ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 166ης ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΑΤΟ

Ολοκληρώθηκαν την 19η Ιανουαρίου 2012 οι εργασίες της 166ης Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής (Military Committee) του NATO σε επίπεδο Α/ΓΕΕΘΑ.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις τρέχουσες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Eιδικότερα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην εξέλιξη και το μέλλον της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο και της ISAF, στο Αφγανιστάν. Αναφορικά με την επιχείρηση ISAF συζητήθηκε η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στον αφγανικό στρατό και συνεισφορά της Συμμαχίας μέχρι και μετά το 2014.

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι εξελίξεις αναφορικά με την ανάπτυξη των Στρατιωτικών Δυνατοτήτων της Συμμαχίας στο πλαίσιο της ‘’Έξυπνης Άμυνας’’ (Smart Defence) και την υλοποίηση της νέας Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, στις συναντήσεις της 11ης Συνόδου με τους Μεσογειακούς Εταίρους (Mediterranean Dialogue-MD) και της 26ης Συνόδου με τις χώρες Ευρωατλαντικής Συνεργασίας (Euro-Atlantic Partnership Council-EAPC) συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης των προγραμμάτων αυτών.
Κατά τη 17η Σύνοδο της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC) επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση με τη Ρωσία με την έγκριση του Πλαισίου Στρατιωτικής Συνεργασίας, του Οδικού Χάρτη της Στρατιωτικής Συνεργασίας 2012-2014 και των δραστηριοτήτων του Προγράμματος Συνεργασίας για το έτος 2012.
Παράλληλα, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, στο περιθώριο της Συνόδου, συναντήθηκε με τους ομολόγους του, του Ισραήλ, Αντιστράτηγο Benjamin Gantz, της Γαλλίας, Ναύαρχο Odouard Guillaud και της Τουρκίας, Στρατηγό Necdet Ozel.

Σχόλια