Αδιάκριτη και η Google

Συνεχίζονται τα διόλου ευχάριστα επεισόδια όπου αποκαλύπτεται πως όταν έχουμε να κάνουμε με την προστασία της ιδιωτικής ζωής οι σημαντικές δυνάμεις του διαδικτύου είναι ουσιαστικά ασύδοτες.
Η νέα -δυσάρεστη- είδηση έχει στο επίκεντρό της την Google για την οποία αποκαλύφθηκε ότι παρέκαμψε τους μηχανισμούς προστασίας του browser Safari της Apple προκειμένου να καταγράφει τις κινήσεις των χρηστών στο διαδίκτυο.
Ο browser είναι εγκατεστημένος τόσο στους υπολογιστές που κατασκευάζει η Apple (όπου όμως ο καθένας μπορεί να βάλει έναν άλλο browser αν το επιθυμεί) όσο και στα iPhone, iPod και iPad (όπου δεν υπάρχουν ουσιαστικά πολλές εναλλακτικές).

Η υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα από την Wall Street Journal που αναφέρει πως η παράκαμψη του Safari έγινε από την Google και "από άλλες διαφημιστικές εταιρείες". Η εφημερίδα προσθέτει πως μετά την επικοινωνία που είχε για το θέμα με την Google, η τελευταία απενεργοποίησε τον κώδικα που ήταν υπεύθυνος για αυτή την (σ.σ. καταφανώς παράνομη) λειτουργία.

Τα εύσημα, όμως, για την αποκάλυψη ανήκουν σε έναν τελειόφοιτο του Πανεπιστημιου του Stanford, τον Jonathan Mayer, που ανέλυσε το ζήτημα σε σχετική δημοσίευση στο blog του. Σε αυτήν ο Mayer αναλύει τη συμπεριφορά των cookies που "φύτευαν" εταιρείες όπως η Google και η Vibrant Media και εξηγεί πώς κατέληξε στα -ανησυχητικά- ευρήματά του.

Το θέμα έσπευσε να σχολιάσει η Microsoft που σημειώνει πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Google ακολουθεί τέτοιου είδους πρακτικές. "Η καινοτομία στη συγκεκριμένη περίπτωση έγκειται στο γεγονός ότι η Google φαίνεται να παρακάμπτει τους μηχανισμούς προστασίας απορρήτου του Safari από πρόθεση..." αναφέρεται σε δημοσίευση της Microsoft που υπογράφει ο γενικός διευθυντής του τομέα για τον Internet Explorer, Ryan Gavin, που (σ.σ. έκπληξη; μπα) προσθέτει πως ο Internet Explorer 9 έχει "την καλύτερη προστασία του απορρήτου στη βιομηχανία".

Ολα αυτά τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να "σφίξει τα λουριά" στα θέματα της προστασίας του απορρήτου. Μάλλον τα τελευταία επεισόδια είναι βούτυρο στο ψωμί της...

Σχόλια