Ποιός θα καλύψει το κενό εξουσίας;


Ώρα με την ώρα ο Μουαμάρ Καντάφι χάνει τον έλεγχο της χώρας. Ποιός θα τον διαδεχθεί; Οι επαναστάτες προέρχονται από πολλές φυλές με διαφορετικά συμφέροντα. Όλα συνηγορούν σε μια μάχη για τον έλεγχο της εξουσίας.

Έτοιμος να διαδεχθεί τον Καντάφι ο επικεφαλής του Μεταβατικού Συμβουλίου Τζαλίλ;Η ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι σημαίνει για τη Λιβύη ένα νέο ξεκίνημα. Η χώρα βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Ακόμα όμως το καθεστώς αντιστέκεται. Όμως η νίκη των αντικαθεστωτικών είναι ζήτημα χρόνου.
Τα μάτια είναι στραμμένα τώρα στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, το οποίο έχει αναγνωριστεί από 31 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, ως μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του λιβυκού λαού. Οι προκλήσεις για το Μεταβατικό Συμβούλιο είναι μεγάλες, διότι με τον τερματισμό των μαχών θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέλει να κυβερνήσει μια αχανή χώρα, η οποία ελέγχεται από πολυάριθμες φυλές.

Μεγάλες προκλήσεις για το Μεταβατικό Συμβούλιο

Η επόμενη μέρα μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι θα είναι δύσκολη και για τους αντικαθεστωτικούς μαχητές, τους οποίους χωρίζουν εθνοτικές διαφορές, αλλά και διαφορετικά συμφέροντα. Κατ΄ αρχήν θα πρέπει να ξεκαθαριστεί:
Θα ψηφιστεί στη Λιβύη σύνταγμα κατά το πρότυπο της Δύσης ή θα αποκτήσει η χώρα ένα σύστημα απονομής δικαίου που βασίζεται στην Σαρία;
Ποιές συμμαχίες θα πρέπει να αναζητήσει σε παγκόσμιο επίπεδο η νέα κυβέρνηση και ποιες πρέπει να αποφύγει;
Και ποια θα είναι η τύχη του Μουαμάρ Καντάφι, της φυλής του και των χιλιάδων συνεργατών του; Θα λογοδοτήσουν ενώπιον δικαστηρίου ή θα τους χορηγηθεί εν τέλει αμνηστία;

Νέο Ιράκ η Λιβύη;


Η Λιβύη ενώπιον νέων συγκρούσεων για την εξουσίαΗ σημερινή κατάσταση στη Λιβύη θυμίζει σε πολλούς αναλυτές και πολιτικούς το Ιράκ μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν. Ιράκ και Λιβύη διαθέτουν σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου, ο έλεγχος των οποίων εγείρει πολλές αξιώσεις. Και στις δύο χώρες η ανατροπή του ηγέτη πραγματοποιήθηκε με επέμβαση της Δύσης.
Στο Ιράκ οι συμμαχικές δυνάμεις απελευθέρωσαν δυνάμεις που δεν ήταν σε θέση να ελέγξουν στη συνέχεια. Επί χρόνια οι συγκρούσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών παρεμπόδιζαν οποιαδήποτε πρόοδο της χώρας σε πολιτικό επίπεδο.
Στο Λιβύη τώρα, η Δύση έχει μεγάλες προσδοκίες από το Μεταβατικό Συμβούλιο, που ενίσχυσε και αναγνώρισε. Κατ΄αρχήν το Συμβούλιο θα κληθεί να συμπληρώσει το κενό εξουσίας που δημιουργεί η αποχώρηση του καθεστώτος Καντάφι. Κυρίως όμως το Μεταβατικό Συμβούλιο καλείται να αντιμετωπίσει το αναμενόμενο χάος της επόμενης μέρας και προπαντός να αποφύγει μια νέα ένοπλη διένεξη.

SpiegelOnline / Ulrike Putz / Στέφανος Γεωργακόπουλος


Υπεύθ. Συνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15336369,00.html

Σχόλια