Πόσο πάει το μάρμαρο;

Η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη ούτε από το ειδικό τέλος στην ακίνητη περιουσία, οπότε η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να πείσει για την αποφασιστικότητά της και τις προθέσεις της, ανακοίνωσε –δια του Ευάγγελου Βενιζέλου- πως θα μπει ειδικό τέλος και στους τάφους.
Το ειδικό τέλος στους τάφους θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αφού θα μπουν ρολόγια σε όλα τα μνήματα.
Τα ρολόγια θα ελέγχονται τακτικά από υπαλλήλους της ΔΕΗ –σε συνεργασία με νεκροθάφτες-, ώστε να μην κλέβει ρεύμα ο ένας τάφος από τον άλλον.
Το ειδικό τέλος για τους τάφους θα φτάνει μέχρι τα 30 ευρώ το τετραγωνικό –ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το νεκροταφείο και τη θέση του τάφου μέσα στο κοιμητήριο.
Για να είναι δίκαιη η φορολόγηση, θα υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια που θα έχουν να κάνουν με το αν ο τάφος είναι φτιαγμένος από μάρμαρο ή γρανίτη, ενώ σημαντικό ρόλο στο ύψος του φόρου θα έχουν ο σταυρός, το καντήλι, η κορνίζα, οι πορσελάνες, το ανθοδοχείο και το θυμιατό.
Αν το μέτρο αποδώσει, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μη φορολογήσει και τα λιβάνια, ενώ -σε ένδειξη κατανόησης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά- εκτός φορολογίας θα μείνουν και τα κυπαρίσσια.
Το οστεοφυλάκιο δεν θα φορολογηθεί –ακόμα-, για να μην τρίζουν τα κόκαλα των νεκρών και χαλάσει η όμορφη εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Ο κ. Βενιζέλος, μετά από τη σύγχυση που προκλήθηκε, αναγκάστηκε να διευκρινίσει... πως το ειδικό τέλος για τους τάφους -που θα επιβληθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ- δεν θα αφορά τους κατοίκους των τάφων αλλά τους συγγενείς τους.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ακόμα κι αν ο λογαριασμός της ΔΕΗ είναι στο όνομα του μόνιμου κατοίκου του τάφου, το ειδικό τέλος θα μετακυλίεται στον κοντινότερο συγγενή του – όταν λέμε «κοντινότερο συγγενή», δεν εννοούμε αυτόν που είναι στον διπλανό τάφο.
Η κυβέρνηση εξέτασε το ενδεχόμενο να φορολογούνται οι ζωντανοί για τους τάφους που θα αποκτήσουν όταν πεθάνουν, αλλά το απαγορεύει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα πτώματα – οπότε, υπερίσχυσε το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως –όπως είχε πει ο Βενιαμίν Φραγκλίνος- «σ’ αυτή τη ζωή τίποτε δεν είναι σίγουρο εκτός από το θάνατο και τους φόρους», και πρόσθεσε πως εμείς οι Έλληνες καταφέραμε κάτι μοναδικό: να τα παντρέψουμε.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως το μέτρο του ειδικού τέλους για τους τάφους είναι δίκαιο και –προπάντων- απόλυτα δημοκρατικό, αφού όλοι κάποια στιγμή θα τα τινάξουμε.
Άντε και καλή ψυχή!
(pitsirikos.net) 
 

Σχόλια