Βαθιά το χέρι στην τσέπη για σχολικά

«Παραμελούμε κάποιες άλλες βασικές υποχρεώσεις για να αγοράσουμε σχολικά στα παιδιά μας». Κάπως έτσι κινούνται οι γονείς, ενώ οι καταστηματάρχες προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες κάνουν προσφορές έως και 20%.
Οι γονείς που θέλουν να εξοπλίσουν πλήρως τα παιδιά τους πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αρα πρέπει να έχουν και το αναγκαίο κομπόδεμα.
Οι υπόλοιποι; Κοιτάνε τα ταμπελάκια με τις τιμές, κάνουν προσθαφαιρέσεις για να δουν αν βγαίνουν οικονομικά, ή «διαπραγματεύονται» με τα παιδιά τους για τα προϊόντα που θα αγοράσουν. Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, ο οικογενειακός προϋπολογισμός για την αγορά σχολικών ειδών για ένα παιδί θα επιβαρυνθεί από 14,65 ευρώ έως 226,86 ευρώ.
Συγκεκριμένα, με βάση τις τιμές της αγοράς το ΚΕΠΚΑ υπολόγισε ότι: για το Δημοτικό το κόστος κυμαίνεται φέτος από 14,65 ευρώ έως 208,88 ευρώ, ενώ πέρσι για τα όμοια προϊόντα το κόστος κυμαινόταν από 21,98 ευρώ έως 206,85 ευρώ (μεταβολές -33,35% και +0,98% αντίστοιχα). Για το Γυμνάσιο - Λύκειο το κόστος κυμαίνεται από 19,64 ευρώ έως 226,86 ευρώ, ενώ πέρσι για όμοια προϊόντα το κόστος κυμαινόταν από 25,36 ευρώ έως 234,62 ευρώ (μεταβολές -22,56% και -3,31% αντίστοιχα).

«Είναι μια χαρά που δεν πρέπει να στερήσουμε από τα παιδιά»
Οι περισσότεροι γονείς, πάντως, δηλώνουν ότι αυτό τον μήνα έχουν κόψει άλλα έξοδα προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών. Υπάρχουν και γονείς, βέβαια, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά και δεν θα προχωρήσουν σε αγορές, παρά μόνο στα άκρως απαραίτη
ητα, όπως χαρτικά και είδης γραφής.

Οι επιχειρηματίες, από την πλευρά τους, που διατηρούν μικρά ή μεγάλα καταστήματα που πωλούν σχολικά είδη έχουν προσαρμοστεί στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και κάνουν διάφορες προσφορές και εκπτώσεις σε ποσοστό που φτάνει και το 20%, γεγονός που προσελκύει όλο και περισσότερους καταναλωτές.

«Ερχόμαστε κάθε χρόνο για να πάρουμε τσάντες και όλα τα προβλεπόμενα χαρτικά είδη. Φέτος που και τα τρία παιδιά πάνε σχολείο θα βάλουμε ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη. Δεν μπορούμε να κάνουμε, εξάλλου, και διαφορετικά. Από τη μια μπορεί να είναι ένα σημαντικό έξοδο, ειδικά τη σημερινή περίοδο που ζούμε, από την άλλη όμως είναι παιδιά και θέλουμε εμείς οι γονείς να είναι ευτυχισμένα» λέει η κ. Ευαγγελία Κοντού, μητέρα τριών παιδιών, και συνεχίζει: «Τα δύο θα πάνε στο Δημοτικό και το τρίτο στο Γυμνάσιο. Αρα, όπως καταλαβαίνετε, τα έξοδα είναι πολλά κάθε χρόνο. Βέβαια, εμείς έχουμε και το προνόμιο το μικρότερο παιδί να παίρνει κάποια παλαιότερα είδη».

Με τη μικρή του κόρη, Αλεξάνδρα, που πρόκειται να πάει στην Α’ Δημοτικού, ο κ. Μπάμπης Σταθάτος συζητά μαζί της για αρκετά λεπτά ποια τσάντα τελικά θα αγοράσουν. «Εχουμε επιλέξει μολύβια, κασετίνα, τετράδια και απομένει η τσάντα. Εχουμε μπερδευτεί… Είναι πολλές και όλες εξίσου όμορφες, και φυσικά δεν μπορούμε να επιλέξουμε εύκολα. Οι τιμές φέτος είναι καλύτερες από πέρσι. Οσο και αν πιεζόμαστε οικονομικά, οι σχολικές αγορές θα είναι πάντα στο πρόγραμμα. Εγώ ακόμα και σήμερα θυμάμαι την πρώτη μου τσάντα. Είναι, πιστεύω, μία από τις μεγαλύτερες χαρές που δεν πρέπει να στερήσουμε από τα παιδιά».

