Ανεργος ένας στους δυο κάτω των 25!

Πάνω από 1.000.000 είναι πλέον οι άνεργοι στην Ελλάδα, αφού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) στη δημοσιότητα, η ανεργία στη χώρα μας τον περασμένο Οκτώβριο έφτασε το εξωπραγματικό 19,2%. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, μετά το 22,7% της Ισπανίας. Μάλιστα, μεγάλα ερωτήματα και άρωμα
«greek statistics» προκύπτουν από το γεγονός ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή, πριν από 20 μέρες, ανακοίνωσε ποσοστό ανεργίας για τον ίδιο μήνα 18,2%, δηλαδή κατά μία ποσοστιαία μονάδα μικρότερο, και τους ανέργους στα 903.525 άτομα.
Σύμφωνα πάντα με τη Eurostat, το πρόβλημα της ανεργίας λαμβάνει δραματικές διαστάσεις στους νέους κατοίκους της χώρας, έως 25 χρόνων, αφού υπολογίζεται ότι το ποσοστό σε αυτήν την κατηγορία φτάνει το 47,2%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένας στους δύο νέους είναι άνεργος. Επίσης, μόνο η Ισπανία έχει υψηλότερο ποσοστό (48,2%). Στις γυναίκες η ανεργία φτάνει το 22,1% και στους άνδρες το 17,2%. Τα αντίστοιχα ποσοστά που δίνει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την ίδια περίοδο είναι όλα μικρότερα. Συγκεκριμένα, για την ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών δίνει ανεργία 45,5%, για τους άνδρες 15,9% και για τις γυναίκες 21,3%.
Χαρακτηριστικό της ραγδαίας επιδείνωσης που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα είναι ότι μέσα σε ένα δωδεκάμηνο η ανεργία αυξήθηκε κατά 5,3 ποσοστιαίες μονάδες, πάντα σύμφωνα με τη Eurostat.
Στην Ευρώπη των 27, τον περασμένο Οκτώβριο, η ανεργία έφτασε το 9,8%. Ακόμα υψηλότερο είναι το ποσοστό στην ευρωζώνη (10,3%). Το φαινόμενο δείχνει να παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς, χωρίς να προσμετράται η Ελλάδα, η Eurostat δίνει ανεργία για τον Δεκέμβριο που φτάνει το 9,9% στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 και 10,4% για τις χώρες της ευρωζώνης.
Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται στην Αυστρία, μόλις 4,1%. Ακολουθούν η Ολλανδία με 4,8%, το Λουξεμβούργο με 4,9% και η Γερμανία με 5,7%.
Χαρακτηριστικό της εξαιρετικά δυσμενούς κατάστασης που διαμορφώνεται συνολικά στην Ε.Ε. είναι και το γεγονός ότι η Κομισιόν, για να αντιμετωπίσει την αλματώδη αύξηση της ανεργίας, ειδικά στους νέους κάτω των 25 ετών, ανακοίνωσε τη λήψη πρωτοβουλιών. Τα μέτρα που θα παρθούν αφορούν οκτώ χώρες με ανεργία -στη συγκεκριμένη κατηγορία- μεγαλύτερη από 30%. Πρόκειται για την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία. Στα παραπάνω κράτη-μέλη θα δημιουργηθούν ειδικές ομάδες δράσης από εκπροσώπους τόσο των Βρυξελλών όσο και των ιδίων των κρατών. Μέσα σε 11 βδομάδες θα πρέπει να ετοιμάσουν και να παρουσιάσουν συγκεκριμένα προγράμματα κατάρτισης νέων και στήριξης της απασχόλησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός της προσπάθειας αυτής εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 82.000.000 ευρώ.
Βασίλης Αγγελόπουλος

Σχόλια