Ρεσιτάλ ανεπάρκειας και οικονομική πολιτική με νέα… «Αν»

Σοφία Βούλτεψη
Περισσότερο σοβαρά ακόμη και από το αλαλούμ που φαίνεται, είναι τα προβλήματα της κυβέρνησης Παπαδήμου, καθώς όσο ο καιρός περνά τόσο η αναγκαστική συγκατοίκηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα, σε οικονομικό, εσωκομματικό και διακομματικό επίπεδο.

Χρειάσθηκε να υπάρξει πρωθυπουργική παρέμβαση για να γίνει αντιληπτό πως η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προηγείται της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ – με αποτέλεσμα το τελευταίο να μετατεθεί κατά μια εβδομάδα.

Αλλά, παρ’ όλα αυτά, η «επόμενη ημέρα» στο ΠΑΣΟΚ παραμένει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, με τους «δελφίνους» να συνεχίζουν το ρεσιτάλ κριτικής προς την κυβέρνηση που αδιαλείπτως υπηρέτησαν επί δύο χρόνια και το οικονομικό επιτελείο να συνεχίζει να δίνει την εντύπωση ότι δεν γνωρίζει πού πατάει.

Τα στοιχεία της οικονομίας, όπως προκύπτουν και από την χθεσινή έκθεση του ΙΟΒΕ, προοιωνίζονται ένα ζοφερό μέλλον, καθώς οι διαπιστώσεις περί ανεπάρκειας, ανικανότητας και εφαρμογής μιας αδιέξοδης πολιτικής δεν αφήνουν περιθώρια για κάποιο φως στην άκρη του τούνελ.

Από την έκθεση προκύπτει πως τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα ουδέν απέφεραν, με τον προϋπολογισμό να εμφανίζει σημαντική απόκλιση από τους στόχους του.

Την ίδια ώρα, φρίκη προκαλεί η άνεση με την οποία ένας υπουργός (ο κ. Χρυσοχοΐδης) ασκεί δημόσια κριτική στην κυβέρνηση από την οποία δεν έλειψε λεπτό, ομολογώντας πως «δεν έπρεπε να πάμε στο μνημόνιο», αλλά και αυτή με την οποία ένας άλλος (ο κ. Σαχινίδης), που επίσης δεν έλειψε στιγμή από το οικονομικό επιτελείο, δηλώνει πως το συγκεκριμένο οικονομικό επιτελείο δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης!

Μετά από τις αλλεπάλληλες ομολογίες λαθών και ανεπαρκειών, έρχεται και ο «τσάρος» της Οικονομίας και παρατάσσει νέα σειρά από… «αν»!

Χθες, μιλώντας σε εκδήλωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, με γενικό και… ιδεατό τίτλο «Από την κρίση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη», ο κ. Βενιζέλος, αφού επανέλαβε ότι η παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι κορυφαία εθνική προτεραιότητα και αφού παραδέχθηκε πως με την κρίση έχει διαρραγεί ο εθνικός ιστός, καθώς, όπως είπε, «κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν και για τίποτα», κατέφυγε και πάλι στα γνωστά «αν»:

Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά για τη χώρα είπε, ΑΝ είχαμε προϋποθέσεις πολιτικής συναίνεσης από την αρχή και ΑΝ το ζήτημα της μείωσης του χρέους είχε ωριμάσει στους εταίρους μας από την αρχή. Και συνέχισε:

«Θα μπορούσε να έχει διαμορφωθεί μια άλλη διαδρομή ΑΝ η κοινωνία των πολιτών ήταν ανοιχτή στο θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών από την αρχή. Θα μπορούσε να έχει διαμορφωθεί μια άλλη διαδρομή ΑΝ η χώρα διέθετε ένα διαφορετικό φορολογικό σύστημα από την αρχή».

Όσο για την προσφιλή μέθοδο παράθεσης «αναγκαίων βημάτων», αυτή τη φορά έκανε μια… έκπτωση και «έπεσε» από τα δέκα στα τέσσερα:

Να διαμορφωθεί ένα εθνικό πρόγραμμα επιστροφής των καταθέσεων. Να μείνουμε στην Ελλάδα. Να πειστεί η μεσαία τάξη «ότι υπάρχει και θα υπάρχει». Να πειστεί και ο κάθε πολίτης «ότι δεν θα μείνει μοναδικό και εγκαταλειμμένο θύμα της κρίσης».

Σχετικά με την πορεία του PSI, ο κ. Βενιζέλος είπε πως «είμαστε κοντά σε συμφωνία», ΑΝ οι εταίροι μας σεβαστούν την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Πάντως, απάντηση στο πώς θα τα βγάλει πέρα ο κόσμος ΑΝ η ΔΕΗ αυξήσει, όπως έχει προαναγγείλει, τα τιμολόγιά της κατά 15%, δεν είχε πρόχειρη για να δώσει ο υπουργός των Οικονομικών.
http://www.elzoni.gr/html/ent/924/ent.16924.asp

Σχόλια