Υπογραφές από όλα τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ζητάει η Μέρκελ

Στο θέμα των ενυπόγραφων εγγυήσεων αναφέρθηκε σήμερα το πρωί η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σε ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό του 2012.
Η Α. Μέρκελ δήλωσε: «Το ελληνικό ζήτημα δεν έχει διευθετηθεί ακόμη γιατί δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Και γι΄ αυτό απαιτείται, και οφείλω να το πω σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου, πιστεύω ότι συμφωνούμε όλοι δεν χρειαζόμαστε μόνον την υπογραφή του έλληνα πρωθυπουργού
αλλά και τις υπογραφές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει καταβολή της 6ης δόσης».
Σε παρέμβαση βουλευτών της αντιπολίτευσης που ρωτούσαν επίμονα ποιο κόμμα αρνείται να υπογράψει, η Α. Μέρκελ απάντησε ότι δεν έχει σημασία εάν πρόκειται για ένα κόμμα που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, παραδέχθηκε όμως ότι αυτό είναι ακόμη πιο λυπηρό. Απευθυνόμενη στους βουλευτές πρόσθεσε την ίδια ώρα, «ελπίζω να μην έρθετε και εσείς κάποτε σε θέση να μην κάνετε κάτι το οποίο περιμένουν από εσάς».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε σωστό το συμφωνηθέν κούρεμα του ελληνικού χρέους, παραδεχόμενη όμως ότι ένα τέτοιο βήμα μπορεί να έχει παρενέργειες. «Η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση καθώς έχει ένα πάρα πολύ υψηλό χρέος. Η επαρκής εξυπηρέτηση του χρέους δεν είναι εγγυημένη», πρόσθεσε. Υπογράμμισε επίσης ότι η απροσδόκητη προαναγγελία του δημοψηφίσματος, είχε επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια.
Η Α. Μέρκελ επανέλαβε την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγου χαρακτηρίζοντας άκαιρη την πρόταση της Κομισιόν καθώς, όπως είπε, δεν προσφέρει διέξοδο από τη σημερινή μιζέρια. Θα πρέπει, όπως υπογράμμισε, να έχει προηγηθεί αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των χωρών της ευρωζώνης και να υπάρξει σύγκλιση στη φορολογική πολιτική.
Ο γερμανικός τύπος για τις εγγυήσεις
«Νέα βοήθεια μόνον κατόπιν ενυπόγραφων δεσμεύσεων», τιτλοφορείται άρθρο στην ιστοσελίδα του Stern, «Χωρίς υπογραφή δεν υπάρχουν λεφτά», σημειώνει το ειδησεογραφικό N-TV, «Το Eurogroup επιμένει σε υπογραφές από την Αθήνα», είναι ο τίτλος του N24.
«Η Αθήνα απειλείται με χρεοκοπία επειδή ο Σαμαράς δεν υπογράφει», είναι ο τίτλος στην Badische Zeitung, η οποία σημειώνει: «Η Ελλάδα σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Ήδη την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να κριθεί εάν η χώρα οδηγηθεί σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ή εάν διασωθεί εκ νέου με δάνεια δισεκατομμυρίων. Η ΕΕ ζητά ενυπόγραφες εγγυήσεις από τους κορυφαίους πολιτικούς της Αθήνας ότι θα συνεχίσουν στο δρόμο της εξυγίανσης. Όλοι είναι διατεθειμένοι (να το κάνουν) – πλην ενός: ο συντηρητικός αρχηγός Αντώνης Σαμαράς. Έτσι γίνεται το πρόσωπο κλειδί στο δράμα του χρέους.  Εάν ο Σαμαράς εμμείνει στην άρνησή του, τότε η Ελλάδα απειλείται με κατάρρευση».
«Οι Βρυξέλλες τα θέλουν στο χαρτί», γράφει η εφημερίδα Die Welt στην ηλεκτρονική της έκδοσης: «Οι Έλληνες συντηρητικοί συνεχίζουν να απορρίπτουν. Τελευταία προθεσμία μέχρι την επόμενη Τρίτη».

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15549468,00.html

Σχόλια