Mέχρι το 2015 θα απολυθούν οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι..

ΜΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΠΟ TASK FORCE ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ-ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΟΙ Δ.Υ. ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΤΟ ΜΙΣΟ
Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ
Απολύσεις... με Task Force στο Δημόσιο και εφεδρεία νούμερο δύο για τους πενηντάρηδες το 2012 ετοιμάζουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Εναρκτήριο λάκτισμα στον Αρμαγεδδώνα που έρχεται για τους εργαζομένους στο Δημόσιο αποτελεί η αποτυχία του μέτρου της εφεδρείας, την οποία επιβεβαίωσε χθες επισήμως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας.
Ταυτόχρονα βέβαιη θεωρείται η απομάκρυνση του ενός από τους δύο υπαλλήλους που υπηρετούν σήμερα στο Δημόσιο και ιδιαίτερα στο στενό πυρήνα του κράτους, καθώς τρόικα και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει (με βάση και το Μεσοπρόθεσμο)
για 150.000 αποχωρήσεις ώς το 2015.
Μάλιστα ο κ. Ρέππας μιλώντας για πρώτη φορά για «καθαρόαιμες» απολύσεις υπαλλήλων χωρίς τον μανδύα της εφεδρείας, υπογράμμισε ότι παρόμοιες λύσεις μπορούν να συζητηθούν αρκεί να υπηρετούν τη μεταρρύθμιση του κράτους, να βασίζονται στην αξιολόγηση και να τεθούν στο τραπέζι ως συγκεκριμένη πρόταση.
Με αξιολόγηση
Αναλύοντας επακριβώς το πλαίσιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι απολύσεις «θα μπορούσαν να γίνουν μόνον εφόσον υπηρετούν μια συνολική ποιοτική μεταβολή της δημόσιας διοίκησης και κατόπιν αξιολόγησης με αυστηρά κριτήρια όλων των δομών της διοίκησης και των προσώπων. Υπάρχουν υπηρεσίες που δεν είναι χρήσιμες και υπάλληλοι που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας, «αλλά αναζητούμε τη μέθοδο, τη διαδικασία αξιολόγησης των υπαλλήλων».
Ο υπουργός δεν απέκλεισε ακόμη την παράταση του χρόνου της εφεδρείας ώστε να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα το 2012 και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα κριτήριά της και να συμπεριλάβουν εργαζόμενους σε κατώτερα όρια ηλικίας, διευρύνοντας έτσι τη δεξαμενή των υπαλλήλων που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο πρόσωπό τους το μέτρο, στην περίπτωση βέβαια που κάτι τέτοιο ζητηθεί από την τρόικα, η οποία αναμένεται να αξιολογήσει τα αποτελέσματα τον Ιανουάριο. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης χαρακτήρισε την εφεδρεία ως ένα δραστικό μέτρο, το οποίο «ρίχνει κάστρα και σπάει ταμπού» και παράλληλα παραδέχτηκε ότι τα αποτελέσματα είναι μέχρι στιγμής πτωχά.
Μόνο 10.000
Συγκεκριμένα, οι αποχωρήσεις έως τώρα δείχνουν ότι μόνο το ένα δέκατο των υπαλλήλων που έχουν υπογράψει τις διαπιστωτικές πράξεις (περίπου 10.000) θα ενταχθεί στην πραγματικότητα σε καθεστώς εφεδρείας ή σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, καθώς οι υπόλοιποι θα συνταξιοδοτηθούν κανονικά. Οι σχετικές αιτήσεις συνταξιοδότησης, μάλιστα, όπως είπε ο κ. Ρέππας, υποβλήθηκαν ώς τις 6 Οκτωβρίου 2011 ως συνέπεια του πολυνομοσχεδίου για το νέο βαθμολόγιο - μισθολόγιο στο Δημόσιο.
Παράλληλα, ο κ. Ρέππας στάθηκε στη συνεργασία του υπουργείου με την Task Force για τη μεταρρύθμιση του κράτους, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική. Πρόθεση μάλιστα του υπουργείου, όπως έκανε γνωστό, είναι να υπογράψει με τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής ομάδας δράσης και σχετικό μνημόνιο, στο οποίο θα περιγράφονται όλα τα μέτρα για την αναμόρφωση του κράτους και κυρίως η διαδικασία για την αξιολόγηση του προσωπικού και των δομών, καθώς και για τη δημιουργία του επιτελικού κράτους.
Κατά τον Δ. Ρέππα, οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο, προκειμένου να έχουμε καλύτερο κράτος, μπορούν να γίνουν μόνον έπειτα από αξιολόγηση και σίγουρα όχι σε ένα διάστημα ενός-δύο μηνών, από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν και τα όργανα και οι απαραίτητες διαδικασίες. Οπως ανέφερε δε η αξιολόγηση μπορεί να γίνει και θα γίνει με την Task Force, με την οποία υπάρχει πολύ καλή συνεργασία, η οποία μάλιστα, «είναι πολύ προωθημένη σε σχέση με τα άλλα υπουργεία».
Αν και, όπως είπε, από τους 680.000-700.000 υπαλλήλους που υπάρχουν σήμερα στο στενό δημόσιο τομέα και τα ΝΠΔΔ, οι μισοί είναι εκπαιδευτικοί (περίπου 190.000 άτομα) και ένστολοι (περίπου 155.000 άτομα), όπου -όπως παραδέχθηκε- δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αποχωρήσεων, υποστήριξε ότι θεωρεί εφικτό το στόχο για μείωση του Δημοσίου κατά 150.000 υπαλλήλους (από τους υπόλοιπους μισούς) μέχρι το 2015. «Ο στόχος είναι εφικτός. Πρέπει όμως αυτό να γίνει με προσοχή ώστε να μην υπάρξει ουσιαστική και λειτουργική κατάρρευση του κράτους».
Σε ερώτηση εάν αυτό μπορεί να γίνει και με απολύσεις, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε χαρακτηριστικά πως «δεν έχουμε κανένα κόλλημα σε απολύσεις, όχι όμως όπως γίνονται σήμερα, αλλά ως αποτέλεσμα μιας μεταρρύθμισης στο κράτος, ύστερα από αξιολόγηση των υπαλλήλων».
Τέλος βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται, η άρση της απόλυτης προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο, κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2013, καθώς όπως όλα δείχνουν είναι κάτι που έχει ήδη τεθεί στην ημερήσια διάταξη. *
enet.gr

Σχόλια