Ενα τρίωρο στον αέρα με την τρόικα προς Βρυξέλλες!

Λένε ότι στα ταξίδια, ειδικά στα αεροπλάνα, οι άνθρωποι χαλαρώνουν. Χαρακτήρες αποκαλύπτονται, αδυναμίες φανερώνονται, προθέσεις φαίνονται, μύχιοι πόθοι εξωτερικεύονται…
Φανταστείτε, λοιπόν, πόσα είδαν τα μάτια όσων βρέθηκαν στον αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» χθες νωρίς το πρωί όταν -ελάχιστη ώρα μετά το Συμβούλιο Αρχηγών και την άκαρπη σύσκεψη του Λ. Παπαδήμου με την τρόικα- άρχισαν να
παρελαύνουν πολλά δημόσια πρόσωπα και να επιβιβάζονται στην πτήση της Aegean προς τις Βρυξέλλες.
Ο Μορφέας

Ο Πολ Τόμσεν ήταν ο πρώτος που τράβηξε όλα τα βλέμματα, προτού ακόμα καθίσει στη θέση 2a. Φυσικά ακόμα και αν δεν τον ήξερε κάποιος δεν θα μπορούσε να μην τον προσέξει, αφού οι αστυνομικοί που τον συνόδευαν ήταν κολλημένοι πάνω του μέχρι και την πύλη επιβίβασης. Πέρασαν πια οι αθώες ημέρες που οι συνοδοί ασφαλείας του ήταν κυρίως διακοσμητικοί, όπως θα έχετε δει στα τηλεοπτικά πλάνα με εκείνον τον απίθανο αστυνομικό, με το ριγέ κοντομάνικο, πίσω από τον κ. Τόμσεν, να γελά και να παίζει με το κομπολόι του στην είσοδο του υπουργείου Οικονομικών.

Η «ταξιθεσία» αποκαλύπτει φυσικά και ποιος είναι ισχυρός και ποιος όχι, αλλά και ποιος μπορεί να διαθέσει τα περισσότερα χρήματα. Ετσι ο μεν κ. Τόμσεν του ΔΝΤ ταξίδεψε business, αλλά ο κ. Κλάους Μαζούχ (ο διοπτροφόρος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) βρέθηκε στο 11 F της οικονομικής θέσης, αφού τα ταμεία στη Φρανκφούρτη δεν είναι τόσο γεμάτα και υπάρχει αμφιβολία τι θα κάνει η ΕΚΤ με τα ελληνικά ομόλογα. Οσο για το μέλος της (ολοένα και πιο αδύναμης) Κομισιόν στην τρόικα, τον συμπαθή βραχύσωμο και με τη φράντζα στο μαλλί, τον κ. Ματίας Μορς, βρέθηκε σχεδόν στη γαλαρία, στο 21 F.

Τι έκαναν, τουλάχιστον στην αρχή, τα μέλη της τρόικας; Απλά παραδόθηκαν στην αγκαλιά του Μορφέα και κοιμούνταν κατά τη διάρκεια της μισής πτήσης, αφού στη 1 το πρωί είχαν κληθεί στο Μαξίμου απ’ όπου αναχώρησαν κατά τις 6 κατευθείαν για το αεροδρόμιο.

  • Η Αννα και ο Νότης

Φυσικά δεν μπορούσαν να λείπουν από την πτήση προς Βρυξέλλες και οι εκπρόσωποι του ημεδαπού πολιτικού συστήματος. Πρώτος εμφανίστηκε ο πολιτευτής Α’ Αθηνών της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης, που κατέλαβε (μπροστά από τον κ. Τόμσεν) τη θέση 1 C και, όταν γύρισε το κεφάλι του, είδε έντρομος τον γύπα του ΔΝΤ. Ούτε που τον ξανακοίταξε κατά τη διάρκεια της πτήσης, φοβούμενος ενδεχομένως ότι με την ίδια πτήση μπορεί να ταξίδευε κανένας φίλος του προέδρου της Ν.Δ. Αντ. Σαμαρά, που ίσως να τον παρεξηγούσε ότι ρίχνει γέφυρες προς τον εμπνευστή της λιτότητας, της ανεργίας και της φτώχειας στην Ελλάδα.

Τα κατάφερε ο Νότης μέχρι τέλους; Δυστυχώς όχι, γιατί αμέσως μετά την προσγείωση τον προσέγγισε ο ίδιος ο κ. Τόμσεν και άνοιξε διάλογο για τις τελευταίες εξελίξεις ενώπιον των υπόλοιπων επιβατών.

Και θα αναρωτηθείτε: Πώς αποφάσισε ξαφνικά ο «ψυχρός Δανός» κ. Τόμσεν (που έχει καταφέρει να μιλά ως ίσος προς ίσο με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας-σύγχρονης μπανανίας) και καταδέχθηκε να μιλήσει με έναν απλό πολιτευτή; Μα είχε φροντίσει να σπάσει νωρίτερα τον πάγο με τον κ. Τόμσεν η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία δεν άντεξε στη γοητεία του λεγόμενου Mr Blue Eyes, σηκώθηκε από τη θέση της (5a στην οικονομική) και αντάλλαξε χαρτάκια με τον κ. Τόμσεν. Τι χαρτάκια; Σαν σκονάκι μαθητών ή σαν σημείωση με αριθμούς τηλεφώνων έμοιαζαν. Τι να πει και ο φίλος της στήλης, όρκο δεν μπορεί να πάρει.

Πάντως η κυρία Διαμαντοπούλου δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της από τη σύντομη επαφή με τον Mr Blue Eyes! Μίλησε με τα καλύτερα λόγια γι’ αυτόν στον διπλανό της, ο οποίος δεν ήταν άλλος από τον μέγα εργατοπατέρα, πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΕ και νυν πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Χρήστο Πολυζωγόπουλο.
Εργατοπατέρας μεν, αλλά με πραγματικούς τρόπους από τα σαλόνια των Βρυξελλών: τη μια στιγμή βοηθούσε την κυρία Διαμαντοπούλου να βάλει το σακάκι του ταγέρ της και την άλλη κρατούσε το Hermes, καφέ σημειωματάριο της υπουργού μέχρι εκείνη να τακτοποιήσει την, εξίσου σικ και ακριβή, μοβ attaché case της.


Το μήλο και τα ψίχουλα και η χλιδή αλα ΔΝΤ

Οταν ξύπνησαν, αποκαλύφθηκαν και πάλι οι διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και των οργάνων της Ε.Ε. Ο κ. Τόμσεν απόλαυσε το πλούσιο πρωινό από τον δίσκο μπροστά του, αλλά ο κ. Μαζούχ δάγκωνε… το μήλο του (πού το βρήκε; Από το ξενοδοχείο που έμενε το πήρε ή από καμιά λαϊκή;), ενώ ο κ. Μορς μάζευε και τα ψίχουλα από το ψωμάκι του.


Φ.Κ.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ



Σχόλια