Το υφιστάμενο σύστημα στράτευσης είναι παρωχημένο.

Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στις 16.30 στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ, στην Αλεξανδρούπολη, Κύπρου 5, η ΟΝΝΕΔ θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για την αναδιάρθρωση της στρατιωτική θητείας.
Ο ακριτικός Έβρος, προμαχώνας του ελληνισμού από Ανατολικά αποτελεί ένα συμβολικό σημείο για να παρουσιαστούν αυτές οι προτάσεις, στέλνοντας έτσι παράλληλο μήνυμα πως υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που καθημερινά «φυλάνε Θερμοπύλες» . Και η ευαίσθητη περιοχή του Έβρου είναι μία από αυτές, καθώς αποτελεί το πρώτο πέρασμα από την Ανατολή για όλη την Ευρώπη.


Η ΟΝΝΕΔ έχει ως αφετηρία ότι το υφιστάμενο σύστημα στράτευσης είναι παρωχημένο. Η αποτυχία του τεκμηριώνεται τόσο από τη σκοπιά του νέου, που καλείται να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, αδυνατώντας να τον εφοδιάσει με προσόντα, που θα του φανούν χρήσιμα στην περαιτέρω πορεία της ζωής του, όσο και από την οπτική του κράτους, εφόσον η συμβολή της θητείας στην επιχειρησιακή επάρκεια και ετοιμότητα του νέου κρίνεται συχνά ελλιπής.

Η όποια αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας δε θα πρέπει επομένως να εξαντληθεί στην αύξηση ή μη της διάρκειας της θητείας, με κύριο σκοπό την κάλυψη επιχειρησιακών ελλειμμάτων, αλλά θα πρέπει να επικεντρωθεί ταυτόχρονα στο πώς αυτή θα καταστεί ουσιαστική και εποικοδομητική και για τις δύο πλευρές και κυρίως για το νέο που καλείται να αφιερώσει σπουδαίο μέρος των δημιουργικών του χρόνων.

Με αυτό το γνώμονα, η ΟΝΝΕΔ θα καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση για τη μεταρρύθμιση της στρατιωτικής θητείας.

Σχόλια