Έγινε της...εφεδρείας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης


37B4E6973E09DDCF97E7E368CE8E368C 

Ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν θα δεχτεί την εργασιακή εφεδρεία, αλλά σε περίπτωση που ζητηθεί λίστα με εργαζόμενους προς εφεδρεία, θα προτείνει στα συναρμόδια υπουργεία, μέτρα με ισοδύναμο οικονομικό αποτέλεσμα, ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι ζήτησαν η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να ορίζει κατηγορηματικά ότι δεν θα εφαρμοστεί η εφεδρεία και δεν θα απολυθούν οι συμβασιούχοι.

Σύμφωνα με το ψήφισμα «οι οριζόντιες περικοπές θέσεων και προσωπικού, που επιβάλλει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, αποτελούν προκρούστιες πρακτικές που αποδυναμώνουν την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου Θεσσαλονίκης και την εκπλήρωση της αποστολής του προς τους δημότες της Θεσσαλονίκης. Οι πρακτικές αυτές όχι μόνο θα παρεμποδίσουν την σύγχρονη οργάνωση του προσωπικού του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και θα δημιουργήσουν τελικά αντίθετο οικονομικό αποτέλεσμα, για την ίδια την κεντρική κυβέρνηση, από αυτό που επιδιώκει το σχετικό μέτρο. Σε περίπτωση που δεχτούμε αίτημα της κεντρικής διοίκησης για αποστολή λίστας με τα ονόματα των εργαζομένων που εντάσσονται σε εργασιακή εφεδρεία η δημοτική αρχή θα συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα εξοικονόμησης που θα έχουν το ανάλογο οικονομικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση που, ακόμη και τότε, η πρόταση αυτή δεν γίνει δεκτή η δημοτική αρχή θα επανεξετάσει εκ νέου την θέση της», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Κατά τη συνεδρίαση οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο δήμο έθεσαν και το θέμα της τρίμηνης καθυστέρησης στην πληρωμή των υπαλλήλων.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Πόρων, Χασδάι Καπόν, δήλωσε ότι τα χρήματα για την μισθοδοσία των εργαζομένων υπάρχουν και ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται απλώς στις πρόσφατες κινητοποιήσεις και ότι θα γίνει προσπάθεια να πληρωθούν οι εργαζόμενοι την Πέμπτη.

Όσον αφορά τους συμβασιούχους ο Γιάννης Μπουτάρης χαρακτήρισε τις 6μηνες και 8μηνες συμβάσεις αισχρό καθεστώς. «Ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να μεγεθύνει συνεχώς τον αριθμό προσωπικού του και τα λειτουργικά του έξοδα για τον απλούστατο λόγο ότι ο πρωταρχικός λόγος ύπαρξης είναι οι δημότες της Θεσσαλονίκης και οι ανάγκες του», δήλωσε ο δήμαρχος και ξεκαθάρισε ότι οι προσλήψεις των συμβασιούχων δεν έγιναν για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών του δήμου συμπληρώνοντας ότι «ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν θα δώσει κανένα δικαίωμα παρέκτασης και θα καταστήσει την θέση του σαφή στα δικαστήρια στην περίπτωση που θα προκύψει τέτοιο θέμα».
Για άλλη μία φορά ο κ. Μπουτάρης επανέλαβε ότι οι 5.000 εργαζόμενοι του δήμου Θεσσαλονίκης είναι πάρα πολλοί και η δουλειά θα μπορούσε να γίνει πιο αποτελεσματικά με 3.000, αλλά δεν θέλει απολύσεις!
Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου εξελίχθηκαν μικρές και μεγάλες κόντρες αιρετών.

-Είχε μια αποφασιστικότητα ο Δήμαρχος Μπουτάρης όταν μιλούσε για την πώληση του οικοπέδου της ΔΕΘ, αφού... μετεγκατασταθεί - λέμε τώρα - στη Σίνδο. Αντιθέτως δεν την είχε όταν μιλούσε για την εφεδρεία και το υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου του! Τουλάχιστον, αυτό υποστήριξε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση, Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

-Έκφραση κλισέ του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου "Βγες έξω..."

-Στην παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη προσχώρησε ο Χρήστος Μάτης, τουλάχιστον, στα μάτια της παράταξης του ΚΚΕ διότι "ο εκπρόσωπος των οικολόγων "βάζει πλάτη" στη σημερινή διοίκηση!"

