Υπό το φως της ημέρας, οι τρύπες στο σχέδιο διάσωσης είναι ορατές.Το σχέδιο προκαλεί σύγχυση και δεν είναι πειστικό.

To σχέδιο διάσωσης της Ευρώπης..
Αυτή την εβδομάδα  η σύνοδος κορυφής υποτίθεται ότι, θα έβαζε τέλος στην κρίση του Ευρώ..Όμως  δεν έβαλε
Μπορείτε να καταλάβετε τα αυτο-συγχαρητήρια. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 27 Οκτωβρίου, μετά από μαραθώνιες συνομιλίες , οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν σε ένα «ολοκληρωμένο πακέτο» για να διαλυθεί η κρίση που έχει μολύνει τη ζώνη του ευρώ για δύο σχεδόν χρόνια. Προώθησαν
χρηματοδότηση σχεδιασμένη για να στηρίξει τους προβληματικούς κυριαρχικά δανειολήπτες της ευρωζώνης, συνέταξαν σχέδιο για την αποκατάσταση των τραπεζών της Ευρώπης, ριζική περικοπή της επιβάρυνσης του χρέους στην Ελλάδα, και καθόρισαν τρόπους για να θέσουν τη διακυβέρνηση του ευρώ σε μια σωστή βάση. Μετά από ένα καλοκαίρι που επισκιάστηκε από την απειλή της οικονομικής κατάρρευσης, επέδειξαν στις αγορές ποιος ήταν το αφεντικό.
Ωστόσο, υπό το φως της ημέρας, οι τρύπες στο σχέδιο διάσωσης είναι ορατές. Το σχέδιο προκαλεί σύγχυση και δεν είναι πειστικό. Σύγχυση, γιατί η χρηματοοικονομική τεχνική του σχεδίου είναι πάρα πολύ έξυπνη κατά το ήμισυ και ευάλωτο σε απρόβλεπτες συνέπειες. Μη πειστικό, διότι λείπουν πάρα πολλές λεπτομέρειες και το σύστημα στον πυρήνα του δεν προστατεύει το ευρώ.
Αυτό είναι το τρίτο ολοκληρωμένο πακέτο της ζώνης του ευρώ αυτό το έτος. Είναι απίθανο να είναι και το τελευταίο...Τα λόγια είναι φτηνά ...
Πιο αξιοσημείωτο επίτευγμα της συνόδου κορυφής ήταν η συμφωνία για διαγραφή του ελληνικού χρέους που διακρατείται από τον ιδιωτικό τομέα κατά 50%. Αυτή η εφημερίδα έχει υποστηρίξει μια τέτοια κίνηση. Ωστόσο, ένα σημαντικό αντάλλαγμα για την ελληνική διαγραφή χρέους, είναι ένα αξιόπιστο τείχος προστασίας γύρω από τις υπερχρεωμένους ακόμη δανειολήπτες, όπως η Ιταλία. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η προστασία των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών, εξασφαλίζοντας έτσι ότι μπορούν να προχωρήσουν με την επιχείρηση του δανεισμού.
Δυστυχώς το τείχος προστασίας της ευρωζώνης είναι το πιο αδύναμο μέρος της συμφωνίας . Το κύριο ταμείο διάσωσης της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δεν έχει αρκετά χρήματα για να αντέξει μια κρίση στην Ιταλία και την Ισπανία. Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχουν αποκλείσει την μοναδική πηγή της απεριόριστης στήριξης: την ίδια την κεντρική τράπεζα. Οι Βόρειες κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν αρνηθεί να βάλουν περισσότερα από τα δικά τους χρήματα στο ταμείο.
Αντ 'αυτού έχουν καταλήξει σε δύο σχήματα για να τεντώσουν το EFSF. Ο ένας είναι να χρησιμοποιηθεί για να ασφαλίσει τις πρώτες απώλειες εάν οποιαδήποτε νέα ομόλογα διαγραφούν. Στη θεωρία, αυτό σημαίνει ότι η ισχύς του ταμείου διάσωσης θα μπορούσε να μεγεθυνθεί αρκετές φορές. Αλλά στην πράξη, μια «Πιστωτική ενίσχυση» δεν μπορεί να αποφέρει πολλά. Οι αγορές ομολόγων μπορεί να είναι ύποπτες των εγγυήσεων από τις χώρες, που θα μπορούσαν οι ίδιοι να είναι ευάλωτοι εάν υπερχρεωμένοι γείτονές τους υποστούν αναταραχή.
