O Στέλιος Καζαντζίδης σε διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές (“The Wire”)

«Τα τελευταία εφτά ή οχτώ λεπτά του επεισοδίου – στα οποία ακούγεται το επίμονο παράπονο του Στέλιου Καζαντζίδη στο τραγούδι «Έφυγε, έφυγε», ενώ παίζονται σκηνές από το αποχαιρετιστήριο δείπνο των Ελλήνων, τις συζητήσεις μεταξύ του Frank και του Nicky Sobotka, και τις κλήσεις και τα φαξ που ανταλλάσουν οι Έλληνες και ο πράκτορας του FBI Koutris – είναι απλώς εκπληκτικά…», έγραψε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «TheGuardian» και συγγραφέας Paul Owen σε άρθρο του, σχετικό με την πασίγνωστη και επιτυχημένη σειρά “The Wire”. Βέβαια στο επίμαχο επεισόδιο δεν ακούγεται ένα, αλλά δύο τραγούδια με τη φωνή του Καζαντζίδη. Το ένα είναι το «Έφυγε, έφυγε» σε μουσική του Βασίλη Βασιλειάδη και στίχους του Πυθαγόρα (1966) και το άλλο το γνωστό «Το ψωμί της ξενιτιάς» σε μουσική του Γιάννη Βασιλόπουλου και στίχους του Παύλου Ζεμανίδη (1969).  Το “The Wire”, είναι μια αμερικάνικη αστυνομική σειρά δράσης και μυστηρίου.  Πρόκειται για μια τηλεοπτική παραγωγή, που έγινε σε 5 κύκλους επεισοδίων από το 2002 έως το 2008 και μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο συνδρομητικής τηλεόρασης της Home Box Office (HBO). Τo HBO είναι ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα με εκατομμύρια συνδρομητές σε όλο τον κόσμο. 

Ο George Pelekanos
Τα τραγούδια του Καζαντζίδη ακούγονται στο 11ο επεισόδιο του 2ου κύκλου της σειράς (ή το 24ο στο σύνολο των επεισοδίων) με τίτλο “Bad Dreams”.  Το stelioskazantzidis.blogspot.com επικοινώνησε με έναν από τους συντελεστές της παραγωγής, τον Ελληνοαμερικάνο συγγραφέα George Pelekanos (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ). Σε ερώτηση σχετική με το επεισόδιο και την επιλογή των τραγουδιών ο ίδιος μας απάντησε: «Καθώς συμμετείχα στο “The Wire”, εγώ επέλεξα τα συγκεκριμένα τραγούδια. Και το έκανα σε μια προσπάθεια να παρουσιάσω τον Καζαντζίδη στον υπόλοιπο κόσμο, πέραν των Ελλήνων. Αγαπώ το συναίσθημα και το πάθος στη φωνή του.» 
Την ώρα που κάποιοι πασχίζουν μέσα από προκαθορισμένες, εμπορικές συνεργασίες (επί της ουσίας συνεργασίες εταιριών και όχι καλλιτεχνών), μέσα από ευρωπαϊκά τηλεοπτικά πανηγύρια (ένα από αυτά είναι και η Ευρωβίζιον), μέσα από δυτικότροπες διασκευές και αγγλόφωνο ρεπερτόριο, να υπάρχουν στο διεθνές μουσικό στερέωμα και να επιτύχουν μια πολυπόθητη «διεθνή καριέρα» που θα ενισχύσει την μικρή τους, ανούσια ύπαρξη, ο Στέλιος Καζαντζίδης με μοναδικό του όπλο τη φωνή περνάει και πάλι τα σύνορα. 

Read more: http://stelioskazantzidis.blogspot.com/#ixzz1ZAYPX9z0

Σχόλια