Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ» ΕΛΛΑΔΑ, ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΔΥΣΗ

Γράφει η Σοφία


Το ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε η Δημοκρατία(και πριν ΟΛΑ τα άλλα πολιτεύματα, που όμως ΔΕΝ φτάνουν την τελειότητα αυτής), εκτός όλων των άλλων, είναι δεδομένο και είναι ίσως περιττό να αναφέρεται σε κάθε άρθρο για την χώρα μας, μπας και συγκινηθούν οι χοντρόπετσοι «ηγέτες» και μας αφήσουν να περισώσουμε την Ευρώπη(γιατί της δώσαμε τόσο όμορφο όνομα, ωραία στην όψη σημαίνει, και την σακάτεψαν πολλάκις) και ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ την πατρίδα μας...
Αφορμή του άρθρου, είναι η ανακάλυψη μια μέρα σαν σήμερα(12/08/1932-εν μέσω ύφεσης-) σπουδαίων ευρημάτων στην αρχαία Αγορά των Αθηνών. Ανάμεσά τους ήταν τα ψηφοδέλτια εξοστρακισμού του Αριστείδη(του Δίκαιου). Το μέτρο αυτό ήταν δικλείδα ασφαλείας του πολιτεύματος. Όμως, πρέπει, πολύ συνοπτικά(αναλυτικά χρειαζόμαστε μια ζωή και τόνους χαρτί) να μιλήσουμε για τους βασικούς σταθμούς στην εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας ΚΥΡΙΩΣ στην αρχαία Αθήνα των κλασικών χρόνων.
·           Τυραννία στην αρχαία Ελλάδα. Δυστυχώς η σύγχρονη τυραννία είναι πολύ πιο πολύπλοκη και σκληρή και απάνθρωπη από την τότε. ΔΕΝ μιλάμε απλά για έναν άπληστο άρχοντα που κλέβει τα κτήματα των απλών χωρικών και τους χρεώνει παράνομα. Και η λέξη τύραννος είναι λίγη να χαρακτηρίσει τα αφεντικά αυτών που κάνουν τους «ηγέτες» μας σε ΗΠΑ και Ευρώπη
·           Μεγάλη Ρήτρα Λυκούργου Σπάρτης(νομοθέτης, εκ των σπουδαιότερων αρχαίων νομοθετών-τυχαία άραγε ήταν αυτοί ανάμεσα στους 7 σοφούς της αρχαιότητας; Δεν νομίζω…-)
·           Νομοθεσία Σόλωνα(σεισάχθεια- ετυμολογία-)
·           Η κλασική Αθήνα του Περικλή: η ΠΟΛΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ
·           Η Δημοκρατία σε αρχαία Ελλάδα και Αθήνα και σήμερα(κακοποιημένη έννοια)
·           Εκκλησία του Δήμου και λοιπά πολιτικά όργανα στο αθηναϊκό πολίτευμα
·           Το κληρωτήριο(υπερόπλο πολιτών ενάντια στην διαφθορά) και ο οστρακισμός ή εξοστρακισμός(δυστυχώς έγινε κατάχρησή του, γιατί, σε αντίθεση με την γερμανική κυρίως προπαγάνδα του 2010-11, η απληστία είναι «προνόμιο» ΟΧΙ ΜΟΝΟ του σύγχρονου Έλληνα(στον εγκέφαλο της καγκελαρίου Έλληνας ίσον Εβραίος το 1930-45;) αλλά ΚΑΙ των αρχαίων προγόνων μας, αλλά ΠΟΛΛΩΝ ανθρώπων ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ στην «τέλεια» πατρίδα της(ας δει τον καθρέπτη της και θα το διαπιστώσει…)). Ο οστρακισμός θεσπίστηκε αρχικά ως ένα μέσο προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αργότερα όμως, ο θεσμός αυτός έχασε βαθμιαία τη σημασία του, διότι χρησιμοποιήθηκε από τις διάφορες παρατάξεις σαν τρόπος απαλλαγής και εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων.
·           Τιμωρία διαφθοράς στην αρχαιότητα. ΚΑΙ ΑΥΤΗ είναι διαχρονική και οικουμενική «αξία»… Πολλοί «αδιάφθοροι» αρχαίοι είχαν φερθεί ως… σύγχρονοι Έλληνες. Ίσως ΚΑΙ ΑΥΤΟ φανερώνει ότι υπάρχει, παρά την αμφισβήτηση-σκόπιμη- αυτού στην «σύγχρονη» Ευρώπη και την «προοδευτική» Μεταπολίτευση της Ελλάδας, ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού. Τουλάχιστον όμως, υπήρχε κάποια τιμωρία, έστω για μερικούς, και λογοδοσία των ενόχων ή κατηγορούμενων ως διεφθαρμένους σε δικαστήριο ή την Βουλή της εποχής. Ενώ σήμερα η καταστολή όσων απαιτούν κάτι τέτοιο θυμίζει Τουρκία και Ιράν(βλ. Αθήνα και Λονδίνο)!
Για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο του εκδημοκρατισμού ΚΑΙ της Ελλάδας ΚΑΙ της Ευρώπης ΚΑΙ των ΗΠΑ, πρέπει να ξαναδούμε την ετυμολογία των όρων πόλις/πόλη-κράτος, κράτος, πολίτης, πολίτευμα, πολιτικός(όχι η σύγχρονη παλλακίδα των τραπεζιτών), οικονομία(< οίκος(σημασία του στην αρχαιότητα) και νέμω(από εδώ η αναπόφευκτη και νομοτελειακή Νέμεσις), ΟΧΙ νέμομαι). ΔΕΝ έχει καμία σχέση με την χρήση και εφαρμογή στην ζωή μας η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ τους σημασία, με βάση την παραπάνω ετυμολογία. Αξίζει να διαβάσουν κάποιοι για τα παραπάνω, μπας και η Δημοκρατία βγει από τα βιβλία και μπει ΠΑΛΙ κανονικά στην ζωή μας.  

Σχόλια