ΕΚΤ και G7 δίνουν μάχη κατά της κρίσης χρέους

Με στόχο τη σταθεροποίηση ΕΚΤ και G7 καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες. Τη στιγμή που η ΕΚΤ διευρύνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, οι G7 συμφωνούν στην κοινή αντιμετώπιση των διακυμάνσεων στα χρηματιστήρια.

Με απώλειες άνοιξαν σήμερα τα χρηματιστήρια στην Ασία, με τον Nikkei να υποχωρεί περισσότερο από 2%. Η κρίση χρέους σε ΗΠΑ, Ευρώπη, αλλά και η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας προκαλούν νευρικότητα στις διεθνείς αγορές.
Προτεραιότητα τώρα έχει η σταθεροποίηση και ο καθησυχασμός των χρηματιστηρίων. Σε τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ αργά χθες το βράδυ το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να διευρύνει το πρόγραμμα αγοράς δημοσίων ομολόγων...Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της διάσκεψης όμως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ δεν κατονόμασε συγκεκριμένες χώρες. Είναι ωστόσο προφανές ότι εννοούσε την Ιταλία και την Ισπανία από τη στιγμή που η ΕΚΤ χαιρέτισε για παράδειγμα τα οικονομικά μέτρα που έλαβε η ιταλική κυβέρνηση.

Κοινή δράση αναλαμβάνουν οι G7

 
Οι G7 επιθυμούν τον καθησυχασμό των αγορώνΤηλεφωνική διάσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες και μεταξύ των χωρών που απαρτίζουν την ομάδα των G7, στην οποία οι 7 ισχυρότερες χώρες του πλανήτη εξεδήλωσαν την πρόθεσή τους να αντιμετωπίσουν από κοινού μεγάλες διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια. Η ομάδα των 7 όμως δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα. Πρωταρχικός στόχος ήταν να σταλεί ένα καθησυχαστικό μήνυμα στις αγορές.

Μέρκελ και Σαρκοζί ξανά στο τηλέφωνο….

Δεύτερη επικοινωνία μετά από εκείνη της Παρασκευής είχαν χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Από τη διάσκεψη προκύπτει μια κοινή ανακοίνωση στην οποία εκφράζεται η προσήλωση στις αποφάσεις της έκακτης Συνόδου Κορυφής στις 21 Ιουλίου, στην οποία δόθηκε το πράσινο φως στο 2ο πακέτο βοάηθειας προς την Ελλάδα και αποφασίστηκε η διεύρυνση αρμοδιοτήτων του μηχανισμού στήριξης. Θυμίζουμε ότι το Σεπτέμβριο θα κληθούν τόσο το γερμανικό, όσο και το γαλλικό κοινοβούλιο να επικυρώσουν τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής. 
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15302010,00.html

Σχόλια