Για σχέδια διαγραφής του 50 % του χρέους κάνει λόγο το BBC

Μόνιμη λύση στο ελληνικό και κατ επέκταση στο ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους επεξεργάζονται ΔΝΤ και ΕΕ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του BBC από την Ουάσινκτον. 

Είναι μια πρόταση που κερδίζει έδαφος παρά την σιγή ιχθύος που τηρούν οι Βρυξέλλες και η ηγεσία του ΔΝΤ. Ερωτηθείς σχετικά ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτ Όσμπορν, περιορίστηκε να πει ότι εξετάζονται διάφορες προτάσεις και να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
 
Το σχέδιο περιλαμβάνει διαγραφή κατά 50% του ελληνικού χρέους, τετραπλασιασμό του σημερινού Μηχανισμού Στήριξης, EFSF, από 440 δισ. στα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ με παράλληλη ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες με τη διαγραφή του ελληνικού χρέους θα υποστούν μεγάλες ζημιές.
Ο Βρετανός υπ. Οικονομικών Τζορτζ ΄ΟσμπορνΣύμφωνα με τον οικονομικό αρχισυντάκτη του BBC  Ρόμπερτ Πέστον, που διαθέτει αξιόπιστες πηγές στα υψηλά κλιμάκια του ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ελπίζουν πως θα είναι έτοιμες να θέσουν το σχέδιο σε εφαρμογή σε πέντε με έξη εβδομάδες.
Γνωρίζουν πως μια τόσο ριζοσπαστική πρόταση θα είναι δύσκολο να υιοθετηθεί στο σύνολο της ευρωζώνης, ωστόσο, υποστηρίζουν οι πηγές του BBC, στην παρούσα συγκυρία είναι η μόνη βιώσιμη λύση για το ευρώ και την Ελλάδα, η οποία θα μπορέσει να διαχειριστεί το πρόβλημα χρέους όντας μέσα στο κοινό νόμισμα.
Τα ημίμετρα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μια νέα περίοδο παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης βαθύτερης και πιο μακροχρόνιας από την προηγούμενη, επισημαίνουν αξιολογώντας το σενάριο Βρετανοί οικονομολόγοι.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15416286,00.html

 

Σχόλια