Το Διαδίκτυο SOPAσε!

Σήμερα, Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012, πραγματοποιείται η μεγαλύτερη διαδικτυακή διαμαρτυρία στην Ιστορία για να αποτραπούν οι δύο πρωτοβουλίες: SOPA (Stop Online Piracy Act, Πράξη Διακοπής Δικτυακής/Επιγραμμικής* Πειρατείας) και PIPA(Protect Intellectual Property Act ή PROTECT IP act, Πράξη Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας), που..
αποσκοπούν στηλογοκρισία του Διαδικτύου (Internet), με πρόφαση την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.


Όλοι οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία διακόπτοντας τη λειτουργία των ιστοσελίδων τους, ή/και αποστέλλοντας έγγραφη διαμαρτυρία στο Αμερικανικό Κογκρέσο (κλικ εδώ για να δείτε ένα έτοιμο κείμενο).


Για αυτά τα δύο αντιδημοκρατικά νομοσχέδια εκφράστηκανσφοδρές αντιδράσεις παγκοσμίως, από χρήστες και τεχνολόγους του Διαδικτύου.


Ο συνιδρυτής της Wikipedia, Jimmy Donal “Jimbo” Wales (Τζίμι Ντόναλ «Τζίμπο» Γουέιλς), αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία της αγγλικής εκδοχής της για 24 ώρες, ξεκινώντας από σήμερα Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου και  ώρα 5:00UTC (7:00πμ), διαμαρτυρόμενος για τις προτάσεις SOPA και PIPA. Επίσης, με τον ίδιο τρόπο και για τον ίδιο λόγο θα διαμαρτυρηθούν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες υπηρεσιών Ιστού (Web) όπως: Google, Reddit, Amazon, Ebay, Yahoo κ.ά. Επίσης, ο Μπαράκ Ομπάμαδήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τα νομοσχέδια για το SOPA και το PIPA.


Είναι φανερό ότι έχουμε ευθεία σύγκρουση, μεταξύ της παρωχημένης και κακομαθημένης επιχειρηματικότητας του κλάδου της ψυχαγωγίας που κάνει χρήση ξεπερασμένων μέσων, και της νέας επιχειρηματικότητας της υψηλής τεχνολογίας και των καινοτομιών της ψηφιακής εποχής.


Εννοείται ότι σε αυτόν τον πόλεμο χαμένος θα είναι όποιος δεν προσαρμοστεί έγκαιρα στα νέα δεδομένα της σημερινής εποχής: είτε είναι επιχειρηματίας, είτε απλός πολίτης, είτε πολιτικός.


Το ποτάμι της εξέλιξης δεν γυρίζει πίσω. Όλοι οι χρήστες και οι τεχνολόγοι των δικτύων της κοινωνίας της πληροφορίας θα υπερασπιστούν το δικαίωμα στην απρόσκοπτη ροή της πληροφορίας και την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτή.


Όχι σε οποιαδήποτε μορφή λογοκρισίας. Όχι σε SOPA και PIPA!


Ακολουθούν στιμιότυπα από τις ιστοσελίδες:



Η αγγλικής Wikipedia
(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)


Το μήνυμα της ελληνικής Βικιπαίδεια
(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)




Η αγγλική Google
(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)




Το μήνυμα της αγγλικής Google
(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση) 




-----------
*Βλ. Σχέδιο Ελληνικού Προτύπου ΕΛΟΤ 996.01 για τον αγγλικό όρο: «online»


Πηγή


taxalia

Σχόλια