Ρυθμιστικός παράγοντας τα CDS..

Με χθεσινοβραδινές του δηλώσεις στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο οικονομικός επίτροπος της Ε.Ε. Όλι Ρεν υποστήριξε ότι οι συνομιλίες της Ελλάδας με τους ιδιώτες πιστωτές, για την παραίτηση των τελευταίων από μέρος των οικονομικών τους απαιτήσεων από την Ελλάδα, πλησιάζουν προς το τέλος τους. Το ποσοστό παραίτησης των ιδιωτών πιστωτών μπορεί να φτάσει σύμφωνα με τον κ. Ρεν το 50%, δηλαδή ένα ποσό περίπου 100 δις ευρώ.
Τα κράτη της ΕΕ αναμένουν να αναταλλάξουν οι τράπεζες τα παλαιά ομόλογα με νέα μεγαλύτερης διάρκειας, με μικρότερα κουπόνια και μικρότερη ποσότητα.
Ακόμη κι αν επιτευχθεί συμφωνία με το Παγκόσμιο Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), παραμένει αβέβαιο πόσες τράπεζες θα δεχθούν τελικά να συμμετάσχουν στην απομείωση του ελληνικού χρέους. 
Αν τα ιδρύματα που έχουν στην κατοχή τους ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) απορρίψουν τη συμφωνία, τότε το παράδειγμά τους μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλοι πιστωτές με αποτέλεσμα το κούρεμα του ελληνικού χρέους να είναι τελικά πολύ μικρότερο του αναμενομένου. Οικονομικοί κύκλοι κάνουν λόγο για ξέσπασμα διαμάχης μεταξύ των ιδιωτών πιστωτών που έχουν αγοράσει ασφάλιστρα κινδύνου και εκείνων οι οποίοι δεν έχουν τέτοια στην κατοχή τους.
Deutsche Welle

Σχόλια