Σύμφωνα με το δεύτερο σχέδιο, το EFSF θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σειρά από οχήματα ειδικού σκοπού, που θα χρηματοδοτούνται από άλλους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ταμείων. Και πάλι, υπάρχουν λόγοι να αμφιβάλλει κανείς για το κατά πόσον αυτό θα λειτουργήσει. Κάθε όχημα φαίνεται να είναι αφιερωμένο σε μία και μόνη χώρα, έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης. Και γιατί θα πρέπει η Κίνα ή η Βραζιλία να επενδύουν πολλά, όταν η Γερμανία κάνει πίσω από την τοποθέτηση περισσότερων χρημάτων;
Μαζί, αυτά τα σχήματα υποτίθεται ότι θα επεκτείνουν την αξία του EFSF σε 1 τρις € ($ 1400000000000) ή περισσότερο. Δυστυχώς, αυτό μοιάζει περισσότερο με επιθυμία παρά με πρόβλεψη.
Αν τα θεμέλια του τείχους προστασίας είναι πολύ ρηχά, τότε το σχέδιο των τραπεζών βυθίζεται πολύ βαθιά. Μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2012, οι τράπεζες αναμένεται να έχουν δείκτη βασικού ιδίου κεφαλαίου του 9%. Επί της αρχής, αυτό είναι αξιέπαινο. Αλλά αν οι τράπεζες χρειαστούν μήνες για να επιτύχουν το στόχο τους, μπορούν να αποφύγουν την αύξηση νέων μετοχών, η οποία θα αποδυνάμωνε διακύβευμα των μετόχων τους, και ως εκ τούτου θα μετακινηθούν στην απαιτούμενη αναλογία με συρρίκνωση των ισολογισμών τους. Αυτό θα ήταν ένα τρομερό αποτέλεσμα: στερώντας από την οικονομία της Ευρώπης της πίστωσης, θα επιδεινώσει την ύφεση.
Στη συνέχεια, υπάρχει η Ελλάδα. Αν και το μέγεθος της διαγραφής είναι ευπρόσδεκτο, οι ηγέτες της ευρωζώνης, προσπαθούν απελπισμένα να είναι «εθελοντική». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια χρεοκοπία θα πυροδοτούσε τις ασφαλιστικές συμβάσεις που ονομάζεται
credit default swaps (CDS). Ο φόβος είναι ότι μια χρεοκοπία θα μπορούσε να οδηγήσει σε χάος, επειδή η αγορά CDS δεν έχει δοκιμαστεί. Έτσι, ενώ το καθεστώς EFSF έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει ασφάλιση σε κατόχους ομολόγων, η επιμονή των ευρωπαίων ηγετών «ότι η ελληνική χρεοκοπία είναι εθελοντική θα κάνει το χρέος της ευρωζώνης δύσκολο να ασφαλισθεί.... Αλλά η εμπιστοσύνη δεν υπάρχει πουθενά
Η Ευρώπη έχει φτάσει σε αυτό το σημείο επειδή οι Γερμανοί πολιτικοί, είναι πεπεισμένοι ότι χωρίς την πίεση της αγοράς οι προβληματικές οικονομίες της ζώνης του ευρώ θα χαλαρώσουν τις προσπάθειές τους για μεταρρύθμιση. Παρά την λίστα με τις υποσχέσεις που υποβλήθηκε στη σύνοδο κορυφής από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Γερμανία έχει έναν καλό λόγο να ανησυχεί. Αλλά πρέπει να επικεντρωθεί στον θεσμικό τρόπο πειθάρχησης των σπάταλων κυβερνήσεων, αντί να στερεύουν το πακέτο διάσωσης των κεφαλαίων. Όπως είναι, αυτή η συμφωνία, στην καλύτερη περίπτωση αποτυγχάνει να λύσει την κρίση του ευρώ. Στη χειρότερη περίπτωση τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμη χειρότερα. Με δεδομένο ότι οι αδυναμίες της συμφωνίας θα καταστούν σαφείς, οι φόβοι των επενδυτών θα επιστρέψουν, οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν και τα προβλήματα χρηματοδότησης των τραπεζών θα επιδεινωθούν.
Αλλά εκεί βρίσκεται το δράμα αυτής της συνόδου κορυφής. Μια δέσμευση της ΕΚΤ απεριόριστης υποστήριξης των χρεωμένων κυβερνήσεων, θα είχε περισσότερες πιθανότητες για την επίλυση της κρίσης μήνες πριν, και παραμένει η καλύτερη επιλογή σήμερα.
Σε αυτή τη σύνοδο κορυφής οι ηγέτες της Ευρώπης ήλπιζαν να αποδείξουν ότι η απόφασή τους να στηρίξουν το ευρώ, ήταν μεγαλύτερη από την ικανότητα των αγορών να στοιχηματίσουν εναντίον του. Για όλες τις παλινωδίες και τα παχιά λόγια, έχουν για άλλη μια φορά αποτύχει. Θα υπάρχουν περισσότερες κρίσεις, και περαιτέρω σύνοδοι κορυφής.

Σχόλια