«Θέλουν να χαρίσουν το αεροδρόμιο»

Συνέντευξη στον Λευτέρη Παπαστεργίου
Μια σχετικά πρόσφατη πρωτοβουλία που πήρε ο Αντιπτέραρχος ε.α κ. Γρηγόρης Πρεζεράκος, ζητώντας την ενεργοποίηση των πολιτών για την διατήρηση σε λειτουργία του αεροδρομίου της 110 Π.Μ, στάθηκε αφορμή για μια σύντομη κουβέντα μαζί του. Μια κουβέντα η οποία τελικά ήταν άκρως ενδιαφέρουσα καθώς ο κ. Πρεζεράκος άφησε σαφέστατους υπαινιγμούς για σχέδιο εγκατάλειψης του αεροδρομίου με απώτερο στόχο την παραχώρησή του σε «στρατηγικούς επενδυτές». Παράλληλα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο των επικείμενων εκλογών.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Πρεζεράκου:


Πρόσφατα αναλάβατε μια πρωτοβουλία, όσον αφορά τη λειτουργία του αεροδρομίου της 110 Π.Μ. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ενεργοποιηθείτε για το συγκεκριμένο θέμα;

Δεν είναι δυνατό να εγκαταλείπεται απαξιούμενο το κορυφαίο πολεμικό αεροδρόμιο της χώρας, με αιτιολογία την οικονομική κρίση. Η εγκατάλειψη του είναι σπατάλη, η απόφαση είναι περίεργη και δημιουργεί συνειρμούς. Διότι ένα απαξιωμένο αεροδρόμιο «χαρίζεται» πολύ εύκολα σε στρατηγικούς επενδυτές. Η απόφαση είναι πολύ περίεργη γιατί η λειτουργία του αεροδρομίου κινείται απόλυτα στα όρια του αυτονόητου, όχι απλώς δεν απαιτείται μελέτη για το θέμα, αλλά από επιχειρησιακής πλευράς δεν τίθεται καν ερώτημα, ταυτόχρονα όμως αυτή η λύση (η λειτουργία του), είναι ο ορισμός της οικονομίας και κατά συνέπεια η απαξίωσή του είναι ο ορισμός της σπατάλης.

Ποια πιστεύετε πως θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση για το στρατιωτικό αεροδρόμιο;

Η συνέχιση της λειτουργίας του ως του κορυφαίου πολεμικού αεροδρομίου της χώρας, η στέγαση κι’ άλλων μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς και η επέκταση της χρησιμοποίησής του και ως πολιτικό αεροδρόμιο. Είναι γεγονός ότι η επέκταση της λειτουργίας του και ως πολιτικό-εμπορικό έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν. Προσωπικά είχα προσπαθήσει προς αυτή τη κατεύθυνση και είχα πετύχει την έγκριση της διπλής χρήσης εκ μέρους του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας (Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου), αλλά νομίζω ότι ο περαιτέρω χειρισμός του θέματος δεν ήταν αυτός που απαιτείτο, με αποτέλεσμα να χαθεί η ευκαιρία. Ακόμη πιο παλιά το αεροδρόμιο χρησιμοποιείτο και ως πολιτικό, η δε διακοπή αυτής της χρήσης δεν είχε να κάνει με αιτίες που αφορούσαν το ίδιο το αεροδρόμιο.

«ΦΛΕΒΑ ΧΡΥΣΟΥ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ»

Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης;



Στην συνάντηση που είχαμε ενημερώθηκε ο κόσμος και συγκροτήθηκε ομάδα δράσης για το αεροδρόμιο, η επόμενη κίνηση είναι η πραγματοποίηση μιας εκδήλωσης στο Χατζηγιάννειο στις 14 Δεκεμβρίου με σκοπό την ενημέρωση εκ μέρους της Ομάδας του κόσμου, των φορέων και των αρχών της πόλης, του νομού και της Θεσσαλίας. Οι Λαρισαίοι πρέπει να συμμετέχουν σ’ αυτή την εκδήλωση μαζικά, γιατί το αεροδρόμιο αποτελεί «φλέβα χρυσού» για την περιοχή, ιδιαίτερα αν αυτό χρησιμοποιηθεί και ως πολιτικό-εμπορικό. Θα παρακαλούσα το σύνολο των μέσων ενημέρωσης να προωθήσουν όσο είναι δυνατόν τους συμπολίτες μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Θεωρείται πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες πολιτών μπορούν να δρομολογήσουν ουσιαστικές εξελίξεις και να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο καλυτέρευσης των συνθηκών ζωής;

Μόνο αν προσπαθήσουμε θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σ’ αυτό ερώτημα. Και για να είμαι περισσότερο αναλυτικός, δηλώνω πολύ αισιόδοξος όχι μόνο επειδή νομίζω ότι ξέρω να μάχομαι, αλλά κυρίως επειδή έχουμε ως σύμμαχο την αλήθεια. Όπως είπα και προηγουμένως παλεύουμε για το αυτονόητο. Εξ’ άλλου, λόγω της ιδιότητάς μου αισθάνομαι υποχρεωμένος να παλέψω για αυτό το σημαντικότατο θέμα.

«ΜΕ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΦΙΛΟΙ»

Ως απόστρατος θα θέλατε να μου κάνετε ένα σχόλιο για τις πρόσφατες κρίσεις στο στράτευμα, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλη συζήτηση;

Το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει… παραμονή πτώσης της κυβέρνησης ικανοποιεί χρήζοντας αρχηγούς κάποιους κομματικούς του φίλους, όπως εξ’ άλλου είχε ικανοποιήσει και τους προηγούμενους Αρχηγούς και μετά διασύρει τη χώρα διαρρέοντας ότι σχεδιαζόταν πραξικόπημα. Η χώρα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, λόγω οικονομικής κρίσης, συζητάμε για απώλεια εθνικής κυριαρχίας, γνωρίζουμε ότι οι εχθροί μας πάντοτε ενεργούν κάτω από παρόμοιες συνθήκες και την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ κάνει ρουσφέτια, εξυπηρετώντας την κομματική του πελατεία.

«ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ»

Φημολογείται έντονα πως στις επόμενες εκλογές θα κατέλθετε υποψήφιος με τους συνδυασμούς της ΝΔ. Ισχύει αυτό το σενάριο;

Δεν υπάρχει αυτή η πρόθεση, διότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, καθότι δεν μπορώ να υποστηρίξω οικονομικά ένα τέτοιο εγχείρημα. Θεωρώ όμως τιμητικό να είναι κάποιος υποψήφιος βουλευτής. Εξ’ άλλου η πολιτική είναι προσφορά και πιστεύω βαθιά ότι μπορούμε να πολιτευόμαστε και να προσφέρουμε, χωρίς να είναι απαραίτητο να είμαστε βουλευτές, με ότι αυτό συνεπάγεται. Εγώ πάντως νομίζω ότι πάντοτε στη ζωή μου πολιτευόμουνα και μάλλον δεν θα σταματήσω να το κάνω και στο μέλλον.

Σχόλια