Κίνα σε Ε.Ε: "Δεν μπορεί να εξαρτάστε από την Κίνα και μόνο για να διασώσετε την Ελλάδα."

Βρυξέλλες euobserver – Ένα "συνηθισμένο" τηλεφώνημα μεταξύ του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και του κινέζου πρωθυπουργού Wen Jiabao, έγινε την Παρασκευή το πρωί (2 Σεπτεμβρίου) και είχε ως στόχο να καθησυχάσει τις αγορές ότι η Κίνα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωζώνη.
Στην τακτική ενημέρωση Τύπου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Alejandro Ulzurrun είπε για το τηλεφώνημα ότι...
επικεντρώθηκε στα τρέχοντα μέτρα που λαμβάνονται για την παγίωση της ευρωζώνης και για την επικείμενη συνάντηση κορυφής ΕΕ-Κίνας στις 25 Οκτωβρίου.
"Ο Wen εξέφρασε την υποστήριξή του για τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρώπη," δήλωσε ο Ulzurrun, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Από την αρχή της κρίσης του ευρώ-χρέους, η Κίνα έχει βοηθήσει χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, μέσω των αγορών ομολόγων.
Αλλά, καθώς η συμφωνία του Ιουλίου για μια νέα ελληνική διάσωση έδωσε τη δυνατότητα των επενδυτών, να κάνουν ένα “εθελοντικό κούρεμα” για τις επενδύσεις τους, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν χαμηλώσει τις προσδοκίες τους για άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, το μπλοκ της τρίτης και τέταρτης από τις μεγαλύτερες οικονομίες, λόγω του φόβου ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μια «μερική» χρεοκοπία.
Μιλώντας στο EUobserver, ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας Wang Ξινίνγκ είπε ότι, η κυβέρνησή του προτίθεται «να αγοράσει περισσότερα ομόλογα, αλλά αυτό εξαρτάται από την απόδοση των ομολόγων αυτών, σε εμπορικά κριτήρια».
«Θέλουμε να δούμε ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε καλή κατάσταση και είναι πρόθυμη να προσφέρει βοήθεια σε διάφορες μορφές, αλλά τεράστια ποσά για ομόλογα δεν είναι ρεαλιστικά.
Δεν μπορεί να εξαρτάστε από την Κίνα και μόνο για να διασώσετε την Ελλάδα."
Όσον αφορά στην ιδέα των ευρωομολόγων, προοπτική που απέκρουσε η Γερμανία, ο Wang είπε ότι η Κίνα θα ενδιαφερόταν για την αγορά τους, όταν και αν θα προσφέρονται. "Όμως, κάθε συμφωνία θα αποφασιστεί σε οικονομική βάση", πρόσθεσε.
Στην αξιολόγησή της, να αγοράσει ένα συγκεκριμένο ομόλογο ή όχι, η κινεζική κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις της αξιολόγησης του πιστωτικού κινδύνου, αλλά «και την πολιτική βούληση να κάνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και τις συμβουλές από κεντρικούς τραπεζίτες. «Είναι σοφότερο να προβεί σε κρίσεις με βάση τις ευρύτερες απόψεις, όχι μόνο από τους οίκους αξιολόγησης," τόνισε.


Σχόλια