, τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μας και την Τουρκία, η οποία επίσης κλείνει 60 χρόνια συμμετοχής στη Συμμαχία και βέβαια, θέματα όπως το Κυπριακό.

Συζητήσαμε επίσης και άλλα θέματα με το Γενικό Γραμματέα, όπως η αντιπυραυλική ασπίδα και οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που η χώρα μας στηρίζει, στο πλαίσιο των αρχών της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας εδώ και σας καλωσορίζω στη χώρα μας.


A. RASMUSSEN : Υπουργέ, κ. Αβραμόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.

Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα στην Αθήνα για τον εορτασμό της 60ης επετείου συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο για τη Συμμαχία μας.

Η Ελλάδα είναι ένας από τους μακροβιότερους Συμμάχους μας, καθώς επίσης ένας από τους πυλώνες της συλλογικής ασφάλειας. Μαζί με την Ελλάδα διαφυλάξαμε τα νότια σύνορα της Ευρώπης κατά τον Ψυχρό Πόλεμο και ξεπεράσαμε τις εντάσεις που ακολούθησαν έπειτα από τη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Ελλάδα έχει συνεισφέρει σημαντικά στις επιχειρήσεις μας, για την προστασία του άμαχου πληθυσμού στη Λιβύη, και την επίτευξη της σταθερότητας, στο Αφγανιστάν και στο Κόσσοβο.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, βιώνουμε δύσκολες οικονομικές συνθήκες και πρέπει να κάνουμε δύσκολες επιλογές. Ωστόσο, το ΝΑΤΟ είναι μια οικογένεια. Μια οικογένεια στην οποία βοηθάμε ο ένας τον άλλο, και ενισχύουμε ο ένας τον άλλο.

Εγώ βρίσκομαι εδώ επί τη ευκαιρία του εορτασμού της συμμετοχής σας, για να σας ευχαριστήσω για τη σημαντική συνεισφορά σας αυτά τα 60 χρόνια. Και είμαι σίγουρος, ότι μαζί θα βγούμε δυνατότεροι μέσα από αυτήν την κρίση. Αυτό θα το καταστήσουμε σαφές στην επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο τον Μάιο.

Προσβλέπουμε στο μέλλον. Στη Σύνοδο θα πρέπει να διαμορφώσουμε μια Συμμαχία η οποία θα είναι σε θέση να ξεπεράσει τις προκλήσεις, οι οποίες προκύπτουν από τη σύγχρονη αυστηρή οικονομική κατάσταση, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια για το μέλλον. Από την οικονομική κρίση ως τον βίαιο εξτρεμισμό, από την πειρατεία στην σταθεροποίηση του Αφγανιστάν, όλοι αντιμετωπίζουμε τις ίδιες απειλές για την ασφάλειά μας. Και καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη αυτές τις προκλήσεις.

Τώρα λοιπόν είναι η στιγμή να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας στον ζωτικό υπερ-Ατλαντικό δεσμό. Ο δεσμός αυτός είναι η καλύτερη επένδυση που έχουμε κάνει ποτέ στον τομέα της ασφάλειας. Έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου εδώ και εξήντα χρόνια. Και χάρη σε αυτόν, το ΝΑΤΟ συνεχίζει να αποφέρει πραγματικά αποτελέσματα, σε όλους τους Συμμάχους. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πραγματική συνάφεια μεταξύ παρεχόμενων υπηρεσιών και κόστους για την ασφάλεια.

Ευχαριστούμε πολύ την Ελλάδα για τη δέσμευσή της στην Συμμαχία.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Σχόλια