Αύριο τελευταία ημέρα ανταλλαγής δραχμής σε ευρώ..

Εν μέσω της κλιμάκωσης της κρίσης του χρέους, οι Έλληνες αντιμετωπίζουν μια ειρωνική προθεσμία. 
Αύριο Πέμπτη είναι η τελευταία ευκαιρία τους να μετατρέψουν τους παλαιές δραχμές σε ευρώ, κάτι που υποσχέθηκαν να κάνουν περισσότερο από μια δεκαετία πριν, όταν εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου από τον Ιούνιο του 1998, εμφανίζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Λουκάς Παπαδήμος, να επιδεικνύει το νέο (τότε) τραπεζογραμμάτιο 5000 δραχμών.
Η Πέμπτη είναι η προθεσμία για την ελληνικό λαό να μετατρέψει τις παλιές άχρηστες δραχμές σε ευρώ. Η Ελλάδα προσχώρησε στην ευρωζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 1 Ιανουαρίου, 2001. Όταν το έκαναν, συμφώνησε να καταργήσει σταδιακά το παλαιό νόμισμα, τη δραχμή, υπέρ του ευρώ με την πάροδο του χρόνου. Η δραχμή έπαψε να είναι νόμιμο χρήμα στις 28 Φεβρουαρίου 2002. Από τότε, η Τράπεζα της Ελλάδας αποδέχεται παλιές δραχμές και η αλλαγή τους σε ευρώ γίνεται με την ισοτιμία των 340 προς 1. Μετά το κλείσιμο των εργασιών της Πέμπτης και τα 10 χρόνια της προθεσμίας αυτής της διαδικασίας, η κεντρική τράπεζα δεν θα δέχεται πλέον την δραχμή που θα είναι απλά συναισθηματικής αξίας-παλιά κομμάτια χαρτιού.

Σχόλια