Yπάρχουν και σωστοί Φιλανδοί....

Το τελευταίο διάστημα έχουμε ασχοληθεί πολύ με τους Φιλανδούς και όχι αδίκως.
Μια με τις εμπράγματες εγγυήσεις που αξιώνουν, την άλλη με την έξοδό μας από το ευρώ και πρόσφατα με ακραίες απόψεις περί χούντας και τανκς κατά διαδηλωτών στην Αθήνα...
Όμως υπάρχουν και σοβαροί Φιλανδοί ....


Φιλανδοί οικονομολόγοι προτείνουν αναδιάρθρωση, με 75% διαγραφή του χρέους
Σύμφωνα με το ΥLE , Φιλανδοί οικονομικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν την ελληνική αναδιάρθρωση του χρέους όλο και περισσότερο πιθανή. Λένε ότι, σε περίπτωση που γίνουν τέτοιες ρυθμίσεις, περίπου το 75 % του ελληνικού χρέους θα πρέπει να διαγραφεί.
"Αν λάβουμε υπόψη πόσο χρέος η Ελλάδα έχει και πόσο αδύναμη είναι ικανότητα της οικονομίας , τότε μπορούμε να σκεφτούμε ότι ίσως ακόμη και....



τα τρία τέταρτα του Ελληνικού χρέους θα πρέπει να “συγχωρεθούν” για να δώσουμε στην Ελλάδα ευκαιρίες για να αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι, λέει ο Jaakko Kiander αντιπρόεδρος της ασφαλιστικής εταιρείας συντάξεων Ilmarinen.
Ανώτερος οικονομολόγος του Ομίλου Tapiola, Jari Järvinen, συμφωνεί με την εκτίμηση αυτή.
«Αν θεωρήσουμε το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ, τότε το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που εκτιμάται ότι περίπου το 75 % του χρέους θα πρέπει να διαγραφεί, και θα συνεχίσει η Ελλάδα από εκεί με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα σταθεροποίησης», λέει ο Järvinen.
Ο Chief Economist της Τράπεζας Sampo , Pasi Kuoppamäki λέει ότι οι πιθανές ρυθμίσεις αναδιάρθρωσης πρέπει να είναι δραστικές.
«Το Ελληνικό χρέος θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά-κατά το ήμισυ, για παράδειγμα. Αυτό θα έφερνε πίσω την Ελλάδα σε ένα αξιόπιστο μονοπάτι. Ακόμα και μετά από αυτό, θα πρέπει να ασκήσουν σημαντική δημοσιονομική πειθαρχία ", σημειώνει ο Kuoppamäki.
Οι επιπτώσεις
Το μεγάλο ερώτημα σχετικά με την ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους είναι εάν ή όχι ένα τέτοιο βήμα θα προκαλούσε αντιδράσεις της αγοράς, όπως η πτώχευση του 2008 της αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων Lehman Brothers.
Διαγραφή του ελληνικού χρέους θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει και άλλες ταραγμένες οικονομίες της ευρωζώνης να ζητήσουν παρόμοια μεταχείριση.
Το Ελληνικό χρέος επί του παρόντος ανέρχεται σε € 333 δις περίπου.

Σχόλια