Χρέος ΗΠΑ: συμβιβασμός last minute…

Η είδηση επίτευξης συμβιβαστικής συμφωνίας για το αμερικανικό χρέος προκάλεσε αναστεναγμό ανακούφισης. Ο λόγος τώρα στο Κογκρέσο. Η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί και στα δύο σώματα μέσα στην ημέρα, κάτι δύσκολο.

Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις εβδομάδων και σχέδια επί σχεδίων Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν την τελευταία στιγμή να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο συμβιβαστικής συμφωνίας για την μείωση του δημοσιονομικού χρέους, Η συμφωνία ήταν προϋπόθεση για την συνταγματική αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της χώρας που είναι τα 14. 3 τρις δολάρια. «Βουλευτές και γερουσιαστές θα πρέπει να κάνουν το καθήκον τους τώρα» δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Τί θα ψηφίσει η Μισέλ Μπάχμαν που πρόσκειται στο συντηρητικό κίνημα Tea Party; Η συμφωνία προβλέπει την αύξηση του ορίου χρέους κατά τουλάχιστον 2, 1 τρις δολάρια, αύξηση που θα επαρκέσει μέχρι το 2013, σύμφωνα μη κυβερνητικούς κύκλους. Παράλληλα προβλέπονται περικοπές 2, 5 τρις δολαρίων που θα γίνουν σε δύο στάδια. Στον τομέα άμυνας θα γίνουν οι περισσότερες περικοπές, καθώς τα επόμενα 10 χρόνια σχεδιάζεται εξοικονόμηση της τάξης των 350 εκατομμυρίων δολαρίων.
Άμεσα θα πρέπει να συμφωνηθεί εξοικονόμηση ενός τρις δολαρίων για τα επόμενα 10 χρόνια. Επί πλέον συστήνεται ειδική διακομματική επιτροπή, η οποία μέχρι τις 23 Νοεμβρίου θα πρέπει να κάνει προτάσεις και για άλλες περικοπές, τις οποίες θα πρέπει να εγκρίνει τα Κογκρέσο μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Από τις περικοπές δεν πλήττεται ο τομέας πρόνοιας των ηλικιωμένων.
 Ο λόγος στο Κογκρέσο
Να κάνετε το σωστό, προτρέπει ο πρόεδρος τους βουλευτές και γερουσιαστέςΤον λόγο τώρα τον έχει το Κογκρέσο, που θα πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο πριν από αύριο, που εκπνέει η προθεσμία για την αύξηση του ορίου χρέους. Ο πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε βουλευτές και γερουσιαστές να πράξουν το σωστό.
Όπως έδειξαν οι προηγούμενες μέρες δυσκολία να χωνέψουν τη νέα συμφωνία θα έχουν κυρίως οι βουλευτές που πρόσκειται προς το συντηρητικό κίνημα Tea Party , το ίδιο όμως ισχύει και για την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών κυρίως επειδή η συμφωνία προβλέπει δραστικές περικοπές αλλά όχι αύξηση της φορολογίας.
Η Νάνσυ Πελόζι, πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, έκανε σαφές ότι δεν θα είναι εύκολη η επιχείρηση πειθούς των ομοϊδεατών της. Οι αγορές της Ασίας αντέδρασαν με ανακούφιση πάντως στη είδηση:
Ειρήνη Αναστασοπούλου/dpa/reuters
Υπεύθ. Σύνταξης Βιβή Παπαναγιώτου 
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15280735,00.html

Σχόλια