Δήμαρχος Μεγίστης:ο κόσμος βγαίνει έξω από τα σπίτια, τα μαγαζιά και περιμένει να περάσουν τα αεροπλάνα.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέφθηκε χθες τα φυλάκια στις νήσους Ρω και Στρογγύλη, καθώς και το στρατόπεδο «Λοχία Σάββα Νικολάου» στη νήσο Μεγίστη, αλλά και το Δημαρχείο Μεγίστης.
Στην επίσκεψή του συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό κ. Μιχαήλ Κωσταράκο, τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο Ζιαζιά και τον Διοικητή ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο κ. Γεώργιο Σοφιανίδη.
Στην ομιλία του προς το προσωπικό της Διοίκησης Άμυνας Νήσου Μεγίστης ο κ. Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:


«Αυτή την ώρα η πατρίδα μας υποφέρει, περνάει δύσκολες στιγμές. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ και σε τίποτα αυτή η οικονομική κρίση να αγγίξει την κοινωνία μας και πάνω από όλα την πατρίδα μας, την εθνική μας ακεραιότητα, την ανεξαρτησία μας...
Περίπου ένα μήνα πριν αναλάβω τα καθήκοντά μου ως Υπουργού Εθνικής Αμύνης, είχα βρεθεί και πάλι εδώ. Τότε είχα κάνει μία δήλωση. Είχα πει ότι εμείς οι Έλληνες δεν θα επιτρέψουμε η οικονομική κρίση να μετατραπεί σε εθνική…
Εδώ στο Καστελόριζο είναι που διακυβεύονται όχι μονάχα τα μεγάλα εθνικά μας θέματα, όπως αυτά διασταυρώνονται και συνδυάζονται με το νησί, αλλά και τα διεθνώς κατοχυρωμένα οικονομικά συμφέροντα της χώρας.

Αυτές τις ώρες που η πατρίδα μας διέρχεται μία δύσκολη κρίση, σε μία μεταβατική περίοδο, υπάρχει, και το επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία, η άλλη Ελλάδα. Η Ελλάδα του καθήκοντος, του χρέους και της τιμής.
Αυτή την Ελλάδα εσείς υπηρετείτε και όταν περάσουν τα χρόνια θα λέτε και θα αφηγείστε ότι στις δύσκολες στιγμές που πέρναγε η πατρίδα μας, σας αναλογούσε ένα μέρος αυτής της μεγάλης συλλογικής ευθύνης και προσπάθειας, να κρατηθεί αυτή η πατρίδα όρθια και υπερήφανη.
Αυτή την άλλη Ελλάδα τιμούμε σήμερα με την παρουσία μας όλοι εδώ και η οποία εκφράζεται και εκπροσωπείται από εσάς που υπηρετείτε τη θητεία σας, αλλά και τους αξιωματικούς μας που έχουν αφιερώσει όλη τους τη ζωή στην υπηρεσία αυτού του ανώτερου και υπέρτατου αγαθού που είναι η Δημοκρατία, η εθνική μας αξιοπρέπεια, η εθνική μας ακεραιότητα και ανεξαρτησία.
Θέλω να σας μεταφέρω εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας πρώτα από όλα την ευγνωμοσύνη της γιατί υπάρχετε και γιατί είστε εδώ. Να διαβεβαιώσουμε για μία ακόμα φορά το νησί και τους κατοίκους ότι η Ελλάδα, η πατρίδα, είναι εδώ με τις Ένοπλες Δυνάμεις της και με σύσσωμο και ενωμένο τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Γιατί το Καστελόριζο για εμάς δεν είναι απλά ένα νησί. Είναι ένα σύμβολο που μας εμπνέει, που μας κατευθύνει και που μας οδηγεί.
Δεν είμαστε εδώ για να εκπέμψουμε κανένα μήνυμα απειλητικό προς κανέναν. Αντίθετα, είναι ευκαιρία για να περάσουμε ένα μήνυμα στην άλλη πλευρά, που είμαι βέβαιος αυτή την ώρα παρακολουθεί τη δική μας επίσκεψη εδώ. Να τους πούμε ότι αυτή η χώρα είναι φιλειρηνική και δημοκρατική. Είναι χώρα που σέβεται τους γείτονες και το ίδιο απαιτεί και από αυτούς.
Ο αμοιβαίος σεβασμός ανοίγει δρόμους συνεννόησης και συνεργασίας. Αυτό ζητούμε, γιατί αυτό και εμείς στέλνουμε ως μήνυμα.
Από την άλλη μεριά, όμως, είμαστε όρθιοι, σταθεροί, έτοιμοι να προασπίσουμε, αν χρειαστεί, αυτή τη γη που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας. Και το Καστελόριζο είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της εθνικής στάσεως».

Καλωσορίζοντας τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας στο Δημαρχείο Μεγίστης, ο Δήμαρχος κ. Παύλος Πανηγύρης ανέφερε:

«Θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς, κύριε Υπουργέ, για την αγάπη που έχετε δείξει διαχρονικά στο Καστελόριζο, αυτό το ακριτικό μέρος, που από τότε που ήσασταν Δήμαρχος, μας υιοθετήσατε. Ακόμα τα σημάδια σας είναι φανερά στο νησί από αυτοκίνητα, από το παρκινγκ που κάνατε. Εκτός της αγάπης σας μας βοηθήσατε και υλικά.
Να ξέρετε ότι η αγάπη μας για εσάς είναι μεγάλη, γιατί αυτό που κάνατε και κάνετε μέχρι σήμερα είναι χωρίς αντάλλαγμα. Δηλαδή ούτε υποψήφιος είσαστε στη Δωδεκάνησο για να έρχεστε κάθε μέρα και ιδιωτικά και από το μετερίζι του Υπουργού ή του Δημάρχου της Αθήνας.
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία και την εντολή που δώσατε στα παιδιά, αυτούς τους ιπτάμενους που παλιά ερχόντουσαν και ξαφνικά κόπηκαν τα αεροπλάνα, τα ελληνικά αεροπλάνα που περνούσαν πάνω από το νησί μας και μας έδιναν κουράγιο.
Ξανάρχισαν οι πτήσεις, κύριε Υπουργέ, χάρη σε εσάς, χάρη στην εντολή σας. Ξέρετε αυτό σημαίνει πάρα πολλά για εμάς. Όταν μας παίρνουν τηλέφωνο από τη Σούδα ή από όπου αλλού φεύγουν τα αεροπλάνα αυτά και μας λένε ότι θα πετάξουν σε 20 λεπτά, σε μισή ώρα, ο κόσμος αυτό περιμένει. Βγαίνει έξω από τα σπίτια, τα μαγαζιά και περιμένει να περάσουν αυτά τα αεροπλάνα.
Ένα παράπονο κύριε Υπουργέ που θέλω να πω, είναι ότι εκτός από εσάς, δεν έχουμε δει κανένα άλλο πολιτικό πρόσωπο να έρθει στο Καστελόριζο ειδικά αυτές τις δύσκολες μέρες».

Ο κ. Αβραμόπουλος επιδίδοντας στον Δήμαρχο Μεγίστης το θυρεό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τόνισε:

«Σήμερα, που το Καστελόριζο επανέρχεται στην πρώτη γραμμή του εθνικού ενδιαφέροντος, πολύ ορθά αναφέρθηκες στην παρουσία του ελληνικού στρατού εδώ. Στις υπερπτήσεις των πολεμικών μας αεροσκαφών, που δυναμώνουν το φρόνημα των κατοίκων και θυμίζουν ότι το Καστελόριζο είναι η ίδια η Ελλάδα.
Αγαπητέ Δήμαρχε, μην έχεις καμιά αμφιβολία ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Οι κάτοικοι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και σίγουροι, όπως πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και σίγουροι οι Έλληνες πολίτες.
Το Καστελόριζο θα είναι πάντα ασφαλές μέσα στην αγκαλιά της Ελλάδας και την καρδιά των Ελλήνων. Είναι το σημείο που δοκιμάζεται καθημερινά και κρίνεται, όπως είπα πρωτύτερα, η αντοχή, το σθένος, η ικανότητα της ελληνικής πολιτείας να φυλάει τα σύνορα, να προστατεύει τους κατοίκους και τις περιουσίες τους, να διασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια.
Επαναλαμβάνω όμως για μια ακόμα φορά ότι η παρουσία μου εδώ δεν έρχεται να εκπέμψει κανένα μήνυμα απειλητικό προς κανέναν. Είναι μήνυμα σιγουριάς και ασφάλειας, αλλά και ένα μήνυμα φιλίας και ειρήνης με τους γείτονές μας.
Όμως πρέπει αυτή να εδράζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνώς παραδεδεγμένων αρχών. Αυτές οι εξελίξεις έκαναν το Καστελόριζο να έχει επίσης μια άλλη ουσιαστική και συμβολική διάσταση. Να έχει να κάνει με τα διεθνώς κατοχυρωμένα οικονομικά συμφέροντα της χώρας.
Μην έχετε καμία αμφιβολία, αγαπητέ μου Δήμαρχε, αλλά και όλοι όσοι αυτοί τη στιγμή παίρνουν αυτό το μήνυμα από εμένα, ότι αυτή η γενικευόμενη και όλο περισσότερο πιεστική οικονομική κρίση σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε περιθώρια για να μετατραπεί σε εθνική.
Και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας έχουν και τη δύναμη και το σθένος και τις υποδομές και το φρόνημα για να πράξουν το καθήκον τους, εφόσον αυτό χρειαστεί.
Η Πολιτεία έχει φροντίσει όλα αυτά τα χρόνια με θυσίες του ελληνικού λαού να έχει δώσει στις Ένοπλες Δυνάμεις μια από τις καλύτερες υποδομές. Είναι οργανωμένος ο ελληνικός στρατός και γενικότερα οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.
Είναι έτοιμος και εκείνο που εμείς σήμερα ως Κυβέρνηση αυτής της χώρας, στη δύσκολη αυτή στιγμή διασφαλίζουμε, είναι το αξιόμαχό του, πάνω από όλα όπως είναι ψυχή και το φρόνημα. Η ψυχή και το φρόνημα, αγαπητέ μου Δήμαρχε, έχει να κάνει με τα ίδια τα στελέχη, αλλά και με τους στρατιώτες μας. Απευθύνθηκα πριν από λίγο και δεν σου κρύβω ότι συγκινήθηκα, όταν επισκέφθηκα και τη Στρογγύλη και τη Νήσο Ρω, αλλά και το τάγμα εδώ και είδα τη ματιά τους. Γιατί εκεί καταλαβαίνει κανείς και νιώθει τι μήνυμα του στέλνει ο Έλληνας στρατιώτης.
Να είμαστε λοιπόν πολύ περήφανοι για το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων. Και το νησί όλο και περισσότερο χάρη και στην αγάπη όλων σας, που μέσα σε πνεύμα συνεννόησης και αλληλεγγύης πρέπει να συνεχίσετε να το κρατάτε όρθιο και όλοι εμείς να φροντίζουμε με τη σειρά μας να το βοηθούμε στα δύσκολα, αλλά και στα καλά του».


Σχόλια