Ολοταχώς επιστροφή στο χωριό


Ηρθαν στην Αθήνα για ένα καλύτερο αύριο. Δούλεψαν και έκαναν οικογένειες. Τώρα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, πολλοί είναι εκείνοι που ακολουθούν την αντίστροφη πορεία. «Δεν υπάρχει πια ζωή στην Αθήνα. Είναι γεμάτη άγχος, ανεργία, τρέξιμο» λένε και επιστρέφουν πίσω στα χωριά τους.
«Εδώ στο χωριό είναι όλα πιο χαλαρά, πιο ήρεμα, πιο ανθρώπινα» υποστηρίζουν δύο νέοι από τα Τρίκαλα, οι οποίοι πήραν την απόφαση να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα και να επιστρέψουν στις γενέτειρές τους για μια καλύτερη ζωή.
Ο Σωτήρης Σουφλής και ο Νίκος Πέτσας από την Κρήνη Φαρκαδόνας και το Διάσελο, αντίστοιχα, μοιράζονται με την «Espresso» τις ιστορίες τους…

Ο κ. Σουφλής είναι σήμερα 34 ετών. Εφυγε στα 29 του από την Κρήνη μαζί με την 28χρονη σύζυγό του, καθώς έβλεπαν πως στο χωριό δεν υπήρχαν δουλειές: «Η γυναίκα μου έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, αλλά εργασία δεν έβρισκε. Ετσι, πήγαμε στην Αθήνα να βρούμε την τύχη μας. Για τρία χρόνια δουλέψαμε πολύ. Εγώ σε μία εταιρεία επίπλων στα Μέγαρα και η γυναίκα μου σε μία εταιρεία με γεωργικά είδη στο κέντρο. Μέναμε, όμως, στο Χαϊδάρι και οι αποστάσεις ήταν απίστευτες. "Τρώγαμε" δύο ώρες στον δρόμο, ενώ η ένταση, το άγχος, οι υποχρεώσεις και τα έξοδα ήταν καθημερινά» τόνισε στην «Espresso» ο κ. Σουφλής και πρόσθεσε:

«Κάποια στιγμή η σύζυγός μου έμεινε έγκυος και έπρεπε να σταματήσει τη δουλειά της για να κρατήσει το παιδί, αφού δυνατότητα να προσλάβουμε νταντά δεν υπήρχε. Γρήγορα είδαμε πως δεν πήγαινε άλλο και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Σήμερα ζούμε στην Κρήνη, εγώ δουλεύω ως μαραγκός και παράλληλα ασχολούμαι με τη γεωργία και τη μελισσοκομία. Η γυναίκα μου φυλάει τα δύο αγοράκια μας, ηλικίας 4 ετών και 5 μηνών, και ζούμε άνετα και χωρίς το άγχος της πόλλης. Είμαστε ανακουφισμένοι και ζούμε ευτυχισμένοι».

Παρόμοια είναι και η ιστορία του Νίκου Πέτσα από το Διάσελο. Ο 32χρονος έφυγε πριν από 16 χρόνια για την Αθήνα και με τη βοήθεια γνωστών και φίλων βρήκε εργασία, αρχικά ως οδηγός, μετά ως σερβιτόρος και έπειτα ως πωλητής. Δούλευε μέρα - νύχτα, αλλά ήταν ενθουσιασμένος που κέρδιζε τα δικά του λεφτά. Πέρυσι έμεινε άνεργος και τα χρήματα από το ταμείο ανεργίας αλλά και το εισόδημα της γυναίκας του, μόλις 400 ευρώ, δεν έφταναν για να τους ζήσουν.

Αποφάσισαν, λοιπόν, να γυρίσουν και εκείνοι στο χωριό τους: «Η Αθήνα πλέον έχει σβήσει, υπάρχει ανεργία, ανασφάλιστη εργασία, καθόλου χρόνος για εσένα, απίστευτο άγχος και τρελή κούραση» επισήμανε ο ίδιος, τονίζοντας ότι η ζωή του απόκτησε ποιότητα και ηρεμία: «Εγώ ξαναγεννήθηκα και το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους όσοι το σκέφτονται».
ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Σχόλια