ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ κ. ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΚΑΙ Ο Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ

Οι πρώτες εντυπώσεις από το πρώτο δεκαπενθήμερο της Κυβέρνησης του κ. Λ. Παπαδήμου…
Γράφει ένας Σιωπηλός και δύσμοιρος Πολίτης
Ήλθεν «εξ εσπερίας» αυτόκλητος και επιβλήθηκε ως Πρωθυπουργός με κύριο εφόδιο την «πατίνα» του ικανού τεχνοκράτη! Στην πραγματικότητα όλοι ξέρουν ότι πάντα μιλούσε λίγο για να μην εκτεθεί, πάντα «φρόντιζε» την καλή του εικόνα και πάντα βάδιζε στα σίγουρα. Κανένα ρίσκο.
Ως προς το παρελθόν του, μάταια θα ψάξει κανείς να βρει κάτι το σημαντικό και χειροπιαστό. Το αντίθετο μάλιστα, αν γυρίσουμε πίσω στην εποχή της Τράπεζας της Ελλάδος και κυρίως στην εποχή της εισόδου της Χώρας μας στην ευρωζώνη και το ευρώ.
Όλα ήλθε να τα «ντύσει» και να τα ωραιοποιήσει ένα ακαδημαϊκό profile και μια σοβαρότητα που μάλλον παραπέμπει στη σοβαροφάνεια.
Ίδια γεύση και όταν έγινε Πρωθυπουργός. Σωτήρας εκ του ασφαλούς και εξ αποστάσεως. Δέχθηκε, εντελώς παθητικά, μια
Κυβέρνηση που θυμίζει πολιτική υπερσαρανταποδαρούσα, με μια πρωτοφανή ανομοιογένεια η οποία παραπέμπει σε «Λούνα Παρκ» με πολλά «συγκρουόμενα». Οι λέξεις του βγαίνουν με το σταγονόμετρο –αφήνει το Βενιζέλο να συνεχίζει εκτιθέμενος- ενώ ουδεμία ευθύνη αναλαμβάνει ως προς το πολιτικό σύστημα της Χώρας. Το πρώτο ταξίδι του ως Πρωθυπουργού στις Βρυξέλες και η πλήρης αποστασιοποίησή του από τους Πολιτικούς Αρχηγούς που τον στηρίζουν μαρτυρούν με ευγλωττία… «Εγώ παριστάνω τον Πρωθυπουργό, αυτοί ας βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά ή ας κρατήσουν την καυτή πατάτα».
Η διαφορά, από πλευράς πολιτικής σοβαρότητας και υπευθυνότητας, με το Mario Monti κραυγαλέα. Αλλά και η στήριξη εκείνων που τον επέβαλαν θηριώδης. Ήδη άρχισαν, αρθρογραφούντες σε «καθημερινά» παραθαλάσσια στέκια και κατεστημένα, να προαναγγέλλουν ότι πρέπει να ηγηθεί Κόμματος, με πολιτικούς συνοδοιπόρους «σοβαρούς» ανθρώπους όπως π.χ. ο κ. Στέφανος Μάνος και άλλοι «Ταύροι εν υαλοπωλείω». Ματαιοπονούν. Διότι εκ χαρακτήρος ο κ. Λ. Παπαδήμος προτιμά να μείνει σίγουρος «Μόνος» παρά εκτιθέμενος «Μάνος». Μεταξύ μας δε απέδειξε –τόσο οξυδερκής είναι- ότι από τον κ. Σ. Μάνο προτιμά για Υπουργό του τον κ. Α. Ροντούλη, ο οποίος τουλάχιστον έχει αποδείξει ότι ξέρει τι εστί «γομάρι» στην πολιτική. Και μάλιστα με ετυμολογικές παραπομπές ακόμη και στον Μπαμπινιώτη, έτσι για να μην κάνουμε λάθος ως προς τους αποδέκτες του χαρακτηρισμού και την ιδιότητά τους.
Γιατί όλα αυτά μου θυμίζουν τη ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου –του παππού για να μην γίνει κανένα λάθος- ως προς τον Στρατηγό Γρίβα: «Εδοξάσθη κρυπτόμενος…»;
Και γιατί τα ίδια παραπέμπουν στο γνωστό ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη;
Ἡγεμὼν ἐκ Δυτικῆς Λιβύης

ρεσε γενικς στν λεξάνδρεια,

τς δέκα μέρες πο διέμεινεν αυτού,

γεμν κ Δυτικς Λιβύης

ριστομένης, υἱὸς το Μενελάου.

ς τ’ νομά του, κ’ περιβολή, κοσμίως, λληνική.

Δέχονταν εχαρίστως τς τιμές, λλ

δέν τες πιζητοσεν· ταν μετριόφρων.

γόραζε βιβλία λληνικά,

δίως στορικ κα φιλοσοφικά.

Πρ πάντων δ νθρωπος λιγομίλητος.

Θταν βαθς στς σκέψεις, διεδίδετο,

κ’ ο τέτοιοι τχουν φυσικ ν μ μιλον πολλά.


Μήτε βαθς στς σκέψεις ταν, μήτε τίποτε.

νας τυχαος, στεος νθρωπος.

Πρε νομα λληνικό, ντύθηκε σν τος λληνας,

μαθ’ πάνω, κάτω, σν τος λληνας ν φέρεται·

κ’ τρεμεν ψυχή του μ τυχόν

χαλάσει τν καλούτσικην ντύπωσι

μιλντας μ βαρβαρισμος δεινος τα λληνικά,

κ’ ο λεξανδρινο τν πάρουν στ ψιλό,

ς εναι τ συνήθειο τους, ο παίσιοι.


Γι’ αυτ κα περιορίζονταν σ λίγες λέξεις,

προσέχοντας μ δέος τς κλίσεις κα τν προφορά·

κ’ πληττεν οκ λίγον χοντας

κουβέντες στοιβαγμένες μέσα του.

Μην περιμένετε, φυσικά, «Θερμοπύλες» από τον κ. Λ. Παπαδήμο. Άλλωστε σήμερα η ιστορική τοποθεσία δε θυμίζει τίποτα από την παλιά γεωγραφική της ταυτότητα. Καθένας περνάει με μεγάλη ευκολία, ύστερα από ατελείωτες προσχώσεις. Και ο κ. Λ. Παπαδήμος έχει αποδείξει πως είναι εξαιρετικά «σύγχρονος» και «ρεαλιστής». Τώρα πόσο απέχει σήμερα ο εκσυγχρονισμός και ο ρεαλισμός από τον κυνισμό, ας διαβάσει κανείς τον «Ηγεμόνα» του Νικολό Μακιαβέλι. Όχι ότι ο κ. Λ. Παπαδήμος είναι οπαδός του. Κάθε άλλο. Αυτό το ρόλο διεκδικεί ο εκ των κυβερνητικών στυλοβατών του κ. Γ. Καρατζαφέρης, υπερπρωταθλητής στις πολιτικές κυβιστήσεις, «κολοτούμπες» επί το λαϊκότερον. Και λέμε διεκδικεί, διότι το Μακιαβέλι μάλλον τον έχει δει μόνο στην προθήκη του βιβλιοπωλείου του κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Συγνώμη. Το Υπουργού κ. Άδωνι Γεωργιάδη, άλλου brand name της Κυβέρνησης του κ. Λ. Παπαδήμου, με τον οποίο ο νυν Πρωθυπουργός συμπρωταγωνιστεί στο ελληνικής παραγωγής σουρεαλιστικό reality «Dancing with the modern political stars». Τρομάρα μας…


Σχόλια