VPN: Η λύση στην ασφάλεια των ασύρματων δικτύων

vpn VPN: Η λύση στην ασφάλεια των ασύρματων δικτύωνΌπως ήδη έχουμε αναφέρει σε προηγούμενες δημοσιεύσεις, τα ασύρματα δίκτυα έχουν αλλάξει άρδην τον τρόπο λειτουργίας των κλασσικών δικτύων, των φορητών συσκευών αλλά και των σταθερών μέσω των οποίων ο χρήστης μπορεί πλέον να συνδεθεί στον παγκόσμιο ιστό από σχεδόν κάθε μεριά του πλανήτη.

Το μεγάλο στοίχημα που καλούνται όμως να κερδίσουν τα ασύρματα δίκτυα είναι εκείνο της ασφάλειας.
Οι περισσότεροι χρήστες επιλέγουν να συνδεθούν σε ένα δημόσιο δίκτυο Wi-Fi χωρίς να γνωρίζουν τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει στην ασφάλεια των δεδομένων

που διαχειρίζονται μέσω της φορητής τους συσκευής. Ειδικότερα όταν ένας χρήστης εισέρχεται σε οποιονδήποτε λογαριασμό του μέσω ενός Wi-Fi δικτύου το οποίο δεν διαθέτει κρυπτογράφηση, τότε με μεγάλη ευκολία ένας κακόβουλος χρήστης μπορεί να αποκτήσει κρίσιμα δεδομένα από τη φορητή συσκευή μέσω ενός απλού sniffing, χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το firesheep.
Η απάντηση βρίσκεται στην ασφάλεια που προσφέρουν τα VPN (virtual private network). Τα VPN clients δεν είναι διαθέσιμα μόνο για Windows, Linux και MAC. Οι φορητές συσκευές έχουν και εκείνες τη δυνατότητα να υποστηρίξουν VPN.
Πλέον υπάρχουν αρκετές δωρεάν υπηρεσίες που προσφέρουν Mobile VPN (Mobile virtual private network).
Το Mobile VPN (MVPN) δίνει τη δυνατότητα σε έναν χρήστη να χρησιμοποιεί τα προτερήματα ενός VPN ενώ κινείται, προσφέροντας ικανοποιητικό επίπεδο ασφάλειας για τα δεδομένα που διαχειρίζεται ένας χρήστης μέσω της φορητής του συσκευής.
Εάν χρησιμοποιείτε συσκευές Apple όπως iPad, iPhone ή iPodtouch, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες που παρέχει ένα VPN. Οι συσκευές της Apple μπορούν να διαχειριστούν PPTP με shared secret, L2TP με IPSec καθώς και IPSec με XAUTH.
ios vpn1 VPN: Η λύση στην ασφάλεια των ασύρματων δικτύων
Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τις συσκευές Android οι οποίες και αυτές υποστηρίζουν PPTP με sharedsecret, L2TP καθώς και L2TP/IPsec. Υπάρχουν διάφορες υπηρεσίες οι οποίες είναι διαθέσιμες για τις συσκευές Android και η υπηρεσία 5 VPN συγκαταλέγεται στις καλύτερες από αυτές.
 VPN: Η λύση στην ασφάλεια των ασύρματων δικτύων


http://www.secnews.gr/archives/19786

Σχόλια