Τα προβλήματα των πολιτών πρέπει να γίνουν και προβλήματα της Κυβέρνησης, και όχι τα προβλήματα της Κυβέρνησης να γίνονται προβλήματα των πολιτών

Οι παρεμβάσεις της ΕΣΕΕ για τo Ελληνικό εμπόριο και την αγορά στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου εκφράζοντας την αγωνία χιλιάδων εμπόρων που βιώνουν τις δραματικές συνέπειες της κρίσης αλλά και πολλών λανθασμένων επιλογών οφείλει να αναδείξει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά.
Το ελληνικό εμπόριο διατυπώνει συνεχώς θέσεις και προτάσεις που εδράζονται στα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας και όχι σε θεωρητικές ασκήσεις επί χάρτου πίσω από κλειστές πόρτες, ενώ δηλώνει ότι δεν αντέχει άλλα ανεπιτυχή πειράματα.
Η πολιτική έχει οριστεί ως «η τέχνη του εφικτού», όπου το «εφικτό»
πρέπει να βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με τα δεδομένα της κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας. Στην περίπτωση της χώρας μας, δυστυχώς, ο σχεδιασμός των πολιτικών παρεμβάσεων δεν λειτουργεί με βάση την κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα και την σκληρή καθημερινότητα που αντιμετωπίζει κάθε Έλληνας με άμεσες συνέπειες στη βιωσιμότητα της Μικρομεσαίας ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Οι Έλληνες έμποροι έχουμε πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας της τρέχουσας περιόδου και τοποθετούμαστε με σαφήνεια στο πλευρό όλων όσων, με γνώμονα πάντοτε το εθνικό συμφέρον, επιθυμούν να επαναφέρουν την πατρίδα μας στο δρόμο της ανάπτυξης και της σωτηρίας. Ωστόσο, το λιγότερο που επιβάλλει ο θεσμικός μας ρόλος, είναι να μεταφέρουμε στον Πρωθυπουργό τις έντονες αντιδράσεις της αγοράς σε κάθε άδικο μέτρο που έχει ληφθεί και να επισημάνουμε τις αστοχίες, τις παραλείψεις και τις λανθασμένες εκτιμήσεις από τις οποίες προέκυψαν τα σημερινά προβληματικά αποτελέσματα. Οι αριθμοί από μόνοι τους καταγράφουν τα αρνητικά πρόσημα αλλά όχι τις αγωνίες των ανθρώπων. Τα προβλήματα των πολιτών πρέπει να γίνουν και προβλήματα της Κυβέρνησης, και όχι τα προβλήματα της Κυβέρνησης να γίνονται προβλήματα των πολιτών.
Το ελληνικό εμπόριο σήμερα δοκιμάζεται σκληρά και μετρά πολλές και επώδυνες απώλειες. Γι' αυτό χρειάζεται ενέργειες και όχι εξαγγελίες, πράξεις και όχι λόγια, λύσεις και όχι σχέδια, ελπίδα για το μέλλον και όχι φοβική αβεβαιότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΣΕΕ παρουσίασε στον Πρωθυπουργό 10 σημεία - παρεμβάσεις για την κατάσταση της αγοράς και την προτεινόμενη κατεύθυνση του μίγματος της οικονομικής πολιτικής.
Μετά από ένα χρόνο καχεξίας συνεχίζουμε να διαπιστώνουμε:
  1. Η μεσαία τάξη όχι μόνο θίγεται αλλά στοχοποιείται και διώκεται φορολογικά μέχρι σημείου εξόντωσης, ενώ η συνεχής μείωση κάθε εισοδήματος έχει βάλει τη σφραγίδα της στις αρνητικές εξελίξεις της "μνημονιακής" περιόδου.
  2. Η οικονομική πολιτική και ο συνδυασμός της αυξανόμενης ύφεσης, της ανεργίας και της υπερφορολόγησης διαμορφώνουν συνθήκες κατάρρευσης στην αγορά και ασφυξίας στα νοικοκυριά.
  3. Στην ελληνική κοινωνία κυριαρχεί ένα κλίμα ανασφάλειας, φοβίας και αγανάκτησης που διχάζει τους πολίτες και απειλεί επικίνδυνα την εργασιακή ειρήνη και την κοινωνική συνοχή.
  4. Το ελληνικό εμπόριο, παρά το γεγονός ότι αρθρώνει σχεδόν καθημερινά τεκμηριωμένες θέσεις, έχει πλέον περιοριστεί σε μία απέλπιδα κραυγή αγωνίας για τα διαρκώς αυξανόμενα «λουκέτα» στην αγορά, ενώ ανήμπορο να αντιδράσει και χωρίς ουσιαστική βοήθεια παρακολουθεί τις πραγματικές "συντεχνίες" να αρπάζουν τα κομμάτια του.
  5. Η ανταγωνιστικότητα υπονομεύεται από την επιχειρούμενη συγκέντρωση της επιχειρηματικότητας στις πολυεθνικές, ενώ η λύση δεν βρίσκεται στον αφελληνισμό και αφανισμό της μικρής και μεσαίας επιχείρησης. Η Μμε επιχείρηση, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση στο πρόβλημα.
Μετά από ένα χρόνο αναποτελεσματικών μέτρων προτείνουμε:
  1. Επαναπροσδιορισμό του Μνημονίου, σύμφωνα με τις διεθνείς εξελίξεις και αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου, ώστε να εναρμονίζεται με τις σημερινές δυσμενείς συνθήκες, αλλά με κύριο ζητούμενο την ανάδειξη μίας επενδυτικής και αναπτυξιακής προοπτικής.
  2. Συμβολή των πιστωτικών ιδρυμάτων στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, με μεγαλύτερη ανάληψη ρίσκου από τα νέα ισχυρά τραπεζικά σχήματα που δημιουργούνται.
  3. Εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% με ταυτόχρονη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή στο 9%, για τα είδη πρώτης ανάγκης, για το σύνολο του τουρισμού συμπεριλαμβανομένης της εστίασης, αλλά και όλων ανεξαιρέτως, των παραμεθόριων περιοχών.
  4. Επιδότηση της απασχόλησης και διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων που θα προσλάβουν έστω έναν άνεργο, μειώνοντας την ανεργία και ταυτόχρονα αξιοποιώντας τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
  5. Ανάδειξη της συμβολής του εμπορίου στο νέο πρότυπο ανάπτυξης ως ενιαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας και ως πολλαπλασιαστή της προστιθέμενης αξίας.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά:
«Η Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δέχεται μια ολομέτωπη επίθεση. Ζητήσαμε να σταματήσει η υπερφορολόγηση των Μικρομεσαίων και ο «αφανισμός» της μεσαίας τάξης. Θυμίσαμε στον Πρωθυπουργό ότι τα κεφάλαια που χρηματοδοτούν ασύμμετρες επενδύσεις στο χώρο του εμπορίου διαγράφουν την «πορεία του χελιδονιού», μεταναστεύοντας κάθε φορά που η οικονομική συγκυρία δεν είναι η κατάλληλη, ενώ οι μικροί έμποροι είναι εδώ για να μείνουν.
Δυστυχώς, οι πολιτικές παρεμβάσεις από όπου και εάν προέρχονται απέχουν πολύ από την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Οι φόροι και οι θάνατοι θα υπάρχουν πάντα, αλλά δεν είναι απαραίτητο οι φόροι να προκαλούν τον οικονομικό θάνατο των μικρομεσαίων της αγοράς και των μεσαίων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας».

Σχόλια