Πικρός ο καφές, αλμυρό το σουβλάκι...

Είναι εύκολο να κόψεις από τον Ελληνα τον καφέ και το σουβλάκι;
Οι απόψεις διίστανται, ωστόσο με την αύξηση του ΦΠΑ που έρχεται οσονούπω όλα είναι πιθανά!
Η μετάταξη των ειδών εστίασης από τον συντελεστή 13% στο 23% έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες αλλά και από τους πολίτες που θα αναγκαστούν να πληρώνουν ακριβότερα μερικές από τις μικρές και λίγες απολαύσεις που τους έχουν μείνει. Το σουβλάκι, ο καφές, το ποτό, η έξοδος σε ταβέρνες θα είναι ακριβότερα από την 1η Σεπτεμβρίου.
Η «Espresso της Κυριακής» βρέθηκε σε μία από τις πολυσύχναστες γειτονιές της πρωτεύουσας, στο Θησείο, και κατέγραψε τις αντιδράσεις των επιχειρηματιών της περιοχής αλλά και των πολιτών.

Τάσος Λυμπέρης (επιχειρηματίας): «Μαθηματικά οδηγούμαστε σε κλείσιμο»
«Σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία μαστίζεται από τη χειρότερη κρίση της ιστορίας της και τα λουκέτα στα μαγαζιά καθημερινώς πολλαπλασιάζονται, είναι τελείως παράλογη η αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης. Συντηρούμε με τα χίλια ζόρια τα μαγαζιά μας και προσπαθούμε απλώς να βγάλουμε τα έξοδά μας για να μην κλείσουμε. Την προηγούμενη αύξηση την απορροφήσαμε και δεν ακρίβυναν τα προϊόντα. Τώρα, δυστυχώς, η αύξηση θα μετακυλήσει στον καταναλωτή, αφού δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Μαθηματικά οδηγούμαστε σε κλείσιμο. Εδώ στο Θησείο πληρώνουμε υψηλό ενοίκιο, υπάρχουν αυξημένα δημοτικά τέλη, τώρα βάζουν και ελεγχόμενη στάθμευση. Δεν πρόκειται να πατάει άνθρωπος, αφού ένας καφές θα του στοιχίζει (με το πάρκινγκ) δεκαπέντε ευρώ».

Δήμος Κασκαντίρης (επιχειρηματίας): «Ποιο ζευγάρι θα πάει σε καφετέρια;»
«Η αύξηση του ΦΠΑ θα έχει αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα. Τα έσοδα του κράτους θα μειωθούν αντί να αυξηθούν. Ποιο ζευγάρι θα πάει σε μια καφετέ
έρια να πιεί δυο καφέδες ή δυο ποτά; Ελάχιστα. Αφού λοιπόν θα μειωθεί ο τζίρος της επιχείρησης, θα μειωθεί και ο αποδιδόμενος ΦΠΑ. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς σκέφτονται στο υπουργείο Οικονομικών. Δεν αυξάνονται έτσι τα έσοδα. Οταν κόβεται η αγοραστική δύναμη του πολίτη, τότε πώς θα υπάρξει αύξηση εσόδων; Εκείνο που διαπιστώνει κανείς είναι ότι συνεχίζουν να στοχεύουν τη μεσαία τάξη. Τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Αυτή η τάξη όμως είναι η ατμομηχανή της αγοράς. Οταν τους μειώνεις την αγοραστική δύναμη, χτυπάς και άλλους κλάδους που οι δουλειές τους εξαρτώνται από αυτούς. Ολα είναι μια αλυσίδα».

Παντελής Παπαμάρκος (ιδιωτικός υπάλληλος): «Ενας καφές στη μέση!»
«Σε λίγο θα ερχόμαστε στην καφετέρια δύο άτομα, θα παραγγέλνουμε έναν καφέ, θα ζητάμε δύο καλαμάκια και θα τον πίνουμε μισό-μισό! Εκεί πάνε να μας καταντήσουν. Η απόλαυση του Ελληνα είναι ο καφές και πάνε να μας το στερήσουν κι αυτό. Αν ένας καφές κοστίζει πέντε ευρώ, πού θα φτάσουμε; Μας έχουν ξεζουμίσει. Σε λίγο θα πληρώνουμε ΦΠΑ και για τον αέρα που αναπνέουμε».

Νίκος Μάρης (ιδιωτικός υπάλληλος): «Εχεις δεν έχεις χρήματα, καφέ θα πιείς»
«Δύσκολες εποχές για όλους. Εγώ πιστεύω ότι όλα αυτά που γίνονται είναι ελεγχόμενα. Η κρίση σε παγκόσμια κλίμακα δεν είναι τυχαία, κάτι εξυπηρετεί. Οσον αφορά την αύξηση του ΦΠΑ σε είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, τη βρίσκω παράλογη. Πάντως, επειδή οι Ελληνες είμαστε μαθημένοι διαφορετικά, καφέ θα πιούμε έτσι κι αλλιώς. Εχεις δεν έχεις χρήματα, τον καφέ δεν πρόκειται να τον στερηθείς».

Κατερίνα Μάνου (φοιτήτρια): «Να κόψουμε τα πάντα!»
«Μου αρέσει ο καφές και δεν θέλω να τον στερηθώ. Είναι στο αίμα του Ελληνα και δεν κόβεται εύκολα. Με την κατάσταση όμως που δημιουργείται δύο λύσεις υπάρχουν: να κόψουμε τα πάντα ή να μειώσουμε δραστικά τα έξοδά μας. Με εκνευρίζει το γεγονός ότι εγώ και γενικώς η δική μου η γενιά καλείται να πληρώσει για ένα χρέος που δεν δημιούργησε. Ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει και να αντιδράσει. Εχω ζήσει πέντε χρόνια στην Αυστρία και η διαφορά στην ποιότητα ζωής είναι τεράστια. Στην Ελλάδα έχουμε πράγματα μοναδικά που δεν μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε σωστά δυστυχώς».

Μιχάλης Ποταμίτης (φοιτητής): «Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία»
«Εχω πετύχει μηχανολόγος στα ΤΕΙ Χαλκίδας, όμως θα πάω να σπουδάσω στην Αγγλία. Εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά και η ποιότητα ζωής δεν συγκρίνεται. Στην Ελλάδα η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως. Πρέπει να αλλάξουν τα πάντα στη χώρα μας για να βρει τον σωστό δρόμο. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία σαν λαός. Δυστυχώς, επειδή βλέπω ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει, θα αλλάξω εγώ χώρα για να σπουδάσω! Η αύξηση του ΦΠΑ στον καφέ και το ποτό θα επηρεάσει εν μέρει και τις εξόδους μου».

Σοφία Λυμπέρη (επιχειρηματίας): «Φέτος, δεν πήγα ούτε διακοπές»
«Η καφετέρια δεν βγάζει πλέον τα έξοδά της και πάμε για κλείσιμο. Η κρίση κρατάει τον κόσμο στο σπίτι και αυτό έχει ως συνέπεια τη μείωση του τζίρου των καταστημάτων. Εγώ έχω αναγκαστεί να μειώσω δραστικά τα έξοδά μου. Φέτος, δεν πήγα διακοπές λόγω της κρίσης. Τι άλλο χειρότερο μπορεί να συμβεί σε έναν νέο άνθρωπο;»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΙΛΗΡΟΣ
Φωτ.: ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΤΟΥΛΟΓΕΝΗΣ

Σχόλια