Βενιζέλος – Οικονόμου γνώριζαν τα πάντα!

Αναταραχή επικρατεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ύστερα από τις δηλώσεις του παραιτηθέντος γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιάννη Καπελέρη (που κατηγορείται ήδη σε βαθμό κακουργήματος) ότι τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Παντελής Οικονόμου γνώριζαν ότι επίκειται ρύθμιση για τα πρόστιμα σε εταιρίες καυσίμων.
Οι δύο υπουργοί προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα, την ώρα που ο μέχρι πρότινος υφιστάμενός τους συνεχίζει να διαμηνύει ότι δεν θα δεχτεί να «πληρώσει» μόνο αυτός.
Φαίνεται μάλιστα ότι υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που εκθέτουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου σχετικά με την υπόθεση. Ετσι, σε επιστολή που είχε αποστείλει η ομοσπονδία των βενζινοπωλών στο υπουργείο Οικονομικών και κοινοποιούσε στον κ. Οικονόμου (και την οποία αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία») ζητούσε την ανάκληση επιβολής των προστίμων που προέρχονταν από την εκπρόθεσμη δήλωση των συναλλαγών του πετρελαίου στο σύστημα «Ηφαιστος». Συμπλήρωνε δε στην επιστολή της ότι η εκπρόθεσμη καταχώριση αυτών των ποσοτήτων πετρελαίου δεν έκρυβε καμία σκοπιμότητα. Επισημαίνεται όμως ότι ουδέποτε υπήρξαν έλεγχοι προκειμένου να εξακριβωθούν οι αιτίες για τις χιλιάδες εκπρόθεσμες εγγραφές στο σύστημα, το οποίο υποτίθεται ότι λειτουργούσε σαν ασπίδα στο λαθρεμπόριο καυσίμων. Στο σύστημα καταχωρίζονται τα τιμολόγια αγοράς και πώλησης πετρελαίου, αλλά τόσο η πλευρά Οικονόμου όσο και οι βενζινοπώλες υποστηρίζουν ότι υπολειτουργούσε.

Η επιστολή των βενζινοπωλών εστάλη στις 4 Αυγούστου στον Παντελή Οικονόμου, ενώ μία μέρα μετά, σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης και κοινοποιούνταν σε όλες τις περιφερειακές υπηρεσίες του Σώματος, εξέφραζε τον προβληματισμό του για την αυστηρότητα αυτών των κυρώσεων που προβλέπονται για τις εταιρίες καυσίμων.
Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για «απλές διοικητικές τελωνειακές παραβάσεις» και όχι για λαθρεμπόριο καυσίμων, δίνοντας μια άλλη διάσταση στο θέμα του «παγώματος» των προστίμων από τον Γιάννη Καπελέρη.

Εν τω μεταξύ, για απλές τελωνειακές παραβάσεις και όχι για λαθρεμπόριο κάνει λόγο και ο Διομήδης Σπινέλλης σε έγγραφο που απέστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Π. Οικονόμου και τον Γ. Καπελέρη, με παράλληλη κοινοποίηση στα γραφεία των Ευ. Βενιζέλου και Ι. Διώτη. Να σημειωθεί ότι η έξοδος του κ. Σπινέλλη από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είναι αυτή η οποία έφερε στο προσκήνιο το θέμα της αδρανοποίησης των προστίμων στους πρατηριούχους υγρών καυσίμων. Η παραίτηση του κ. Σπινέλλη είχε υποβληθεί στον Ευάγγελο Βενιζέλο από τις αρχές Σεπτεμβρίου - λίγες ημέρες μετά την υπογραφή από τον Γιάννη Καπελέρη της εγκυκλίου για την αναβολή των κυρώσεων.

Αμέσως μετά την επισημοποίηση της παραίτησης στις 17 Οκτωβρίου ήλθαν στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες για τα ανείσπρακτα πρόστιμα και πληροφορίες για «διάσταση απόψεων» μεταξύ των δύο συναρμόδιων υπηρεσιών: της Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και της Γραμματείας Φορολογικών Θεμάτων.

Αμεσα διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα για την εγκύκλιο Καπελέρη και ο πρώην πλέον γενικός γραμματέας Φορολογικών Θεμάτων κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτος. Παράλληλα, κατάθεση ως μάρτυρας έδωσε και ο κ. Σπινέλλης, ο οποίος φέρεται να μίλησε για το λαθρεμπόριο καυσίμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είχε έτοιμες από τις 2 Ιουνίου του 2011 τις λίστες με τα πρατήρια καυσίμων τα οποία ενημέρωσαν εκπρόθεσμα το «Ηφαιστος». Μάλιστα τις είχε αποστείλει και στο ΣΔΟΕ. Από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 31 Μαΐου του 2011 διαπιστώθηκαν 44.568 παραβάσεις από 3.532 πρατηριούχους.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σχόλια