Αντισυνταγματικές οι αποφάσεις για το EFSF;

 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοινώνει αύριο την απόφασή του σχετικά με την προσφυγή ομάδας επιστημόνων εναντίον του μηχανισμού στήριξης. Θα έχει επιπτώσεις η απόφαση των δικαστών στο πακέτο σωτηρίας για την Ελλάδα;

Υπό μεγάλη χρονική πίεση πέρασαν από το γερμανικό κοινοβούλιο οι νόμοι για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τόσο γρήγορα που οι βουλευτές δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο για να αποφασίσουν σωστά, υποστηρίζει ομάδα επιστημόνων που προσέφυγε στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη. Ένας εξ αυτών είναι ο καθηγητής οικονομικών Γιόαχιμ Σταρμπάτι:
«Οι αποφάσεις που δρομολογούν οι κυβερνήσεις προσκρούουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του κοινοβουλίου σε θέματα προϋπολογισμού. Τα χέρια του κοινοβουλίου είναι δεμένα. Δεν είναι δυνατόν λόγω των εξελίξεων στην ευρωζώνη και την κρίση του ευρώ να αφαιρείται στην ουσία από το κοινοβούλιο η αποκλειστική αρμοδιότητα επί του προϋπολογισμού».
 Στόχος το ευρώ
 Ο Μάνουελ Ζάρατσιν είναι βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων και μέλος στην επιτροπή για ζητήματα ΕΕ. Κατά την άποψή του εκείνοι που προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο επιζητούν μια απόφαση εναντίον του ευρώ, όπως έχει ξαναγίνει στο παρελθόν χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα: «Νομίζω ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν συμπεριφέρθηκε ως όφειλε έναντι του κοινοβουλίου. Αυτό είναι σωστό! Όμως η ομάδα επιστημόνων δεν στρέφεται κατά της συμπεριφοράς του κοινοβουλίου, αλλά κατά των μέτρων που ελήφθησαν».

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15366015,00.html

Σχόλια