Η πρόταση του Υπουργείου 'Αμυνας για το μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις

Νέες, οδυνηρές περικοπές έρχονται για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με την κατάργηση εντός του 2012 του ειδικού μισθολογίου που απολαμβάνουν έως σήμερα, αν και κουτσουρεμένο, τη διετία 2009-2011.
Η «δημοκρατία» αποκαλύπτει σήμερα την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά και του υπουργείου Οικονομικών, η οποία περιλαμβάνει
περικοπές έως και 30% στα υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (με βαθμό πάνω από συνταγματάρχη), ενώ τα χαμηλόβαθμα στελέχη μπορεί να καταγράψουν μικρές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς με την ενσωμάτωση των οδοιπορικών στο μισθολόγιο (130- 200 ευρώ μηνιαίως).

Ειδικότερα η επιτροπή προτείνει ένα νέο ειδικό μισθολόγιο, το οποίο θα περιέχει τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου μισθολογίου. Τα χαρακτηριστικά αυτά περιλαμβάνουν:

•Σύνδεση του βασικού μισθού και των ειδικών επιδομάτων με τον διοικητικό βαθμό.

•Απλοποίηση του μισθολογίου με την ύπαρξη λιγότερων ειδικών επιδομάτων.

•Σύνδεση της εργασίας με την παραγωγικότητα.

•Δημιουργία κινήτρων παραμονής των στελεχών στις Ενοπλες Δυνάμεις.

•Διατήρηση των νέων συντάξεων στα επίπεδα των αντίστοιχων προηγούμενων ώστε να μην υπάρχουν αδικίες.

•Μικρή μείωση έως 30 ευρώ στις αποδοχές των ΕΠΟΠ που έχουν υπηρεσία κάτω των 5 ετών.

•Μη θεσμοθέτηση των πάγιων Ημερών Εκτός Εδρας (ΗΕΕ), που ουσιαστικά αποτελούν αποδοχές λόγω δημοσιονομικής αδυναμίας.

•Μη θεσμοθέτηση αποζημίωσης για 24ωρες υπηρεσίες λόγω δημοσιονομικής αδυναμίας.

Παράλληλα καταργούνται όλα τα ειδικά επιδόματα και παραμένουν μόνο τρία: το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, το επίδομα ειδικής απασχόλησης (θα κυμαίνεται από 200 ευρώ για τους υπαξιωματικούς και τους κατώτερους αξιωματικούς έως 560 ευρώ για τους ανώτατους) και το επίδομα θέσης ευθύνης (από 110 έως 560 ευρώ).

Σε αντιστοιχία με το νέο βαθμολόγιο που επικρατεί στον δημόσιο τομέα, το οποίο συνδέεται άμεσα με τις αποδοχές των υπαλλήλων, αναμένεται να καταργηθεί στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αντίστοιχα στους υπόλοιπους ενστόλους το καθεστώς των μισθολογικών προαγωγών και να συνδεθούν οι αποδοχές με τον διοικητικό βαθμό που κατέχουν. Το γεγονός αυτό θα επιφέρει «πάγωμα» μισθών σε όσους δεν κρίνονται ικανοί να ανέβουν βαθμό και σηματοδοτεί την κατάργηση ή τον περιορισμό της αυτόματης ωρίμανσης των μισθών με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πολυσέλιδη πρότασή της η επιτροπή επισημαίνει: «Οι αποδοχές των στρατιωτικών υπέστησαν τις σχετικές μειώσεις χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση, παρ' όλη την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος και τις ειδικές συνθήκες στις οποίες εργάζονται. Ανεστάλησαν οι μισθολογικές προαγωγές και το Επίδομα Χρόνου Υπηρεσίας (ΕΧΥ) με αποτέλεσμα μια επιπλέον μεγάλη μείωση των αποδοχών των στρατιωτικών, μη αντίστοιχη με αυτή των άλλων δημοσίων υπαλλήλων, καθόσον το ΕΧΥ και οι μισθολογικές προαγωγές αποτελούν κατ' ουσίαν την καρδιά του ειδικού μισθολογίου των στρατιωτικών».

Ουσιαστικά δηλαδή με την αναστολή των μισθολογικών προαγωγών και του ΕΧΥ παύει να υφίσταται ειδικό μισθολόγιο, καθόσον στα άλλα ειδικά μισθολόγια (δικαστών, καθηγητών κ.λπ.) οι μισθολογικές προαγωγές δεν έχουν την ανάλογη βαρύτητα που έχουν στο μισθολόγιο των στρατιωτικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ΕΠΟΠ που προσελήφθησαν το 2010 και θα λάβουν αποδοχές επιλοχία, όχι σε τρία χρόνια υπηρεσίας, αλλά σε οκτώ.
Ουρανία Γαλανού
Εφημερίδα "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"

Σχόλια