Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Capital.gr 25-01-2012)

Στράτος Σιμόπουλος
Πρόσφατα παραβρέθηκα σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος όπου άκουσα τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να συνεχίζει το αυτομαστίγωμα, δηλώνοντας «δυστυχής ως υπουργός Ανάπτυξης σε μια χώρα που έχει βαθιά ύφεση». Θυμάμαι επίσης πολύ καλά τη δήλωση του στις αρχές Δεκεμβρίου πως «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οδήγησε σε φτώχεια, κοινωνική αποσύνθεση και πρωτοφανή βαθιά οικονομική ύφεση», ενώ πριν από δυο εβδομάδες τον άκουσα να αναφωνεί, σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή:
«σκοτώσαμε την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργικότητα των Ελλήνων».
Κατανοώ, ως ένα βαθμό, την προσπάθεια του υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ να προσεγγίσει το εσωκομματικό του ακροατήριο κάνοντας δήθεν αυτοκριτική.
Ο τρόπος όμως που επιλέγει να απαλλαγεί από τις ευθύνες του, μπαίνοντας στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ, είναι υποκριτικός και φανερώνει προσπάθεια «πολιτικού στρουθοκαμηλισμού».
Αλλά είναι πολύ αργά για δάκρυα…
Τη διετία που πέρασε χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν προωθήθηκαν και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επέλεξε να επενδύσει πολιτικά σε δηλώσεις εντυπωσιασμού και όχι στην παραγωγή έργου, ξεχνώντας πως η συνέπεια είναι συστατικό πετυχημένης ηγεσίας.

Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ είναι σε χαμηλά επίπεδα καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη 18η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αναπτυξιακός νόμος προχωρά με ρυθμούς χελώνας, το ίδιο ισχύει και για το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), ενώ παρέμεινε φυσιολογικά στα λόγια η ενίσχυση ρευστότητας στην αγορά μέσω της δημιουργίας μιας Δημόσιας Τράπεζας Επενδύσεων που θα προσέλκυε και ιδωτικά κεφάλαια.
Πλάνο στρατηγικής ανάπτυξης δεν υπήρξε ούτε για τη Βόρεια Ελλάδα, πόσο μάλλον για τη Θεσσαλονίκη. Η Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης Βορείου Ελλάδος απέκτησε αρμοδιότητες τον Ιούνιο του 2010, ενώ το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα υπογράφηκε 8 μήνες μετά. Σήμερα βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η τελευταία καταχώρηση στη σχετική ιστοσελίδα έχει γίνει στις 16 Νοεμβρίου 2011 και αναφέρει πως «ολοκληρώθηκε η β΄φάση της προκήρυξης των γενικών καθεστώτων του Επενδυτικού Νόμου με την κατάθεση συνολικά 179 επενδυτικών σχεδίων», συνολικού προϋπολογισμού 854 εκ. ευρώ. Ο ερχόμενος Μάρτιος θεωρείται καθοριστικός μήνας, καθώς, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του περασμένου Νοεμβρίου, «η διαδικασία αξιολόγησης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα προβλεπόμενα, από το Νόμο, χρονικά πλαίσια, δηλαδή στους επόμενους 4 μήνες».
Επιστέγασμα αποτελεί η υποβάθμιση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης σε Γενική Γραμματεία και η πρόσφατη απόφαση κατάργησής της στο όνομα της αναδιάρθρωσης του κράτους, παρά το γεγονός πως στο Διοικητήριο βρίσκεται η έδρα της Ε.Μ.Α (Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης).

Θα υπενθυμίσω παλαιότερη δήλωση του αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, Σωκράτη Ξυνίδη, με την οποία διαβεβαίωνε τους Θεσσαλονικείς πως η Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης «θα αποτελέσει τη βάση της αποκέντρωσης στη Βόρεια Ελλάδα». Άραγε, τώρα που η Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης καταργείται, ο κ. Ξυνίδης (ο οποίος μέχρι πρόσφατα είχε την έδρα του στο Διοικητήριο) θα παραμείνει στη θέση του;
Αναμφίβολα η λειτουργία του ΥΜΑ-Θ ως διακοσμητικού φορέα που εκπροσωπείται μόνο σε εκδηλώσεις και λειτουργεί ως ιμάντας μεταφοράς ενισχύσεων σε σωματεία και συλλόγους, δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Αν, όμως, λειτουργήσει ως εργαλείο ανάπτυξης, έχοντας ουσιαστικές και αποκεντρωμένες αρμοδιότητες θα μπορέσει να συμβάλλει στην προσπάθεια «να καταστεί η Θεσσαλονίκη Μητροπολιτικό Κέντρο της Βαλκανικής», όπως μας είχε υποσχεθεί το 2009 ο Γιάννης Ραγκούσης, στην τελετή… κατάργησης του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.
Εύχομαι ο κ. Χρυσοχοΐδης να αφήσει στην άκρη τα λόγια και να κάνει, επιτέλους, πράξη, αυτό που αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα της ιστοσελίδας του υπουργείου που προΐσταται: «Το υπουργείο Ανάπτυξης υπηρετεί την αναστήλωση και επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας με ισόρροπη ανάπτυξη στις περιφέρειες, και την κοινωνική συνοχή». Καλό είναι, τέλος, να προσέχει που “βάζει την υπογραφή του” κυρίως βέβαια σε θέματα ζωτικής σημασίας για τη χώρα, όπως είναι το μνημόνιο και να μην δηλώνει ότι δεν το διάβασε πριν το ψηφίσει.

Σχόλια