-"Δεν με παρακολουθείτε; Σας εξήγησα, δεν το καταλάβατε;" είπε η αντιδήμαρχος τάξης και ασφάλειας ή μάλλον προστασίας του πολίτη προς τη νεαρά δημοτική σύμβουλο της παράταξης Γκιουλέκα και κόρη πρώην υφυπουργού και πρώην βουλευτού της ΝΔ, όταν τόλμησε να ζητήσει μια διευκρίνηση. Που να μην ρωτούσε το παιδί και να έκανε τοποθέτηση...

-Ο Στέλιος Παπαθεμελής πάλι έκανε...σεμινάρια ιστορίας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προσπαθώντας να εξηγήσει την τάση...διάλυσης της χώρας. Βεβαίως, πολλοί νεότεροι έχουν λησμονήσει ότι ο νυν επικεφαλής δημοτικής παράταξης διετέλεσε υπουργός σε πολλές κυβερνήσεις της κυβερνώσας παράταξης. Ειπώ χαρακτηριστικά "Η σημερινή κυβέρνηση ειναι κυβέρνηση ανδρείκελων".

-Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα πρέπει να πάνε στη δοξολογία του Αγίου Δημητρίου κι αν γίνεται και στην παρέλαση, ζήτησε ο κ. Παπαθεμελής και ήδη πολλοί και πολλές ξεσκονίζουν τα κοστούμια και τα ταγιέρ τους.

-Κουίζ: Το οικόπεδο της ΔΕΘ είναι ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει η Θεσσαλονίκη;

-Στην κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ναυάρχου Βότση, ο Δήμαρχος Μπουτάρης, ζήτησε τη δημιουργία ναυτικού μουσείου! Όταν κάτι ανάλογο ζήτησε ο Παπαθεμελής για τον ιδρυτή της Θεσσαλονίκης, του είπε "με τι λεφτά"; Φανταζόμαστε ότι για το ναυτικό μουσείο - να σημειωθεί ότι υπάρχει πολεμικό - τα έχει βρει...

-"Όλα έτοιμα για το αποτεφρωτήριο, όμως δεν υπάρχουν προτεραιότητες κύριε Δήμαρχε;" αναρωτήθηκε ο Στέλιος Παπαθεμελής. Να προσθέσουμε ότι γραφεία τελετών της Θεσσαλονίκης το κάνουν ούτως ή άλλως από 1.000 ως 1.500 ευρώ. Το Δημοτικό κρεματόριο με πόσα θα το κάνει, τζάμπα;

-Κουιζ: Ποιος είπε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ότι είδε αφίσες για τη δενδροφύτευση, όμως δένδρα δεν είδε πουθενά!

-Απίστευτη καταγγελία: Ο Στέλιος Παπαθεμελής αποκάλυψε ότι προσφέρθηκε ...δωρεάν να κάνει εκπομπές στα δημοτικά ΜΜΕ αλλά,τελικά, ούτε δήλωση του παίρνουν, διότι δεν αρέσουν τα λεγόμενα του (στη διοίκηση Μπουταρη).

-Ο δάσκαλος και δημοτικός σύμβουλος Μηταφίδης της "Θεσσαλονίκης Ανοικτή Πόλη" είπε ότι η τυφλή βία είναι φασισμός και ότι πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος κατά των συνδικαλιστών.

-«H μήνυση θα κατατεθεί. Εγώ δεν είμαι καθηγητής πανεπιστημίου να μου χτίζουν την πόρτα και να κάνω την κότα», είπε ο δήμαρχος Μπουτάρης για την μήνυση που ετοίμασε για τον εκπρόσωπο των εργαζομένων που τον έσπρωξε βίαια έξω από το γραφείο του.

-Απάντηση αποστομωτική έδωσε ο οικολόγος Μάτης στον κουμουνιστή Ζαριανόπουλο για την πλάτη που βάζει στον Μπουτάρη. Απλώς, θύμισε σε όλους ότι ο Μπουτάρης υπήρξε στέλεχος της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ την εποχή του Αγάπιου Σαχίνη! Ταυτόχρονα, έκανε χιούμορ λέγοντας ότι επιτέλους κάποιος διόρθωσε ένα ιστορικό λάθος και είπε ότι αυτός εξελέγη Δήμαρχος και όχι ο Μπουτάρης! Όπως λένε και ψυχολόγοι, με τα αστεία, λες πραγματικά αυτά που θέλεις κι αυτά που σκέπτεσαι...

-Ο επικεφαλής της γαλάζιας δημοτικής παράταξης Κώστας Γκιουλέκας έδειξε φωτογραφίες όπου χρήστες μέρα μεσημέρι κάνουν χρήση ηρωίνης! Πιθανότατα, μαζί με τα δημοτικά πράγματα ο κ. Γκιουλέκας, δικηγόρος και δημοσιογράφος, ανακαλύπτει και το αστυνομικό ρεπορτάζ.

Σχόλια