Άθλια μονόπρακτα πολιτικής ανικανότητας..

Σοφία Βούλτεψη
Πέντε μέρες στο φρενοκομείο
Πουθενά στον κόσμο δεν έχουν συμβεί αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα τουλάχιστον το τελευταίο πενθήμερο.
Με αποκορύφωμα την χθεσινή νύχτα, η γελοιοποίηση εντός και εκτός συνόρων χτύπησε κόκκινο, καθώς με διαρροές, άπειρους σωτήρες και εσωκομματικά παιχνίδια, οι Έλληνες βρέθηκαν ξαφνικά στην πλατεία ενός θεάτρου να παρακολουθούν άθλια μονόπρακτα γύμνιας και πολιτικής ανικανότητας, με πρωταγωνιστές και κομπάρσους τα μέλη ενός πολιτικού συστήματος που δεκαετίες τώρα στηρίζουν με την ψήφο τους.

Σκηνές εκτός του προεδρικού μεγάρου, φωνές, τηλεφωνήματα, δηλώσεις, μετακλήσεις φωστήρων, προδιαγραφές πρωθυπουργήσιμων, όροι από ανθρώπους που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα στη χώρα.

Και πάνω απ' όλα, άλλος ένας αποχαιρετισμός στα όπλα από τον κ. Παπανδρέου που, όμως, συνέχισε να παριστάνει τον πρωθυπουργό!

Η πιο σοβαρή στιγμή, αυτή που περίμεναν όλοι οι Έλληνες, εξελίχθηκε σε ένα ακόμη επεισόδιο ασυνεννοησίας, τριβών, διαφωνιών και συγκρούσεων.

Όσα επηκολούθησαν του χθεσινού μελιστάλαχτου διαγγέλματος του κ. Παπανδρέου, τα περί «θεσμικής επιλογής» και «προσώπου που μας ενώνει», ουδεμία σχέση είχαν με την διαλυτική κατάσταση που επικράτησε αμέσως μετά στο ευρισκόμενο σε αποσύνθεση ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

Χωρίς αμφιβολία, η επιλογή του κ. Πετσάλνικου δεν ανταποκρινόταν στις «προδιαγραφές» που ακόμη και χθες έθεταν τα ίδια τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που στη μανία τους να κερδίσουν στο εσωκομματικό πεδίο, έδειχναν να μην αντιλαμβάνονται πως ούτε οι ίδιοι είχαν την παραμικρή σχέση με τις προδιαγραφές που αράδιαζαν.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τη Νέα Δημοκρατία ανακοινώθηκε πως το όνομα του Λουκά Παπαδήμου ουδέποτε της ετέθη επισήμως. Και πως αν της ετίθετο, δεν θα είχε αντίρρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε μια σειρά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και τον κ. Βενιζέλο, ώστε να… απορριφθούν  και να επιτευχθεί ο τελικός στόχος.

Που δεν ήταν άλλος από την επικράτησή του στο εσωτερικό του κόμματός του. Δια του Φίλιππου Πετσάλνικου.

Αλλά οι εντός του κόμματός του τριβές και διαμαρτυρίες, τον υποχρέωσαν να κάνει και πάλι τον διαμεσολαβητή. Και να μεταφέρει μέσα στα άγρια μεσάνυχτα τους... όρους του κ. Παπαδήμου.

Όπως έγινε γνωστό, ο Λουκάς Παπαδήμος - ναι, ναι αυτός για τον οποίο λίγο πριν είχαμε πληροφορηθεί πως είχε έλθει τζάμπα από τις ΗΠΑ, αφού υποστηρίχθηκε ότι δεν του έγινε καμία πρόταση!-  είχε πάψει να θέτει ζήτημα οικονομικού επιτελείου, αλλά επέμενε να έχει τις υπογραφές των αρχηγών και ζητούσε να μην υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την διενέργεια των εκλογών.

Θεωρεί δηλαδή, ο κ. Παπαδήμος - αν αληθεύουν, βέβαια, όλα αυτά - πως είναι δυνατόν να κυβερνά ανενόχλητος, μόνο και μόνο επειδή θα εξασφαλίσει μερικές υπογραφές!

Και πως μπορεί, εκτός από το PSI, να αποφασίζει για το πότε θα χαθεί η δεδηλωμένη!

Ως εάν να μην είχε προηγηθεί η περίφημη συζήτηση για παροχή - υπό όρους - ψήφου εμπιστοσύνης στην απερχόμενη κυβέρνηση.

Σχόλια