ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Την ώρα που καταρρέει η κερδοφορία και η χρηματιστηριακή αξία των κρατικών Τραπεζών και παρά την ενίσχυσή τους με δεκάδες δισεκατομμύρια, τα στελέχη των τραπεζών συνεχίζουν να απολαμβάνουν προκλητικούς μισθούς και προνόμια, σύμφωνα με την καταγγελία του βουλευτή Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας, κου Μιχάλη Γιαννάκη, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κο Ευ. Βενιζέλο.
Την ώρα που η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σηματοδοτεί την βάρβαρη περικοπή μεγάλου μέρους των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι επαπειλούνται επιπλέον με απόλυση, ο Μιχάλης Γιαννάκης ζητά από την κυβέρνηση την επιβολή ενός αντίστοιχου «Ενιαίου Μισθολογίου» για τους Αξιωματούχους των Τραπεζών και ειδικά για όσους έχουν τοποθετηθεί από την κυβέρνηση, οι οποίοι συνεχίζουν να απολαμβάνουν προκλητικές αποδοχές.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Οικονομικών
Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΘΕΜΑ: «Αποδοχές Τραπεζικών Στελεχών εν καιρώ κρίσης»

Κύριε Υπουργέ,

Την ώρα που ξέσπασε η μεγάλη κρίση, υλοποιώντας τις Ευρωπαϊκές αποφάσεις η τότε κυβέρνηση αποφάσισε την ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος με 28 δις € μέσω –κυρίως- κρατικών εγγυήσεων.

Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκε στον λαϊκισμό, λέγοντας ότι «χαρίζουμε» δις στις Τράπεζες και καταψήφιζε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Νέας Δημοκρατίας.

Δύο χρόνια αργότερα και ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ενισχύσει την τραπεζική ρευστότητα με επιπλεόν δεκάδες δις €, η κερδοφορία και η χρηματιστηριακή αξία των κρατικών τραπεζών έχουν ουσιαστικά καταρρεύσει.

Τα «καλοπληρωμένα στελέχη» όμως συνεχίζουν να απολαμβάνουν χρυσούς μισθούς και πλατινένια προνόμια, σαν να μην υπάρχει κρίση και σαν να επιτυγχάνουν θεαματικά αποτελέσματα. Τα ίδια μάλιστα χρυσοπληρωμένα στελέχη που αδυνατούν να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα των κρατικών τραπεζών, έχουν αναχθεί σε θεσμικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης για την βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας σε κρίσιμα ζητήματα.

Επειδή την εποχή που περικόπτονται βάρβαρα μισθοί και συντάξεις, οι μισθοί και τα προνόμια των τραπεζικών στελεχών προκαλούν το δημόσιο αίσθημα,

Επειδή ο λαϊκισμός που καλλιέργησε το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη εκθρέψει την καχυποψία των πολιτών και οφείλουμε ως Πολιτεία να αφουγκραστούμε τις απαιτήσεις των καιρών

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
-Ποιοι είναι οι μισθοί και τα έμμεσα προνόμια των Προέδρων και των Μελών των ΔΣ των Τραπεζών, που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το Δημόσιο; Ποια μέλη ΔΣ Τραπεζών συμμετέχουν και σε άλλα ΔΣ άλλων κρατικών Οργανισμών και ποιες είναι οι συνολικές αμοιβές τους;
-Εξετάζει η κυβέρνηση την εφαρμογή ενός «Ενιαίου Μισθολογίου» στους κρατικούς Αξιωματούχους και τα στελέχη των Τραπεζών, ώστε να μην απολαμβάνουν άμεσα και έμμεσα προνόμια που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

Σχόλια