«Θα κόψω από αλλού για την πρώτη του τσάντα»
Σπρώχνοντας το καρότσι με τα σχολικά είδη ο κ. Γιώργος Μάρκου

 
προσπαθεί να μη χαλάσει το χατίρι σε κανένα από τα δύο παιδιά του. «Εχουμε κάνει μαζί με τη γυναίκα μου βόλτα σε πολλά καταστήματα προκειμένου να βρούμε ποιο έχει τις καλύτερες τιμές. Καταλήξαμε εδώ και θα κάνουμε όλες τις αγορές μας. Είναι αναγκαίο έξοδο, δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνει. Θα κόψω χρήματα από κάπου αλλού για να μη στερήσω τη χαρά από τα παιδιά μου. Ποιος θα στερήσει από ένα πρωτάκι την ευχαρίστηση να έχει την τσάντα που θέλει; Αλλωστε, μαζί με τα παιδιά μας χαιρόμαστε κι εμείς».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και τα λεγόμενα του κ. Νεκτάριου Μυλωνάκη: «Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, αυτό τον μήνα παραμελήσαμε κάποιες άλλες οικονομικές υποχρεώσεις μας προκειμένου να αλλάξουμε τσάντα και να αγοράσουμε χαρτικά είδη για τη νέα σχολική χρονιά. Ευτυχώς που τα καταστήματα κάνουν προσφορές και μπορούμε να είμαστε λίγο πιο άνετοι. Οπως βλέπω την οικονομική κατάσταση, του χρόνου θα αγοράσουμε μόνο τα πλέον απαραίτητα. Δηλαδή, θα μπορούν οι κόρες μου να χρησιμοποιήσουν και του χρόνου την ίδια τσάντα».

Μόλις λίγα μέτρα πιο πέρα, μπροστά σε δεκάδες κρεμασμένες σχολικές τσάντες συναντήσαμε τον κ. Νίκο Γιαννόπουλο μαζί τον 10χρονο γιο του. «Παλαιότερα, θυμάμαι, ήταν σίγουρο ότι θα αλλάζαμε τη σχολική τσάντα κάθε νέα σχολική χρονιά. Φέτος εμείς την αλλάζουμε μετά από δύο χρόνια. Τα οικονομικά μας δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε πολλές αγορές, ό,τι μπορούμε κάνουμε. Δυστυχώς, ζούμε σε δύσκολες εποχές» μας λέει.

Κρατώντας στο χέρι της τα καινούργια μολύβια με την αγαπημένη της ηρωίδα από ταινία κινουμένων σχεδίων η μικρή Κατερίνα ψάχνει να βρει και την ανάλογη τσάντα. «Θα πάει Β’ Δημοτικού και είναι πολύ χαρούμενη. Θα πάρουμε και τσάντα και τετράδια. Τα χρήματα που μπαίνουν κάθε μήνα στο σπίτι μας έχουν λιγοστέψει και τα έξοδα, σε αντίθεση, αυξάνονται. Δεν μπορώ όμως ν
α στερήσω από την κόρη μου τη χαρά μιας καινούργιας τσάντας. Ολα όμως με μέτρο, χωρίς να κάνουμε υπερβολές. Του χρόνου δεν ξέρω τι θα γίνει, ίσως και να αποφύγουμε αυτό το έξοδο» λέει λίγο πριν πληρώσει στο ταμείο γνωστού καταστήματος η κ. Μαρία Υψηλάντη.

Ο κ. Κώστας Σιδερόπουλος αγχώνεται υπερβολικά αυτές τις ημέρες. «Δεν ξέρω πόσα χρήματα θα χρειαστώ για να αγοράσω όλα τα προβλεπόμενα σχολικά είδη» λέει. «Ειδικά φέτος είναι ένα έξοδο που προσπαθώ να το περιορίσω όσο γίνεται, καθώς τους τελευταίους μήνες έχω μείνει άνεργος. Εχω ένα παιδί, και αυτό έχει απαιτήσεις. Τα έξοδα τρέχουν, για τον λόγο αυτό θα μείνουμε με την ίδια τσάντα που είχαμε και πέρυσι. Τα γραφικά είδη όμως δεν μπορούμε να μην τα πάρουμε».

Πίνακας τιμών
Μολύβι: 0,09 μέχρι 3,00
Στυλό: 0,10 μέχρι 6,99
Διαβήτης: 0,99 μέχρι 15,70
Γόμα: 0,17 μέχρι 3,50
Μπλοκ ζωγραφικής: 0,40 μέχρι 4,99
Τσάντα νηπιαγωγείου: 1,50 μέχρι 24,90
Τσάντα δημοτικού: 3,00 μέχρι 64,00
Τσάντα γυμνασίου - λυκείου: 5,00 μέχρι 69,90

ΜΑΝΟΣ ΠΙΤΣΙΔΙΑΝΑΚΗΣ
Φωτ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ

http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=79&la=2&catid=1&artid=1421610

Σχόλια